Nadstandard

Poboljšana kvaliteta života korisnika Doma za starije na Kantridi

Barbara Čalušić

Kvaliteta života usporediva sa životom kod kuće  / snimio R. BRMALJ

Kvaliteta života usporediva sa životom kod kuće / snimio R. BRMALJ

Dosadašnji prostor u kojem je boravilo 40 korisnika adaptiran je u prostor za boravak 20 korisnika u jednokrevetnim sobama sa zajedničkim prostorom koji simulira obiteljski život. Prostor nazvan »Oaza« namijenjen je njezi korisnika u četvrtom stadiju demencije



 U Domu za starije osobe Kantrida jučer je predstavljena četvrta kućanska zajednica ove ustanove. Zajednica »Lavanda« smještena je na petom katu objekta B, a dosadašnji prostor u kojem je boravilo 40 korisnika adaptiran je u prostor za boravak 20 korisnika u jednokrevetnim sobama sa zajedničkim prostorom koji simulira obiteljski život te prostorom pod imenom »Oaza« namijenjenom njezi štićenika četvrtog stadija demencije.



Otvorenju »Lavande« prisustvovao je zamjenik župana Petar Mamula koji je poručio da će se u svim županijskim domovima za starije nastaviti podizati standard ustanova i usluge koju pružaju, ali i educirati djelatnike budući da upravo edukacija čini presudnu razliku u kvaliteti.


– Ovo nam je četvrta kućanska zajednica koju je Dom Kantrida uspio realizirati u četiri godine. Mislim da možemo biti ponosni jer je to nadstandard s kojim se malo tko može u Hrvatskoj pohvaliti, dodala je Dragica Marač, pročelnica županijskog Upravnog odjela za socijalnu politiku i mlade.





Analogija života kod kuće


– Razlika između prije i sada je u boljoj kvaliteti života naših korisnika. Prije je ovdje bilo smješteno 40 korisnika i prostor je bio skučeniji. Sada smo osigurali intimnost i privatnost u jednokrevetnim sobama te zajednički prostor kroz koji vršimo simulaciju obiteljskog života, a bit ćemo uspješni ako omogućimo kvalitetu života koja će biti usporediva sa životom kod kuće. Specifičnost ove zajednice je što imamo »Oazu«, prostor koji je opremljen za njegu četvrtog stadija dementih ljudi kada više nisu svjesni, ali potrebna im je diskretna i tiha njega što im osigurava ovaj prostor, kazala je ravnateljica Doma za starije osobe Kantrida Marija Maras.


U Domu na Kantridi trenutačno boravi 390 korisnika o čijoj kvaliteti boravka brine 160 zaposlenih. U izvaninstitucijskoj skrbi dom ima još 450 korisnika.


Ovo je inače treća zajednica Doma Kantrida po standardima E-QALIN-a, modela domova četvrte generacije. Kako je kazala ravnateljica Marač, život u domovima za starije može se humanizirati procesima deinstitucionalizacije koji kvalitetu života u domu izjednačavaju s životom kod kuće, a životni prostor oblikuje se analogijom života kod kuće i shvaćanjem čovjeka kao cjeline. »Lavanda« je uređena sredstvima Doma za starije osobe te uz pomoć Primorsko-goranske županije koja je uređenje prostora pomogla s 400 tisuća kuna. Oprema je osigurana iz EU projekata prekogranične suradnje »STAR – Starost bez granica« koji je financiran u okviru programa INTERREG V-A Slovenija – Hrvatska u kojemu su neki od partnera bili domovi u Kozini i Kopru.


Visokakvaliteta skrbi


Edukator za E-QALIN Franc Imperl jučer je ravnateljici Doma za starije osobe Kantrida Mariji Maras uručio potvrdu prema kojoj se dom na Kantridi svrstava u domove koji se stalno razvijaju i pružaju visoku kvalitetu skrbi na europskoj razini. Prema njegovim riječima, ovo je šesta godina kako dolazi na Kantridu u kojoj uvijek susreće zaposlenike koji su jako pozitivno usmjereni prema poslu koji obavljaju.


E-QALIN je relativno nov model upravljanja domovima za starije koje su osmislile Austrija, Njemačka, Luksemburg, Italija i Slovenija, a Primorsko-goranska županija među prvima je u Hrvatskoj u kojem je provedena edukacija o ovom programu.


– Ovaj dom i uprava doma jako su puno učinili u ovom procesu dok je Županija prepoznala strateške ciljeve koji su jako važni. E-QALIN nije standard jer je standard statika, a nama treba dinamična ustanova koja je spremna činiti korake prema boljem, istaknuo je Imperl.


Certifikat kvalitete – Petar Mamula, Franc Imperl i Marija Maras