Klenovica

Preminuo nekadašnji istaknuti funkcionar Marijan Kalanj

P. N.

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler



RIJEKA Nakon kratke bolesti u 88. godini preminuo je Marijan Kalanj, nekadašnji istaknuti socijalistički funkcionar koji se 90-ih godina bio povukao u svoju rodnu Klenovicu, ali time nije izgubio i na političkom utjecaju u ovom kraju.


Kalanj je bio visokopozicionirani dužnosnik Saveza komunista – među ostalim i predsjednik konferencije Saveza komunista tadašnje Zajednice općina Rijeka, a najviše političke dužnosti na kojima je bio jesu funkcije sekretara Centralnog komiteta SK Hrvatske te na kraju i člana Predsjedništva Centralnog komiteta SKJ.


Nakon demokratskih promjena utjecaj Marijana Kalanja nije slabio, iako formalno više nije bio politički aktivan, dapače uvijek je bio u dobrim odnosima s utjecajnim ljudima raznih političkih boja – Slavkom Linićem, Robertom Ježićem, Zlatkom Komadinom, Olegom Butkovićem i mnogima drugima. Mnogi će reći da je neke od njih i »stvorio«.




Prošloga ljeta Kalanj je kao čelnik Mjesnog odbora Klenovica bio domaćin županu Komadini i ministru mora i prometa Butkoviću na otvorenju nove rive u tom mjestu, koju su zajedno gradili Županija i Ministarstvo, a on je, tada još uvijek vrlo vitalan, izjavio da mu se time ostvario san da njegova Klenovica postane centar tog dijela Primorja.