Izbori za EU parlament

Pametno i Unija Kvarnera: ‘Rijeku vidimo kao grad znanja, poduzetništva i inovacija’

Portal Novilist.hr

Foto Ivica Tomić

Foto Ivica Tomić

Rijeka ima izvrsne potencijale i pametnim politikama se može odmaknuti od ostavštine teških industrija i razviti u grad znanja, novih tehnologija i inovativnog poduzetništva. Potencijali su u dobrom sveučilištu te intelektualnom i poduzetničkom kapitalu, rekli su



RIJEKA Kandidati liste Pametno i Unija Kvarnera, Ivica Puljak i Đanino Sučić, danas su u Rijeci predstavili izborni Program i ljude na listi te dali naglaske na politikama koje zagovaraju, a koje su posebice važne za Europu i položaj Hrvatske i EU.


Lista broj 20 okupila je ljude koji su se uspješno realizirali u svojim profesijama i danas kroz politiku djeluju na način da se i Hrvatska i Europa grade pametnim politikama koje će razvijati društva s manje birokracije i administracije te društva slobodne kompeticije.


– Za napredak i budućnost Europe ključan je odnos prema malim i srednjim poduzećima i treba ih dobrim poreznim mjerama stimulirati u rastu i omogućiti investiranje u takve tvrtke pojednostavljenim pravilima.




S druge strane važno je poticanje transfera znanja i tehnologije u suradnji znanstvenih instituta i sveučilišta s dionicima iz gospodarstva te u tom području stvaranje prilika za mlade poduzetnike i sve one koji stvaraju nova i inovativna poduzeća širom Europe. Mi želimo Europu koja potiče i brani slobodno poduzetništvo i poslovanje, naglasio je Ivica Puljak, nositelj liste 20. 


Što se tiče razvoja riječke regije, dobar pravac razvoja je u odmicanju od teških industrija i korištenju potencijala znanja, primjene inovativnih i novih tehnologija i uključivanju privatnog sektora, dodaje.


Đanino Sučić se posebno osvrnuo kako bi upravo taj pravac aktualna Vlada mogla ugroziti donese li novi zakon o građenju koji bi dopustio betonizaciju i apartmanizaciju i uništio je ne samo prostor riječke regije, nego svih mjesta i gradova uz more. 


– Turizam da, ali pod uvjetom očuvanja prostora, jer državu čine prostor i njezini ljudi. Zalažeo se za politike odgovornog upravljanja prostorom, u protivnom ćemo ga vrlo brzo devastirati i time ugroziti i turizam kao razvojnu gospodarsku granu – rekao je Sučić.


Stranka Pametno je i u Rijeci okupila uspješne hrvatske poduzetnike u svom “Poduzetničkom Caffeu – Pustite nas da prodišemo!”, događanju koji već tradicionalno održava po svim hrvatskim gradovima, kako bi raspravili goruće teme i probleme hrvatskih poduzetnika poput visokih poreza, brojnih birokratskih prepreka, loše poduzetničke i investicijske klime.


Ivana Matić, jedna od sudionica događanja, inače osnivačica branda za žene “Women in Adria” koja promovira ravnopravnost spolova u biznisu pojasnila je kako je najveći problem za poduzetnike to što umjesto da se razvijaju i rade žive u stahu od države.


Ne dogode li se radikalni zaokreti u smjeru smanjenja poreza i doprinosa na plaće, ne počnu li se sudski sporovi do pravomoćnosti rješavati u rokovima od najviše tri godine, te, ne zaustavi li se bujanje državnog aparata država će doživjeti kolaps na svim razinama – naglasio je Hrvoje Bujas, suvlasnik Pravog Klika.


Stranke Pametno i Unija Kvarnera osvrnule su se i na pitanja sudbine 3. maja zaključujući kako su za stanje u oba brodogradilišta odgovorne politike vladajućih stranaka svih ovih godina, koje su vodile više računa o stranačkim interesima nego o interesima gospodarstva, gradova i regije.


Dileme nema, djelatnosti brodogradnje na ovim prostorima treba sačuvati i to državi mora biti od strateškog interesa. Što ne znači da valja poslovati s gubitkom. Sasvim suprotno, valja pronaći adekvatnog partnera koji će u nju uložiti i razvijati ono što traži tržište, bez obzira hoće li to biti remontno poduzeće, graditi se jahte, tankeri ili putnički brodovi, kažu.