Nova lokacija

Privatna Gimnazija seli s Pećina u podstanarstvo u Sveučilišnu knjižnicu

Ingrid Šestan Kučić

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler

Riječ je o nekadašnjim prostorima Muzeja moderne i suvremene umjetnosti. Prostor površine 800 četvornih metara u vlasništvu Sveučilišne knjižnjice postat će novi dom 65 učenika privatne gimnazije koja je proteklih 13 godina djelovala na Pećinama u zgradi nekadašnjeg hotela Park



RIJEKA Sredinom kolovoza Srednja škola Andrije Ljudevita Adamića preselit će u nove prostore, a riječ je o nekadašnjim prostorima Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Dolcu 1. Prostor površine 800 četvornih metara u vlasništvu Sveučilišne knjižnjice postat će novi dom 65 učenika privatne gimnazije koja je proteklih 13 godina djelovala na Pećinama u zgradi nekadašnjeg hotela Park.


Navodeći kako je ugovor o najmu prostora u centru Rijeke sa Sveučilišnom knjižnicom sklopljen na 10 godina, ravnateljica škole Denis Khermayer ističe da je škola prije godinu i pol obaviještena o namjerama vlasnika zgrade nekadašnjeg hotela Park, Jadran hotela, kako taj objekt želi vratiti u turističku funkciju.


Atraktivan prostor


– Škola je od svog osnutka, odnosno od školske godine 2005./2006. na Pećinama, na adresi Šetalište XIII. divizije 68, a zgrada je Riječanima trajno ostala u sjećanju kao bivši Park Hotel, iako je već od 2002. godine u funkciji obrazovanja. S obzirom na to da će se zgrada vratiti prvobitnoj namjeni, škola se seli u novo sjedište na adresu Dolac 1, u zgradu u kojoj se nalazi stalni postav izložbe Glagoljice, Sveučilišna knjižnica Rijeka.




Škola je pristupila javnom natječaju koji je objavila Sveučilišna knjižnica, nakon čega je Senat Sveučilišta u Rijeci prihvatio našu ponudu te je sklopljen Ugovor o najmu za razdoblje od 10 godina. Prostor je iznimno atraktivan, ali je nužna dodatna investicija kako bi se prilagodio potrebama škole. Posebno nam je drago da je 1888. godine zgrada sagrađena za potrebe ženske građanske škole, a danas još uvijek odiše autentičnim historicističkim šarmom obrazovne, kulturne i znanstvene institucije, kaže ravnateljica.


Početkom lipnja, dodaje, započet će radovi na uređenju prostora, a trenutačno je u tijeku prikupljanje ponuda izvođača. Investicija će biti pozamašna s obzirom na to da treba poštovati standarde i normative za uređenje i opremanje prostora te pravilnike i tehničke propise važne za rad i boravak u školskom prostoru.


– Cilj nam je osigurati funkcionalnu organizaciju prostora primjerenu suvremenim oblicima nastave te zadovoljiti osnovna ekološka i estetska mjerila, poštujući higijensko-tehničke zahtjeve koje propisuje Državni pedagoški standard srednjoškolskog sustava odgoja i obrazovanja, navodi Khermayer.



Do kraja svibnja trajat će radovi na uređenju plaže točnije sunčališta i obalnog dijela koje je uništilo more kod Hotela Park (ex plaža 2), koje je Grad Rijeka najavio još početkom ove godine. Radovi su započeli početkom travnja, i do sada je uz pripremne radove napravljen iskop na obali u moru, a u tijeku je postava oplate za izradu betonskog obalnog zida.


– Radovi na uređenju sunčališta kod Hotela Park obuhvaćaju uređenje postojećeg betonskog platoa odnosno obnovu sunčališta s dva ulaza u more stubištem, u prostoru postojeće plaže. Na mjestima gdje je obala razbijena djelovanjem valova, obnavlja se obala, a sunčalištu se uređuje nagib koji je bio prestrm i nekomforan – pojašnjavaju u Odjelu gradske uprave za komunalni sustav. Radovi kod Hotela Park su bili planirani još lani, ali nisu bili izvedeni zbog preraspodjele sredstava Plana održavanja pomorskog dobra na prijelazne radove iz 2016. godine od kojih su značajniji bili uređenje sunčališta i staze na plaži Grčevo, uređenje staze do šljunčane plažice istočno na plaži Igralište i uređenje obalnog zida do plaže za pse Brajdica.



Samo preseljenje realizirat će se sredinom kolovoza, a ravnateljica ističe kako će umjesto dosadašnjih 580 četvornih metara škola na novoj lokaciji funkcionirati na 808 četvornih metara.


Iako je ugovor o najmu sa Srednjom školom Andrije Ljudevita Adamića već sklopljen, dosadašnji korisnik prostora, odnosno Muzej moderne i suvremene umjetnosti, mora do kraja iseliti, a ono što je u Dolcu 1 još ostalo depo je Muzeja.



Direktor prodaje Jadran Hotela Damir Balenović rekao nam je da još ne znaju kad će početi s radovima obnove Hotela Park, jer čekaju odobrenje Ministarstva za zaštitu državne imovine. – Počeli bismo s renoviranjem još jučer da imamo odobrenje, ali nadamo se da će ono brzo stići i da će novi hotel biti gotov do 2020. godine – kazao nam je Balenović, dodajući da nam ne može reći ništa više od toga da će hotel imati 4 zvjezdice.


Čast i odgovornost


– Gotovo cijeli drugi kat iznajmljen je školi i zadovoljni smo što u prostore Sveučilišne knjižnice ulazi obrazovna ustanova, jer to se pokazalo kao optimalno rješenje. Prostor moramo iznajmiti kako bismo mogli plaćati troškove hladnog pogona. Kada smo tražili najmoprimca, odredili smo da to mora biti netko tko se bavi ili odgojnom ili knjižničarskom djelatnošću. S obzirom na to da se ne radi o velikoj školi ne očekujemo da ćemo imati problema s bukom, kaže ravnateljica Sveučilišne knjižnice Senka Tomljanović.


Bude li najamnina koju će škola plaćati knjižnici dostatna za pokrivanja troškova hladnog pogona s potpunim iseljenjem Muzeja s te lokacije doći će i do proširenja same Sveučilišne knjižnice. Naime, Muzej je koristio i prostore na trećem katu, a proširenje knjižnice na tu etažu omogućit će rasterećenje njenog spremišta.


Navodeći kako je Srednjoj školi Andrije Ljudevita Adamića iznimna čast, no istovremeno i velika odgovornost koristiti prostor Sveučilišne knjižnice Khermayer ističe da vjeruje u uspješnu suradnju na svim područjima od zajedničkog interesa, a posebno u sferi informacijske pismenosti i korištenju baze podataka s mogućnošću uvođenja informacijskog opismenjavanja u obrazovni gimnazijski kurikulum.