Uzvratni susret

Prijem za predstavnike društava oboljelih od MS-a

Barbara Čalušić

Foto I. Tomić

Foto I. Tomić



RIJEKA – U Primorsko-goranskoj županiji danas je organiziran prijem za predstavnike udruga oboljelih od multiple skleroze iz PGŽ, Novog Kneževca iz Vojvodine te Skopja iz Makedonije. Predstavnci udruženja iz Vojvodine i Makedonije u Rijeci borave u uzvratnom posjetu članovima Društva multiple skleroze PGŽ koje prije dvije godine posjetilo Vodjvodinu, a Ohrid prije godinu dana. Suradnja ovih udruga temelji se na razvoju interkulturalnog dijaloga i razmjeni iskustava u radu, liječenju multiple skleroze i aktivnostima kojima se povećava kvaliteta života osoba s invaliditetom.


Udruge oboljelih od MS-a u PGŽ-u primili su dožupan Goran Petrc i pročelnica Odjela za zdravstvo Đulija Malatestinić koja je istaknula da je Društvo MS-a PGŽ-a jedna od najaktivnijih županijskih udruga koja uspješno aplicira na brojne programe Ministarstva zdravstva i EU fondova.


– Udruga svojim članovima omogućava dobivanje fizikalne terapije i psihološku pomoć i osim na području rijeke brine o oboljelima od MS-a na cijelom području PGŽ-a, odnosno i na području Gorskog kotara i na otocima. Osobito bih se zahvalila ovoj udruzi jer sudjeluje u promicanju prava oskba s invaliditetom. Veseli nas vaša suradnja i izmjene primjera dobre prakse, poručila je Malatestinić.




Kako je rekla Slavica Zorić iz Udruženja osoba oboljelih od MS-a Novi Kneževac iz Vojvodine, ovo udruženje ima prvu MS kuću i poznato je po organiziranju kreativnih radionic za svoje članove dok je Dean Georgijevski istaknuo kako je ovo drugi posjet Društvo MS-a PGŽ-a.


– Prvi put smo od vas puno naučili i s ponosom možemo reći da smo na temelju vašeg primjera uveli i osobnog asistenta za oboljele kod nas u Makedoniji, rekao je Georgijevski.