Sječa i čišćenje

Počela izgradnja sustava za umjetni snijeg na Platku. Krči se prostor za buduće jezero

Sanja Gašpert

Foto: Marin Aničić

Foto: Marin Aničić

Vrijednost radova u prvoj fazi iznosi 13,8 milijuna kuna. U Šumariji Rijeka očekuju kako će za potrebe ovog projekta, na površini od 2,2 hektara, biti izvučeno šestotinjak kubika drvne mase



PLATAK Započela je prva faza projekta izgradnje sustava za zasnježenje na Platku, ukupno vrijednog 22,5 milijuna kuna, kojim će se omogućiti produljenje skijaške sezone. Prva faza podrazumijeva sječu šume na području budućeg akumulacijskog jezera i pratećih objekata, čišćenje područja od stabala, granja i korijenja te izvođenje grubih građevinskih radova, iskopa, na budućem akumulacijskom jezeru.


Sječu šume i čišćenje područja izvode Hrvatske šume i tvrtka Erosi d.o.o., svaka u svojoj domeni, građevinske radove će izvoditi GP Krk, a nositelj svih poslova, odnosno potpisnik ugovora je francuska tvrtka Sufag. Vrijednost radova u prvoj fazi iznosi 13,8 milijuna kuna. U Šumariji Rijeka očekuju kako će za potrebe ovog projekta, na površini od 2,2 hektara, biti izvučeno šestotinjak kubika drvne mase.


Početak radova na ovom kapitalnom projektu popratili su predstavnici Primorsko-goranske županije, Općine Čavle, Goranskog sportskog centra, kao i predstavnici investitora, izvođača radova i Hrvatskih šuma.




– Konačno je započeo ovaj važan komunalni projekt. Radovi su krenuli, zasada sve ide prema planu i nadamo se da će tako i ostati. Velike zasluge za ovaj projekt ima PGŽ, ali i svi koji sudjeluju u procesu njegove realizacije – kazao je direktor GSC-a Alen Udovič.



Predstojećeg vikenda započet će zimska sezona na Platku. S obzirom na snijeg koji je padao prethodnih dana, novi napravljen snježnim topovima, a i najave novih snježnih oborina u četvrtak i petak, u GSC-u se nadaju kako će sve to stvoriti uvjete za početak skijanja na Platku.


– Uvjeti za sanjkanje su već stvoreni, a nadamo se u subotu početi i sa skijanjem, bit će otvorena pokretna traka Radeševo, a možda i druge, ovisno o količinama snijega. Radno vrijeme skijališta je od 9 do 16 sati. I ove ćemo godine imati noćno skijanje, utorkom i petkom od 19 do 22 sata te dnevno-noćno skijanje, četvrtkom od 12 do 20 sati, kazao je Udovič.



Izgradnja sustava za zasnježenje nastavak je investicija Primorsko-goranske županije u centar Platak s ciljem produljenja skijaške sezone. Zamjenik primorsko-goranskog župana Marko Boras Mandić kazao je kako je to najveća pojedinačna investicija u sportsku infrastrukturu od osnutka Županije.


– U sljedećem razvojnom ciklusu za daljnji razvitak Centra Platak i korištenja sadržaja u zimskoj sezoni sljedeće potrebno ulaganje je u izgradnju sustava za zasnježenje s akumulacijom, bez čega nema sigurne zimske sezone. Također, potrebna je rekonstrukcija, odnosno zamjena žičare Radeševo za žičaru većeg kapaciteta i racionalnijih operativnih troškova, kao cjelogodišnjeg sadržaja za korištenje ljeti i zimi.


Projekt je to svih nas sudionika u njegovoj realizaciji, ali i posjetitelja Platka, koji će zasigurno doprinjeti proglašenju Platka kao nacionalnog izletišta i skijališta broj jedan, a koji je privukao interes i podršku šire javnosti, cijele Hrvatske, pa i šire.


Ovime ne razvijamo samo Platak, nego i Gorski kotar i Kvarner, jer će Platak postati »magnet«, koji će zasigurno privući i interes Vlade Republike Hrvatske, a nadamo se i budućim pripremama hrvatske skijaške reprezentacije, ali i organizaciji »jačih« sportskih manifestacija na Platku.


Platak danas nudi najbolje što se može dobiti u Hrvatskoj. Interes okoline također postoji, pa svake zime sve više skijaša iz susjednih zemalja dolazi na Platak na skijanje, a prošle je godine na Platku održano i slovensko skijaško prvenstveo Ilirske Bistrice, kazao je Boras Mandić, dodajući kako je dovršetak radova za prvu cjelinu, a odnose se na akumulaciju, crpnu stanicu, spojne cjevovode i cjevovode staze Radeševo 1, planiran do sredine listopada sljedeće godine, odnosno u funkciji do početka zimske sezone 2019./2020., a cijeli sustav zasnježenja trebao bi biti u funkciji do zimske sezone 2020./2021.


Predsjednik Općinskog vijeća Čavle Norbert Mavrinac istaknuo je kako je Općina Čavle također puno toga učinila kako bi pomogla realizaciju ovog projekta koji će, kazao je, pridonjeti jačanju turističke ponude, pa je tako na dnevnom redu sjednice Vijeća oslobađanje plaćanja komunalne naknade za GSC.