Socijalni program Grada Rijeke

Pravo na neki oblik socijalne pomoći ostvarit će oko 8.000 Riječana

Damir Cupać

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Za socijalni program osigurano 32 milijuna kuna plus 1,9 milijuna kuna za populacijske, odnosno demografske mjere



RIJEKA  Pročelnica Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb izjavila je da je za socijalni program osigurano 32 milijuna kuna plus 1,9 milijuna kuna za populacijske, odnosno demografske mjere te da se očekuje da će oko 8.000 korisnika ostvariti preko 15.000 raznih oblika pomoći.


Gradonačelnik Vojko Obersnel prihvatio je prijedloge odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb kada je riječ o novčanoj potpori za opremu novorođenog djeteta, o visini iznosa poklon-bona za nabavu opreme novorođenčeta, suglasio se s visinom umanjenja mjesečne cijene vrtića za korisnike koji ispunjavaju uvjet doplatka za djecu, visinom novčane pomoći redovitim učenicima srednje škole i redovitim studentima te s nizom pomoći pokrivanja troškova stanovanja.


– Grad Rijeka će roditelju, hrvatskom državljaninu koji ima prebivalište na području grada Rijeke, strancu i osobi bez državljanstva sa stalnim boravkom na području grada Rijeke te azilantu i strancu pod supsidijarnom zaštitom s prebivalištem na području grada Rijeke kojemu je međunarodna zaštita odobrena posebnim propisom, za dijete rođeno nakon 1. siječnja 2019. godine, dodijeliti novčanu potporu za opremu novorođenčeta.


Novčana potpora za bebe




Visina novčane potpore za opremu za prvo dijete iznosi 1.500 kuna, za drugo dijete 2.000 kuna, za treće i svako daljnje dijete 3.000 kuna. Kada je riječ o pravu na pomoć za nabavu opreme novorođenčeta, riječ je o 2.000 kuna koje mogu ostvariti korisnici koji ispunjavaju uvjete iz Odluke o socijalnoj skrbi, izjavila je Mušković.


Sastavni dio socijalnog programa je umanjenje troškova boravka djeteta u Dječjem vrtiću Rijeka.


– Grad troškove snosi u 100-postotnom iznosu pune mjesečne cijene za korisnike koji ispunjavaju socijalni uvjet, uvjet prihoda, poseban uvjet, uvjet udomiteljstva i uvjet jednoroditeljstva, a za korisnike koji ostvaruju pravo na oplatak za djecu u suglasju s propisom kojim se uređuje ostvarivanje prava na doplatak za djecu mjesečna umanjit će se u iznosu od 30 posto pune mjesečne cijene, navela je Mušković.


Pomoć učenicima i studentima


Odlukom o socijalnoj skrbi utvrđeno je pravo na novčanu pomoć redovitim učenicima srednje škole i redovitim studentima, a to pravo može ostvariti redoviti učenik srednje škole i redoviti student ako ispunjava socijalni uvjet – pravo na zajamčenu minimalnu naknadu koju je ostvario na temelju rješenja nadležnog tijela za socijalnu skrb ili pravo na doplatak za pomoć i njegu ili pravo na osobnu invalidninu koje je ostvario redoviti učenik/student na temelju rješenja nadležnog tijela za socijalnu skrb, posebni uvjet, da je redoviti učenik srednje škole i redoviti student dijete smrtnostradalog, zatočenog ili nestalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata. Novčana pomoć se ostvaruje jednom godišnje i iznosi tisuću kuna.

Pročelnica Mušković naglasila je da su podstanari jedna od najugroženijih socijalnih skupina pa je socijalnim programom predviđeno nekoliko oblika pomoći.


– Utvrđeno je pravo na pomoć za podmirenje troškova najamnine koje mogu ostvariti najmoprimci koji plaćaju zaštićenu najamninu te najmoprimci koji plaćaju slobodno ugovorenu najamninu za stan u vlasništvu pravne osobe.


Što s podstanarima?


Ako najmoprimci ispunjavaju socijalni uvjet, uvjet prihoda ili uvjet jednoroditeljstva naknada za troškove zaštićene i slobodne ugovorene najamnine nadoknađuje se u visini od 50 posto iznosa najamnine, odnosno najviše do iznosa od 1.000 kuna mjesečno. Što se tiče visine novčanog iznosa naknade za podmirenje troškova slobodno ugovorene najamnine za stan u vlasništvu fizičke osobe, podstanarine, za korisnike koji ispunjavaju socijalni uvjet – prvo na zajamčenu minimalnu naknadu, ona zavisi o broju članova kućanstva – 500 kuna za samce, 750 kuna za dvočlano i tročlano kućanstvo, 800 kuna za četveročlano kućanstvo, a za kućanstva koja imaju više članova za svakog člana dobija se još po sto kuna do maksimalnog iznosa od 1.500 kuna, pojasnila je Mušković.


Oblici pomoći prema odluci o socijalnoj skrbi su podmirenje troškova električne energije i poklon-bon za nabavu kućanskog uređaja. Visina iznosa naknade za troškove električne energije ostaje na istoj razini kao prošle godine pa će samci imati pravo na najviše 50 kuna mjesečno, dvočlano kućanstvo do najviše 200 kuna, tročlano do 300 kuna, četveročlano do 400 kuna mjesečno, a ako kućanstvo ima više od četiri člana, iznos se za svakog člana povećava do najviše za 50 kuna mjesečno.


Pravo na pomoć za nabavu kućanskog uređaja može ostvariti samac koji ispunjava socijalni uvjet – pravo na zajamčenu minimalnu naknadu, ostvaruje se jednom godišnje dodjelom poklon-bona u iznosu od tisuću kuna.