Sveučilište u Rijeci

Predstavljena monografija o professorima emeritusima: Obol riječkim znanstvenicima

Ingrid Šestan Kučić

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

U jedinstvenom izdanju objedinjena su postignuća vrhunskih riječkih znanstvenika koji su u proteklih 46 godina bili nositelji razvoja Sveučilišta u Rijeci i regije



RIJEKA »Professori emeritusi Sveučilišta u Rijeci« naziv je jedinstvene monografije koja je predstavljena u sklopu Dana Sveučilišta u Rijeci, a u kojoj je urednica Elvira Marinković Škomrlj na tristotinjak stranica objedinila životopise i postignuća vrhunskih riječkih znanstvenika koji su u proteklih 46 godina postojanja sveučilišta bili nositelji razvoja ne samo te ustanove, već i cijele regije.


Inicijativa za izdanje prve monografije ovog tipa u Hrvatskoj krenula je od predsjednika Vijeća emeritusa Sveučilišta u Rijeci prof. emer. Pava Komadine koji je istaknuo da monografija govori o onim ljudima koji su promicali vrijednosti sveučilišta zadnjih pedesetak godina u zemlji i svijetu.


Promicali su i grad, i županiju, i Hrvatsku, a zajedno su napisali više od pet tisuća radova koje su predstavili na različitim skupovima i na različitim jezicima u zemlji i svijetu te više od 500 knjiga.




– U bilo kojoj aktivnosti, znanosti, struci, sportu, svugdje ćete naći imena naših professora emeritusa. Ima ih među akademicima, na funkcijama sveučilišta i fakulteta. Imamo moćne ljude koji su sve ove godine utjecali da naše sveučilište bude izvrsnije i vidljivo. Ti su se ljudi okušali i u politici te napravili važne i velike korake u Saboru, Vladi te ministarstvima. Svi oni su ovom kraju donijeli boljitak – kazao je prof. emer. Komadina.


Vijeće professora emeritusa, dodala je rektorica prof. dr. Snježana Prijić Samaržija, tijelo je na koje je sveučilište ponosno, jer upravo su oni bili ti koji su vodili i osnivali institucije i stvarali našu sadašnjost i temelje za budućnost. Navodeći da sveučilište želi puno više njihove participacije u radu, jer je njihovo iskustvo nemjerljivo i prevažno, rektorica je najavila i da će Vijeće emeritusa dobiti prostorije za svoj rad na Rektoratu.


– Svi nam vi šaljete poruku da izvrsnost nije dar, već je posljedica ustrajnog rada, kultiviranja vrline iza koje stoji neugasli žar koji se nikada ne može ugasiti, a to je onaj žar da se čini dobro, da se doprinosi. Vi nas učite izvrsnosti i vaša se poruka mora čuti. Ova monografija je samo mali obol Sveučilišta u Rijeci svima vama – zaključila je rektorica.