Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 18° 2n
Sutra: 18° 18° 2n
22. listopada 2019.
Obnova barokne palače

foto 'Palača i muzej na ponos Riječanima': Radovi na Palači Šećerane napreduju punom parom

Snimio Marko GRACIN
Snimio Marko GRACIN
Autor:
Objavljeno: 28. siječanj 2019. u 17:33 2019-01-28T17:33:00+01:00

U prizemlju zgrade svoje će mjesto naći knjižara sa suvenirnicom, ugostiteljski i turistički sadržaje dok će stalni postav Muzeja grada zauzeti prvi i drugi kat Palače sa stubištem

RIJEKA Radovi na budućem Muzeju grada u prostoru Palače Šećerane u kompleksu Benčić napreduju punom parom i ako sve bude prema planovima do kraja godine jedna od najljepših baroknih palača na istočnoj obali Jadrana bit će spremna za svoj novi život kao reprezentativni kulturno-turistički biser i jedan od ključnih infrastrukturnih objekata projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Bit će to, kako je istaknuto pri obilasku gradilišta u ponedjeljak, »palača i muzej na ponos svih Riječana«, a buka strojeva, prašina, blato, radničke kacige i miris betona koji trenutno nastanjuju taj velebni objekt ustupit će mjesto stalnom postavu Muzeja grada, poslovnim prostorima u prizemlju, suvenirnici, caffe baru i slično.

K2801MG9
Obilazak Palače Šećerane gdje su radovi u tijeku / Snimio Marko GRACIN

Radovi na uređenju, koje izvodi slovenska tvrtka VG5 d.o.o., započeli su u proljeće prošle godine, do sada su opsežno izvođeni u unutrašnjosti zgrade, a nedavno su započeli i zahvati na uređenju glavnog pročelja koje gleda na Zvonimirovu ulicu. Radi se o zahtjevnoj rekonstrukciji u sklopu koje su do sada provedeni radovi ojačanja konstrukcije, zamijene dijela međukatne konstrukcije, pripremni instalacijski radovi te priprema za radove na krovu, fasadi i unutarnjem žbukanju.

Projektom obnove bit će zadržani gabariti Palače, njezina konstrukcija i glavni karakter prostora, a uskoro će započeti i restauratorski radovi na stubištu i na zidnim oslikama u velikoj dvorani, sobi s vedutama, lovačkoj sobi i drugim. Restauratorski radovi obuhvatit će, između ostalog, pozlatu listova na stropu stubišta, oblikovanje vijenca stubišta, stupove i zidove stubišta. U sobama će se izvoditi retuš rekonstruiranih dijelova stropa, nedostajućih dijelova zidnog oslika te završno bojanje.

Prema riječima voditelja gradilišta Vladimira Mihalca, trenutno se završavaju najteži i najzahtjevniji radovi na statičkoj sanaciji.

– Postavljanje čeličnih profila koji se ugrađuju kako bi sve bilo statički riješeno je daleko najteži dio radova, time bi se trebali baviti još 15-ak dana, a nakon toga ide »lakši dio« na unutarnjem uređenju, žbukanju, radovi na vanjskoj fasadi, zamjeni stolarije. Dinamika je više nego zadovoljavajuća i moram priznati da imamo odličnu suradnju s investitorom, nadzornicima, konzervatorima... – kaže Mihalac.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.