Spašavanje jedriličara iz olujnog Atlantika

PRIČA RIJEČKOG KAPETANA IVANA VERŠIĆA Kao da nas je netko poslao da spasimo te ljude

Marinko Glavan

Zbližili se tijekom pet dana na brodu - Ivan Veršić (u sredini) sa spašenim jedriličarima i članovima posada broda

Zbližili se tijekom pet dana na brodu - Ivan Veršić (u sredini) sa spašenim jedriličarima i članovima posada broda

Za nas na brodu to je velika stvar. Zaista je dobar osjećaj i zadovoljni smo jer smo mogli pomoći nekome. To će nas sve na pozitivan način obilježiti, jer nije mala stvar kada se nađeš u prilici da nekome pomogneš u nevolji na moru i kada spašavanje završi ovako, da su svi živi i zdravi, čak i pas, priča Ivan Veršić



RIJEKA  Kao da nas je netko poslao da spasimo te ljude. U trenutku kad je stigao poziv Centra za traganje i spašavanje(MRCC) sa Azora, da je jedrilica s četvero članova posade ostala bez pogona i kormila, mi smo bili jedini brod u krugu od gotovo tisuću nautičkih milja od njih, kaže riječki kapetan Ivan Veršić, koji je, zajedno s posadom broda MV Sunda, grčkog brodara Seastar, iz valovitog Atlantika, u akciji koja je trajala gotovo 24 sata, od 9. do 10. siječnja, spasio troje francuskih državljana, majku, oca i 16-godišnju kćer, te portugalsku državljanku, skipericu 11 metarske jedrilice koja je, tijekom plovidbe preko Atlantika, ostala bez pogona i upravljačkog sustava.


S Veršićem su na brodu još dvojica hrvatskih časnika, prvi časnik palube Ivan Moro iz Sinja te Saša Katavić iz Kaštela, dok ostatak posade čine filipinski državljani. Svi su, kaže zapovjednik s kojim smo jučer razgovarali telefonom, sretni jer je akcija spašavanja završila na najbolji mogući način – svi članovi posade jedilice, iako prestrašeni i umorni, spašeni su, bez ozljeda.


Troje Francuza i skiperica Portugalka koje je spasio Ivan Veršić sa svojom posadom


Troje Francuza i skiperica Portugalka koje je spasio Ivan Veršić sa svojom posadom



U šoku i iscrpljeni




– Za nas na brodu to je velika stvar. Zaista je dobar osjećaj i zdovoljni smo jer smo mogli pomoći nekome u nevolji na moru. To će nas sve, na neki pozitivan način, obilježiti, jer nije mala stvar kada se nađeš u prilici da nekome pomogneš u nevolji na moru i kada spašavanje završi ovako, da su svi živi i zdravi, uključujući i psa, francuskog buldoga koji je s njima bio na brodu i kojeg smo također uspjeli izvući. Bili su u šoku, iscrpljeni, ali srećom nitko od njih nije zadobio nikakve ozbiljnije ozljede tako da smo ih iskrcali u dobrom zdravstvenom stanju, kaže zapovjednik. Spašene nautičare posada MV Sunda iskrcala je u brazilskoj luci Macapa, prije tri dana, nakon čega su nastavili plovidbu Amazonom, uzvodno do Santarema, gdje se trenutno nalaze na ukrcaju tereta umjetnih gnojiva. Kao i uvijek u sličnim situacijama, vremena za slavlje za zapovjednika i posadu nema, jer ploviti se, već poslovično, mora, no Veršić kaže kako je cijeli događaj zaista razveselio cijelu posadu, a spašeni nautičari im već pomalo i nedostaju.



– Iznimno smo ponosni na naše pomorce koji su još jednom pokazali i dokazali da su hrvatski pomorci u samom vrhu u svjetskom pomorstvu, izvevši akciju spašavanja koja je trajala gotovo 24 sata i u kojoj su svi ugroženi spašeni bez ikakvih ozljeda. Zapovjednik Veršić i posada pokazali su vrhunsku profesionalnost, kao i ljudskost, spasivši četiri života. Zbog toga ćemo u najkraćem roku kontaktirati Sindikat pomoraca Hrvatske i predložiti zapovjednika i posadu za Plavu vrpcu Vjesnika, najprestižniju nagradu za spašavanje ljudskih života na moru, komentirao je spašavanje Ino Munitić, direktor Passat agencije za posredovanje u zapošljavanju pomoraca preko koje su trojica hrvatskih časnika ukrcana na grčki brod, ujedno i dopredsjednik CROSMA-e, Hrvatske udruge posrednika u zapošljavanju pomoraca.



Svaki dan u kontaktu


– Bili su s nama na brodu pet dana tijekom kojih smo se uistinu zbližili. Portugalka je, koliko su nam rekli, već krenula kući, a Francuzi će se uputiti na neki od francuskih teritorija na Karibima te namjeravaju nastaviti plovidbu jer, koliko smo shvatili, bave se promoviranjem zaštite oceana i nemaju namjeru s tim prestati. Otkad smo ih iskrcali, svaki dan smo u kontaktu, redovito se javljaju, da nam kažu da su dobro, živi i zdravi i to nam je, u stvari, najveća nagrada, kaže Veršić.Akcija spašavanja odigravala se 9. i 10. siječnja, nakon što je posada MV Sunda obaviještena da jedrilica dužine 11.4 metra s četiri člana posade pluta zbog gubitka pogona. Jedrilica je bila nošena jakim istočnim i valovima visine četiri metra.
Francuski buldog spašen s jedrilice na Atlantiku


Francuski buldog spašen s jedrilice na Atlantiku


Posada broda MV Sunda odmah je promijenila kurs u pravcu jedrilice.


– Uspostavili smo kontakt putem VHF radija i saznali da je s posadom sve u redu, jedino što su umorni. Kako smo do njih stigli kad je već pao mrak, dogovorili smo da ćemo ih izvući s jedrilice ujutro, s time da smo cijelu noć bili uz njih, za slučaj da ih moramo hitno spašavati. Idućeg jutra u više smo navrata pokušavali prići jedrilici, što je bilo otežano zbog jakog vjetra i valova, da bi ih na kraju uspjeli uzeti u zavjetrinu, dobaciti im konop i privezati ih uz bok dok nismo svo četvero i psa prebacili na palubu našeg broda, kaže Veršić. MV Sunda iz Brazila će krenuti prema Europi, gdje će pristati u nekoliko luka, a nakon toga brod ide u dok na remont.