Susret

PRIJEM Ratni veterani 9. gardijske brigade Vukovi zahvalni PGŽ-u na potpori

Sandy Uran

Foto I. Tomić

Foto I. Tomić

RIJEKA Zamjenica župana Marina Medarić sa suradnicima, pročelnikom Goranom Petrcom i savjetnikom za pravne poslove i razvoj civilnog društva Zlatkom Mihelecom, susrela se s Milanom Gendom, Miletom Zdunićem i Damirom Krbavcem, predstavnicima Udruge ratnih veterana 9. gardijske brigade – Vukovi, koja će ove godine obilježiti 26. godišnjicu ustrojavanja. Dožupanica Medarić zahvalila im je na doprinosu koji su dali u Domovinskom ratu te se u razgovoru podsjetila i na njihov ratni put. Tajnik Udruge Milan Genda je ovom prilikom dožupanici uručio monografiju o Vukovima i plaketu za župana te im zahvalio na pomoći pri objavljivanju monografije koja nosi naziv Monografija 9. gardijske brigade Hrvatske vojske – Vukovi.

– Na monografiji smo radili nekoliko godina. Koristili smo materijal i dokumentarističke fotografije koje posjedujemo i kojim smo opisali naš ratni put i život brigade. Na knjizi smo radili timski, kako to inače vojnici rade. Podrška Primorsko-goranske županije nam jako puno znači i mi smo im zahvalni na tome – kazao je Genda.


– Zadovoljstvo je primiti branitelje i podsjetiti se na njihov slavni ratni put i zahvaliti im na svemu onome što su učinili u ratu, ali i podsjetiti na sve ono što čine u miru: brinu o obiteljima poginulih branitelja, o svojim braniteljima te organiziraju i brojne humanitarne akcije – istaknula je zamjenica župana Marina Medarić.


– Udruga ratnih veterana 9. gardijske brigade Vukovi osnovana je 2015. godine za područje Primorsko-goranske županije. Brojimo 87 članova, a u taj broj treba dodati i 23 obitelji poginulih branitelja, te više simpatizera udruge – kazao je Damir Krbavac, tajnik podružnice Udruge u Primorsko-goranskoj županiji. Podsjetio je da su u vrijeme osnutka brigade njena osnovica bili i dijelovi postrojbi s područja Primorsko-goranske županije, a jedna bojna gardijske postrojbe bila je smještena u vojarnama na Trsatu i u Klani, te je kroz postrojbe brigade prošlo petstotinjak pripadnika s ovog područja, na kojem je inače zabilježen najveći odziv na mobilizaciju.



Govoreći o spomen-obilježju za poginule branitelje na Ljubovu, kod Gospića, Krbavac je istaknuo kako je nositelj tog projekta Grad Gospić, u suradnji s 9. gardijskom brigadom s podružnicama Primorsko-goranske županije, te podružnice Benkovac i centrale Gospić. – Želja nam je da se to što prije realizira. Napravio bi se zajednički spomenik za sve poginule branitelje s područja Ljubova. Bio bi to park i šetnica koju bi se moglo razgledati i ujedno odati počast poginulim braniteljima – kazao je Damir Krbavac.