Sjednica u četvrtak

Pred Skupštinom PGŽ-a izrazito važne izmjene Prostornog plana. Evo o čemu se radi

Barbara Čalušić

Riječ je o izmjenama koje su inicirali gospodarski subjekti, među njima JANAF, na čije će se traženje u prostornom planu povećati dozvoljene količine prekrcaja sirove nafte



Vijećnici Skupštine Primorsko-goranske županije na sjednici u četvrtak raspravljat će o inicijativi za izmjenu i dopunu županijskog Prostornog plana. Predsjednik Skupštine Erik Fabijanić na jučerašnjem susretu s novinarima posebno je istaknuo ovu točku, nazvavši je i politički važnom, budući da se odnosi na razvoj županijskog gospodarstva.


– Riječ je o izmjenama koje su inicirali gospodarski subjekti. Među njima i državna tvrtka JANAF na čije će se traženje u prostornom planu povećati dozvoljene količine prekrcaja sirove nafte. U Malom Lošinju od postojeće luke formirat će se dva lučka bazena, od kojih će jedan biti za razvoj marine, rekao je Fabijanić.


Na sjednici Skupštine bit će riječi i o prijedlogu odluke o pokretanju postupka izrade plana razvoja Primorsko-goranske županije. Kako je rekao Fabijanić, radi se o drugom planu razvoja PGŽ-a koji je srednjoročnog karaktera.




– Unatoč tome, Hrvatska još uvijek nije donijela svoju nacionalnu razvojnu startegiju. Naš je program kvalitetno strukturiran i od osobite je pomoći onima koji se kandidiraju za europska sredstva, istaknuo je Fabijanić.


Na Skupštini će se naći i odluka o trećoj fazi rekonstrukcije Lječilišta Veli Lošinj. Kako je rekla pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo Đulija Malatestinić, u trećoj fazi obavit će se nadogradnju i rekonstrukciju objekta Park te kuhinje. Vrijednost radova je oko 22 milijuna kuna, a predviđeni rok dovršetka je 18 mjeseci. Investicija će se financirati iz tri izvora, županijskog proračuna, decentraliziranih sredstava zdravstva te prihoda same ustanove. PGŽ je u temeljitu obnovu Lječilišta krenuo prije sedam godina i do sada je kroz dvije faze u tu zdravstvenu ustanovu uloženo više od 28 milijuna kuna. U prvoj fazi uređena je vila Elisabeth, a u drugoj središnji dio Lječilišta, konkretno njegov medicinski trakt.


– I treća faza je iznimno važna jer ćemo ovom investicijom i domicilnom stanovništvu osigurati kvalitetnu zdravstvenu zaštitu, rekla je Malatestinić, objasnivši kako će poslove rekonstrukcije obavljati dosadašnji izvođač radova Radnik iz Križevaca te će osim smještajnih kapaciteta i nove kuhinje, rekonstruirani objekti biti povezani toplim hodnikom s vilom Elisabeth. Pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Edita Stilin za sljedeću je godinu najavila dovršetak dvaju kapitalnih projekata u školstvu, dogradnju osnovne škole Jelenje Dražice sa sportskom dvoranom, vrijednu 39,7 milijuna kuna, kao i dogradnju osnovne škole u Matuljima, u koju je uloženo 12 milijuna kuna.


– Uspješnom prijavom Ugostiteljske škole u Opatiji na regionalne centre kompetentnosti već drugi tjedan očekuje se potpisivanje ugovora kojim će se za radove i opremu škole osigurati 30 milijuna kuna, a ukupno bi se trebalo povući oko 100 milijuna kuna. U projekt regionalnog centra bit će uključene i ostale tri ugostiteljske škole u našoj županiji, u Crikvenici, Krku i Malom Lošinju, rekla je Stilin.


Nadoknade radnih dana u školama


U PGŽ-u škole su predložile da se 16 nastavnih dana koji su izgubljeni zbog štrajka nadoknadi skraćivanjem zimskih i proljetnih praznika te produljenjem školske godine.


Tako će 23. prosinca biti radni dan, nastava će se odvijati u vrijeme zimskih i proljetnih praznika, od 7. do 10. siječnja, kao i od 14. do 17. travnja, dok će prema tom prijedlogu školska godina trajati najkasnije do 26. lipnja, a za maturante do 29. svibnja.