Snimio Sergej DRECHSLER
Gužva koja je vladala na Trgu 128. brigade HV-a i među štandovima dobar je pokazatelj kako su Riječani bili znatiželjni probati neke nove okuse i mirise, a pripadnici manjina s ponosom su nudili svoja jela
Putem hrane dijelimo ljubav. Tim bismo riječima mogli opisati gastronomski dio ovogodišnjeg, trećeg po redu izdanja manifestacije Porto etno, festivala svjetske glazbe i gastronomije.
Na Trgu 128. brigade hrvatske vojske danas je bilo veoma živo i tražio se “pjat” više. Dvadeset udruga nacionalnih manjina iz Rijeke, ali i cijele Primorsko-goranske županije kao i doseljenici iz raznih dijelova svijeta koji žive ovdje s nama i među nama, pripremali su tradicionalna jela svojih nacionalnih kuhinja.
Gužva koja je vladala na Trgu i među štandovima dobar je pokazatelj kako su Riječani bili znatiželjni probati neke nove okuse i mirise, a pripadnici manjina s ponosom su nudili svoja jela.
Ove su godine sudjelovali Zajednica Talijana Rijeka, Udruga mladih Roma Rijeka “Romska budućnost”, Srpsko kulturno društvo “Prosvjeta” – Pododbor Rijeka, Makedonsko kulturno društvo “Ilinden”, “Češka beseda”, Slovenski dom – KPD Bazovica, Demokratska zajednica Mađara Primorsko-goranske županije, Udruga zajednica naroda Bosne i Hercegovine, Bošnjačka nacionalna zajednica, Kulturno društvo Rusina i Ukrajinaca “Rušnjak”, Ruski dom – Udruga ruske nacionalne manjine u Primorsko-goranskoj županiji, Matica Slovačka, Zajednica Albanaca Primorsko-goranske županije, Zajednica Albanaca otoka Krka, Nacionalna zajednica Crnogoraca Rijeka, Kulturno umjetničko društvo “Sevdah” i Expats Rijeka koji objedinjuje Trinidad i Tobago, Madagaskar, Indiju, Filipine i Sjedinjene Američke Države.
Svi oni rado su predstavili specijalitete svoje nacionalne kuhinje.
U sklopu manifestacije održan je i natječaj za najbolji tradicionalni, ali pomalo zaboravljeni recept, a u žiriju su bili legendarni Stevo Karapandža i Srđana Jevtić.
Prvu nagradu osvojio je Siniša Salaj sa Cubok paprikašem, pašticada od palamide Dorijane Dunatov Kustić osvojila je drugu nagradu, a jelo temfanje s makaruni Alfreda Šaine osvojilo je treće mjesto.
VIŠE MOŽETE PROČITATI U TISKANOM IZDANJU NOVOG LISTA U NEDJELJU!