Odlazak velikana

PREMINUO VOJO RADOIČIĆ Plenković: Svojim brodićima, skulpturama, čak i veselim riječkim kišobranima poništavao je svako sivilo

P. N.

foto: Vedran Karuza

foto: Vedran Karuza

Ako mogu živjeti u ovakvom stanju, da mi tikva radi, a svi mogu potvrditi da mi dosta dobro radi, onda mi je čisto svejedno koliko ću živjeti. Nikad nisam zbrajao koliko ću još živjeti, govorio je posljednjih godina. Sad je došao kraj, Vojo Radoičić se ispisao iz živih i upisao u vječnost. 




Istaknuti riječki umjetnik Vjekoslav Vojo Radoičić, slikar, grafičar, ilustrator, scenograf i kipar čija djela odlikuje radost igre, originalnost i nekonvencionalnost, umro je u Rijeci u 87. godini života.


Vjekoslav Vojo Radoičić rođen je 1930.  u slavonskoj Požegi. Redovni je član Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeke i Zagreba te udruženja umjetnika VBO iz Beča. 




 Živio je i radio u Rijeci, Beču i Begovom Razdolju, a prijateljevao je i surađivao s velikim austrijskim arhitektom i slikarom F. Hundertwasserom. Izlagao je u zemlji i inozemstvu na brojnim grupnim izložbama te na oko 200 samostalnih izložbi u Rijeci, Zagrebu, Firenci, Londonu, Bernu, Bruxellesu, Muenchenu, Bonnu, Den Haagu, Tokiu, Melbournu, New Yorku…


 U bogatom umjetničkom opusu ostvario je brojne kazališne scenografije (Raimundtheater, Beč, Dubrovnik, Zagreb, Split, Osijek…) , radio je za televiziju, na brojnim  knjigama, tekstovima za djecu i mlade.


 Vjekoslav Vojo Radoičić dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, među ostalima i državne nagrade Vladimir Nazor za životno djelo, a odlikovan je i Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića za doprinos u kulturi.


 Nominiran je 2002. za prestižnu svjetsku nagradu J.Ch. Andersen (Mali Nobel) za dječju ilustraciju.


 Dobitnik je nagrade Grada Rijeke za posebnost slikarske poetike i ugradbu suvremene hrvatske likovne umjetnosti u svjetski likovni korpus, a dobitnik je i Nagrade Grigor Vitez za najbolje likovno ostvarenje u knjigama za djecu za 2005. Bio je nominiran za prestižnu svjetsku nagradu Astrid Lindgren za dječju književnost.


Plenković izrazio sućut obitelji 


Premijer Andrej Plenković u ime hrvatske Vlade i svoje osobno izrazio sućut obitelji riječkog umjetnika Vjekoslava Voje Radoičića.


 “Poštovana obitelji, sa žalošću sam primio vijest o smrti gospodina Voje Radoičića, slikara, kipara, scenografa, iznimne pojave u hrvatskoj kulturi, ali i nekadašnjeg uglednog gospodarstvenika. Pamtit ćemo ga kao umjetnika koji je svojim iskrenim, duhovitim, naivnim izričajem i živopisnim koloritom, unosio vedrinu u sve naše prostore, od izložbenih salona do gradskih ulica”, ističe Plenković.


 Radoičić je, dodaje, svojim brodićima koji izranjaju iz plavetnila slika, svojim skulpturama, čak i veselim riječkim kišobranima, poništavao svako sivilo i snagom jednostavnosti činio svijet ljepšim i radosnijim mjestom. 


 “Molim Vas da u ime Vlade Republike Hrvatske i moje osobno primite izraze sućuti i dubokog poštovanja”, navodi premijer.


Život ga nije mogao slomiti


Umro je veliki Vojo Radoičić, slikar koji je volio brodice.


Vic, humor, ironija, originalni dodatak – svakako je sve to odlikovalo Voju Radoičića. Ta tko bi se sjetio napraviti opus vezenih slika na dekorativnim krpama za kuhinjske zidove? Tko nego Vojo Radoičić?


Tog čovjeka život nije mogao slomiti. Ostao je vedar duh unatoč svemu. Unatoč činjenici da je njegov otac nestao u vihoru II. Svjetskog rata, kao mornar, nakon čega se slikareva majka poželjela nastaniti u Rijeci, da bi joj more koje je progutralo njezinu ljubav moglo biti opred očima.


– Ako mogu živjeti u ovakvom stanju, da mi tikva radi, a svi mogu potvrditi da mi dosta dobro radi, onda mi je čisto svejedno koliko ću živjeti. Nikad nisam zbrajao koliko ću još živjeti, govorio je posljednjih godina.


Sad je došao kraj, Vojo Radoičić se ispisao iz živih i upisao u vječnost.