Jubilarni pohod

Poznatom šetnicom uz Rječinu pješačilo 150 planinara

Sanja Gašpert



RIJEKA – Ove godine jubilarni, dvadeseti pohod Hrvatskog planinarskog društva Učka iz Rijeke, Šetnicom uz Rječinu, okupio je u nedjeljno jutro na Trsatu 150 planinara i građana Rijeke i okolice, koji su se potom zaputili već poznatom trasom prema Grobniku – Trsat – Mali Žakalj – Pašači most – Lukeži – Martinovo selo – Kukuljani – izvor Rječine. Uz planinare, članove HPD-a Učka, na jubilarnom pohodu okupilo se desetak planinarskih društava s područja Rijeke i okolice, među kojima planinari Platka, Kamenjaka, Pljuska i drugih te dva planinarska društva iz Varaždina – MIV Varaždin i Tonimir Varaždinske toplice.


– Na prvom odmorištu, onom na Pašačkom mostu, sudionike pohoda dočekale su članice našeg društva, HPD-a Učka, s kolačima, smokvama i napitcima, dok su nas u Martinovom selu krafnama i sokovima počastili djelatnici Turističke zajednice Jelenje i Općine Jelenje. Obišli smo Zavičajni muzej i mlin u Martinovom selu, koji je posebno oduševio one koji ga prvi puta vide. Jako smo zadovoljni pohodom i brojem sudionika, vrijeme nas je poslužilo i svi su se u Rijeku vratili sretni i zadovoljni, prepuni dojmova, kazao je Matija Perić, predsjednik HPD-a Učka. Perić je dodao kako veseli činjenica što se pohod održava već puna dva desetljeća i što svake godine privuče između sto i dvjesto sudionika te što se iz godine u godinu ostvaruje dobra suradnja i s ostalim planinarskim društvima.


Pohod Šetnicom uz Rječinu organizira se proteklih dvadeset godina, svake godine treće nedjelje u listopadu. Staza pohoda je uhodana i dobro poznata, a proteklih su je godina uređivali i markirali članovi HPD-a Učka, koji su prije tri godine na nekoliko mjesta iznad Matešićevog mlina zbog nesigurnih i skliskih uspona načinili stepenice te na cijeloj stazi obnovili markacije. HPD Učka školuje markaciste i vodiče te odlazi i na druge planinarske pohode te organizira izlete.