Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. siječnja 2020.
Ulaz na parkiralište

Pauk s Delte odnio 124 vozila: Zašto na ulazu nema pokazivača broja slobodnih mjesta

Foto: Marko Gracin
Foto: Marko Gracin
Autor:
Objavljeno: 30. srpanj 2019. u 18:12 2019-07-30T18:12:46+02:00

Nikakvog pokazivača o broju slobodnih mjesta nema na Delti. Vozači pritisnu dugme, rampa se digne, a onda krenu u potragu za parkirališnim mjestima. Vrlo često uzalud. Dio njih se odluči ostaviti automobil i izvan označenog mjesta, ali nikome ne smeta. Kad se vrate, dočeka ih neugodno iznenađenje...

RIJEKA - U Rijeci je naći parkirališno mjesto sve veći problem zbog sve većeg broja automobila koji dolaze u grad i zbog nedostatnog broja parkirališnih mjesta kako na otvorenim parkiralištima tako i u garažama. Zato ne treba čuditi da je parkiralište kojim upravlja Rijeka plus, ono na Delti, tijekom jutarnjih sati gotovo uvijek krcato.

No, u trenutku kada se ulazi na parking vozači to ne mogu znati. Neki od njih vjerojatno dolaze do Delte nakon što su shvatili da su ostala parkirališta popunjena.

A nikakvog pokazivača o broju slobodnih mjesta na Delti nema. Ljudi pritisnu dugme na ulazu, rampa se digne, a onda krenu u potragu za parkirališnim mjestima. Vrlo često uzalud. Dio njih se odluči ostaviti automobil i izvan označenog mjesta jer hitno moraju obaviti posao zbog kojega su otišli u grad.

Računaju da znaju da su izvan označenog mjesta, ali automobil nikome ne smeta pa odu obaviti svoje. Kada se vrate, dočeka ih ono neugodno iznenađenje da automobila nema. Sreća u nesreći je da je Brajdica blizu pa lagano pješke do deponija gdje se ostavljaju automobili koje je pokupio pauk.

Kako na ovom svijetu sve napreduje, tako su napredovali i u Rijeka plusu pa su »dobronamjerno« omogućili plaćanje na nekoliko načina.

Rijeka plus: Ulazak dopušten bez obzira na popunjenost

A kako je moguće da se automobili puštaju na Deltu, iako nema slobodnih parkirališnih mjesta? I na to pitanje u Rijeka plusu imaju odgovor.

- Na parkiralištu Delta je omogućen ulaz i prolazak svih vozila kroz parkiralište isključivo iz sigurnosnih razloga sukladno Zakonu o sigurnosti prometa s obzirom na to da su pristupne ceste za parkiralište vezane uz prometnice koje imaju intenzivan promet. Ulaz na parkiralište je dopušten bez obzira na popunjenost, a sve u cilju izbjegavanja neželjenih situacija na prometnicama u okruženju parkirališta, čime se osigurava protočnost i povećava sigurnost svih sudionika u prometu, objašnjavaju u Rijeka plusu.

- Plaćanje se obavlja gotovinom, Maestro, MasterCard, Diners i Visa karticama ili American Express kreditnom karticom. Korisnik je obavezan prije preuzimanja vozila na deponiju platiti iznos ili zatražiti plaćanje s odgodom. Plaćanje premještanja vozila moguće je na deponiju.

Plaćanje je moguće i na blagajni Jelačićev trg 3 (pokušaj premještanja i premještanje vozila), po cjeniku 500 kuna iznosi premještanje nepropisno parkiranog vozila, 250 kuna cijena pokušaja premještanja vozila, 50 kuna je dnevna cijena deponiranja vozila na odlagalištu, navodi se na web stranicama Rijeka plusa.

Zanimalo nas je koliko je vozila s parkirališta Delta odvezao pauk.

- U prvih šest mjeseci 2019. godine na parkiralištu Delta pauk je intervenirao ukupno 124 puta. Od ukupnog broja premještenih vozila 40 intervencija je bilo radi nepropisnog parkiranja na mjestu rezerviranom za osobe s invaliditetom. Ukupno 67 intervencija je bilo radi nepropisnog parkiranja na pješačkom prijelazu te 17 intervencija zbog nepropisno parkiranih vozila koja su onemogućavali normalno odvijanje prometa i protoka vozila kroz parkiralište, naveli su u Rijeka plusu.

Sad, budući da praksu neobavještavanja o popunjenosti parkirališta kako bi vozači imali izbora, očito u Rijeka plusu ne misle promijeniti, onim vozačima kojima se jako žuri najbolje je procijeniti ispunjenost parkirališta čim prijeđu zgradu HNK Ivana pl. Zajca ili čim skrenu u Andrije Kačića.

U suprotnom mogu ući u labirint u kojemu nema slobodnog mjesta i još riskirati kaznu za premještanje vozila od 500 kuna ako se drznu nepropisno ostaviti automobil na parkiralištu na koje su namamljeni. Ali, srećom deponij je blizu, a može se platiti i karticama jer je Rijeka plus komunalno poduzeće koje služi građanima da im olakša prometne muke.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.