Prijave predškolaca

Počeli upisi u Dječjem vrtiću Rijeka: Novu generaciju čeka 830 mjesta

Ingrid Šestan Kučić

Snimio Silvano Ježina

Snimio Silvano Ježina

Od 2. do 6. svibnja vršit će se upis djece koja već pohađaju vrtić, dok će se upis djece koja prvi put ulaze u sustav predškolskog obrazovanja obavljati od 16. do 20. svibnja. Za riječke predškolce ukupno je osigurano 3.300 upisnih mjesta, od čega 830 za nove korisnike 



Od danas Dječji vrtić Rijeka započinje provoditi postupak prijava za upis predškolaca u narednu pedagošku godinu i to u dva termina, jer od 2. do 6. svibnja obavljat će se upis djece koja već pohađaju jedan od objekata riječke predškolske ustanove, dok će se upis djece koja prvi put ulaze u sustav predškolskog obrazovanja obavljati od 16. do 20. svibnja.


U praksi to znači da je svim roditeljima čija su djeca ovu pedagošku godinu pohađala vrtić biti zajamčeno upisno mjesto u narednoj pedagoškoj godini, a takva će djeca popuniti više od dvije trećine upisnih kapaciteta jer, kako navodi ravnateljica Dječjeg vrtića Rijeka Davorka Guštin, od 3.300 upisnih mjesta 830 bit će namijenjeno novim korisnicima.


– To je broj djece koja ove godine odlaze u školu i toliko se mjesta oslobađa. Pravo stanje bit će nam poznato nakon drugog tjedna upisa. Tada ćemo vidjeti koliko je prijavljeno djece jasličkog, a koliko vrtićkog uzrasta te ćemo prema tim podacima organizirati rad na način da maksimalno zadovoljimo potrebe roditelja, navodi Guštin.


Postupak prijave




U jaslički program može se upisati dijete koje do 31. kolovoza tekuće kalendarske godine navrši 6 mjeseci, odnosno prvu godinu života, dok se u vrtićki program može upisati dijete koje do 31. kolovoza navrši tri godine života.


Roditelji će zahtjev za nastavak korištenja usluga zajedno sa svom potrebnom dokumentacijom podnositi centru predškolskog odgoja u kojem dijete koristi usluge vrtića, dok će se prijava za upis novog djeteta sa svom potrebnom dokumentacijom podnositi u odabrani centar predškolskog odgoja s mogućnošću odabira odgovarajućeg podcentra, prema preferenciji roditelja.


Postupak prijava za podcentre Potok, Rastočine, Dranova i Mlaka, obavljat će se u Centru predškolskog odgoja Potok, dok se u CPO Kvarner primaju prijave za podcentre Vežica, Galeb, Morčić, Đurđice, Pčelice, Bulevard i Veseljko. U CPO Turnić zaprimaju se prijave za podcentre Turnić, Krnjevo, Podmurvice, Zvonimir Cviić, Pehlin, Topolino te Duga i Radost, a za podcentre Maestral, Delfin, Belveder, Gabbiano, Vidrice i Kvarner u CPO Maestral, dok će se u CPO Zamet primati prijave za podcentre Zamet, Oblačić, Krijesnica, Mirta, Gardelin i Srdoči.


U oba termina upisa prijave se obavljaju od 12 do 18 sati, a privremeni rezultati prijava upisa objavit će se na oglasnim pločama svih podcenatra predškolskog odgoja 6. lipnja, dok će konačni rezultati prijava upisa biti objavljeni u svim podcentrima predškolskog odgoja 20. lipnja.


Red prvenstva



Uz upis u redovit cjelodnevni program roditeljima riječkih predškolaca nudi se i mogućnost upisa u programe obogaćene specifičnim sadržajima. Riječ je o sportskom programu koji se provodi u podcentrima Zamet, Krnjevo, Galeb, Mavrica i Drenova, dok se program obogaćen katoličkim vjerskim odgojem provodi u podcentrima Potok, Rastočine i Gardelin, a u podcentru Bulevard nastavit će se provoditi program obogaćen elementima waldorfske pedagogije.


U podcentru Radost provodi se program ranog učenja engleskoga jezika s elementima informatičke pismenosti, a u podcentrima Krijesnica, Kvarner, Vežica i Potok program ranog učenja engleskoga jezika. Program ranog učenja talijanskoga provodi se u podcentrima Podmurvice, Morčić i Pehlin, a cjelodnevni jaslički program za djecu od navršenih šest mjeseci provodi se u podcentrima Krijesnica i Turnić, dok se cjelodnevni smjenski jaslički i vrtićki program provodi u podcentru Potok.


Redoviti program na talijanskom jeziku obogaćen elementima nacionalne kulture provodi se u podcentrima Mirta, Gardelin, Zvonimir Cviić, Topolino, Belveder i Gabbiano, dok se u podcentru Mirta ujedno provodi i jaslički program na talijanskom jeziku. Program za djecu s teškoćama u razvoju provodi se u podcentrima Krnjevo, Maestral i Veseljko, a jaslički program za djecu s navršenih 6 mjeseci života u podcentrima Krijesnica i Turnić.


Programe obogaćene specifičnim sadržajima roditelji dodatno plaćaju, a mjesečni iznos za sportske programe je 250 kuna, programe ranog učenja talijanskog i engleskog jezika 280 kuna, dok se program ranog učenja engleskog jezika s elementima informatičke pismenosti plaća dodatnih 300 kuna. Prema najavama ravnateljice, postoji mogućnost povećanja ponude redovitih programa obogaćenih specifičnim sadržajima u onim pocentrima koji ispunjavaju uvjete za to.



Kao i do sada, prednost pri upisu imaju djeca čija oba roditelja imaju prebivalište u Rijeci, a sljedeća na listi prvenstva su djeca čiji jedan roditelj ima riječku adresu, dok će se tek na kraju razmatrati prijave one djece čiji roditelji žive izvan riječkog područja.


Osim ispunjenog obrasca prijave, za prijavu djeteta roditelji su dužni dostaviti potpisani ugovor s popratnom dokumentacijom koja uključuje predočenje prosjeka plaće za posljednja tri mjeseca ili pak uvjerenja o radnom odnosu, presliku izvoda iz matične knjige rođenih za novoupisanu djecu, kao i niz drugih dokumenata, ovisno o kakvoj se obiteljskoj situaciji radi.


Prednost pri upisu djeca ostvaruju prema redu prvenstva i to: djeca roditelja žrtava i invalida domovinskog rata, djeca s teškoćama u razvoju, djeca samohranih roditelja i djeca uzeta na uzdržavanje, djeca zaposlenih roditelja, djeca u godini prije polaska u osnovnu školu, djeca iz obitelji s troje ili više djece te djeca roditelja koji primaju dječji doplatak. Sudjelovanje roditelja u cijeni dječjeg vrtića naredne se godine neće mijenjati i ovisno o prihodima roditelja iznosit će, kao i do sada, 550, 600 ili 720 kuna.