Ništa od radova

PROJEKTI NA ČEKANJU Zbog kašnjenja države uređenje Crekvine i Lokvine tek 2018. godine

Andrej Petrak

Foto M. Gracin

Foto M. Gracin



KASTAV Projekti daljnjeg uređenja Crekvine i popločenja Trga Lokvina, vrijedni 5,5 milijuna kuna, a planirani za financiranje putem riječke Urbane aglomeracije ipak neće moći biti realizirani ove godine pa su zajedno s još nekim manjim projektima, za što je novac trebao stići s istog izvora, maknuti iz prvog rebalansa ovogodišnjeg gradskog proračuna. Ukupni prihodi rebalansiranog kastavskog budžeta sad iznose 53,2 milijuna kuna i za pet posto su manji od originalno planiranih. Rashodi su pak veći od prihoda za gotovo 2,5 milijuna kuna, a ova razlika pokrivena je viškom prihoda u istom iznosu iz prethodne godine. Novac za projekte Crekvine i Lokvine već je osiguran u Urbanoj aglomeraciji i sredstva nisu upitna, pojasnio je gradonačelnik Matej Mostarac, ali čitav plan usporen je zbog proceduralnih razloga i sporosti državnih institucija.


Sektorske konzultacije


– Sredstva nisu izgubljena, osigurana su u stopostotnom iznosu, ali nakon svog našeg truda i rada ipak neće moći biti realizirana ove godine. Nadamo se i vjerujemo da će to ipak biti moguće sljedeće godine. Očekujemo sektorske konzultacije, što bi trebale biti održane u Zagrebu u kolovozu, a nakon toga i realizaciju projekata u 2018. godini – objasnio je kastavski gradonačelnik, odgovarajući na pitanje vijećnika Akcije mladih Vjekoslava Rubeše, kojeg je zanimalo gdje je »zapelo«.



Gradsko vijeće Kastva jednoglasno je izabralo dosadašnju ravnateljicu Dječjeg vrtića »Vladimir Nazor« Kastav Helenu Ninković Budimlija na novi mandat u trajanju od četiri godine. Vijećnici su ujedno prihvatili gradonačelnikov prijedlog o povećanju iznosa sufinanciranja boravka kastavske djece u vrtićima drugih osnivača. Za cjelodnevni boravak u jaslicama Grad će ubuduće izdvajati 1.320 kuna mjesečno, a za vrtićki program 1.070 kuna mjesečno, a gradonačelnik Matej Mostarac pojasnio je da je ovaj korak poduzet kako bi roditelji i dalje u konačnici plaćali istu cijenu, jer postoje najave izmjene ekonomske cijene u vrtićima drugih osnivača.– Grad je izašao u susret roditelja koliko to proračun trenutačno omogućuje, a dugoročni cilj ostaje da sva djeca budu smještena u našoj gradskoj mreži dječjih vrtića – rekao je gradonačelnik.


Rubešu je dodatno zanimalo je li razlog odgodi projekata u tome da nije izrađen akcijski plan, koji se najavljivalo predstaviti Gradskom vijeću, ali do toga nije došlo, a Vesna Orlić pojasnila je da dokument postoji jer se bez njega ne bi moglo raditi na konkretnim projektima.– Čekamo pregovore i sektorske konzultacije u Zagrebu da vidimo jesu li projekti dobro planirani, ali konkretnih podataka još nemamo. Čim budemo imali konkretnije informacije, prezentirat ćemo ih vijeću – rekla je Vesna Orlić.

Predsjedniku Vijeća Zemiru Deliću cijela situacija sliči na putovanje konvoja brzinom najsporijeg broda.


Naplaćen dug od Dokse


– Izgleda da ostale urbane aglomeracije u Hrvatskoj nisu dovoljno daleko odmakle i pripremile svoje planove pa sad državna administracija čeka dok se svi ne priključe po istoj brzini, što nije dobro – rekao je Zemir Delić.


Iz jedne od stavki rebalansiranog proračuna vidljivo je da je Grad osigurao naplatu komunalnih davanja koje je dugovala tvrtka Doksa, što je završila u stečaju tako da je iskoristio svoje založno pravo na nekretnini u vrijednosti od oko 950 tisuća kuna. Grad tako nije dobio novac, ali jest zemljište, a predsjedniku Vijeća Zemiru Deliću bilo je drago da se ova situacija, koja se politički pokušala iskoristiti kao afera u kampanji za lokalne izbore, ovim putem razjasnila.


– Svašta se pojavljivalo u javnosti i na internetu, a sad smo na Vijeću jasno ustvrdili da je postojalo založno pravo, kojim se moglo naplatiti komunalni doprinos koji je dugovala tvrtka Doksa. Nadam se da će to vijećnici primiti na znanje i objasniti građanima. Žao mi je svaki put kad se u javnosti bacaju krive i neopravdane insinuacije na rad Grada. Potrebno je i dobro tu stvar raščistiti – rekao je Zemir Delić.