Dvostruko bogatije

Počela je Noć istraživača u Toweru: Dođite na najbolji znanstveni tulum za sve generacije

Ingrid Šestan Kučić

Fotografije: Vedran Karuza

Fotografije: Vedran Karuza



RIJEKA – Tower centrom Rijeka danas vladaju znanstvenici, jer održava se Europska noć istraživača koja je dvostruko bogatija od prošlogodišnje. Najbolji znanstveni tulum u gradu u Tower centar je doveo znanstvenike 9 sastavnica Sveučilišta u Rijeci koje se predstavljaju na 22 istraživačke postaje.


Različiti pokusi, demonstracije, simulacije, radionice te mnogi drugi popratni sadržaji poticaj su za dolazak na Europsku noć istraživača koja se istovremeno održava u četiri hrvatska, ali i 300 europskih gradova u 35 zemalja, jer riječ je o manifestaciji koja je dio šireg projekta sufinanciranog sredstvima programa Europske unije, čiji je cilj na zabavan i jednostavan način podići svijest o važnosti znanstvenog istraživanja za društvo.


Riječki znanstvenici tijekom petosatnog druženja s građanima djeci i odraslima približavaju znanost i svoj rad, a na njihovim se znanstvenim postajama može sudjelovati u simuliranoj sudnici, isprobati virtualnu i proširenu stvarnost, naučiti što se događa s građevinama za vrijeme potresa, ali i okušati se u izradi prirodne kozmetike.




Može se naučiti svašta, ali i provjeriti svoje znanje kroz kvizove poput kviza “Milijunaš” kojeg je pripremio Pomorski fakultet na temu morskih luka, čemu nije mogla odoliti jedanaestogodišnja Dora Mrkela.


– Došla sam s mamom i najviše mi se dopao kviz, jer sam puno toga znala. Vidjela sam i ljudska tijela, vinske mušice, a još nisam sve ni obišla, kazala nam je Dora.


Nakon što na trenutak zavire u svijet znanosti svi posjetitelji mogu sudjelovati u nagradnoj igri, a najsretniji će kući otići s prijenosnim računalom, pametnim satom te poklon bonom s kojim mogu šopingirati u knjižari u vrijednosti 500 kuna.


Europska noć istraživača održava se u riječkom Tower Centru večeras do 22 sata.