Put oko svijeta u dva dana

PORTO ETNO BLAGOVANJE Egzotični okusi i mirisi brojnih delicija Rijeku pretvorili u centar svjetske kulture

Ingrid Šestan Kučić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler



RIJEKA – U prostorima Exportdrva ovog su se vikenda širili mirisi čak 17 kuhinja svijeta koji su Rijeku pretvorili u centar svjetske kulture i to sve u sklopu drugog izdanja festivala glazbe i gastronomije Porto etno festivala. Manifestacija koja je privukla veliki broj posjetitelja nije nudila samo degustaciju raznih jela po promotivnoj cijeni od 10 kuna i uživanje u delicijama sa svih strana svijeta, jer ovogodišnje je izdanje festivala okupilo i stotinjak glazbenika, a čak sedam riječkih manjinskih zajednica održalo je folklorne nastupe, dok su za najmlađe organizirane radionice od pričanja narodnih bajki pa do čipkotiska, recitala i slikarstva. Ritmovi, napjevi, okusi i mirisi različitih kultura svijeta u drugom rujanskom vikendu predstavili su atraktivne izvođače iz BiH, Makedonije, Mađarske, Somalije, Senegala, Italije, Meksika, Brazila, Slovenije i Hrvatske, dok je gastronomski program promicao kulinarsku raznolikost Rijeke i regije, ali i zanimljive egzotične kuhinje s indijskim, kenijskim, madagaskarskim i ostalim egzotičnim specijalitetima.


Ovogodišnji Porto Etno pod sloganom “Put oko svijeta u dva dana” pružio je autentični doživljaj multikulturalnosti, a riječ je o programu koji  najbolje odražava slogan cijelog projekta Rijeke Europske prijestolnice kulture – Luka različitosti. Drugog dana festivala bila je zastupljena gastronomska kultura 17 nacionalnih manjina koje su se predstavile svojim tradicionalnim jelima, a uz specijalitete iz Venezuele, Madagaskara, Trinidada i Tobaga te Indije, na trpezi su se našla i bosanska, srpska, ruska, makedonska, albanska, češka i još mnoga druga jela. Tako se Ruski dom Rijeka predstavio s vinegret salatom, kolačem od jabuka Šarlotka te cijelim nizom palačinki.


– Vinegret salata sadrži ciklu, kiseli kupus, mrkvu, grašak, krumpir i krastavac. Ponudili smo i razne palačinke s punjenima od krumpira i gljiva, jabuka, mesa i drugih namirnica. Ovo je drugi put da sudjelujemo na Festivalu i zadovoljni smo odazivom, kazala je Olesja Malvić.


I na štandu Bosne i Hercegovine dobro se jelo, a kako je pojasnio Vinko Stamenović, uz tradicionalna bosanska jela našla su se tu i neki manje poznati zalogaji, jer cilj je bio posjetiteljima pokazati da bosanska kuhinja nisu samo ćevapčići I krumpiruše.


– Imamo petanestak tradicionalnih jela, a nudimo svašta. Od brodeta od jegulje do čobanca, bosanskog lonca i svinjskog paprikaša. Ovo nam je jedina prilika da pokažemo bogatsvo bosanske kuhinje pa smo uz hurmašice, baklavu, tulumbe i slična poznata slatka jela ponudili i kolač od smokve. Ima tu i punjenih patliđana, ali i sirnica i pita od mesa, naveo je Stamenović.Dobro se blagovalo i na ostalim štandovima koje su svojim jelima popunili članovi SKD “Prosvjeta” – Pododbor Rijeka, Vijeće žena Islamske zajednice, Demokratska zajednica Mađara PGŽ, Kulturno društvo Rusina i Ukrajinaca „Rušnjak“, Zajednica Albanaca PGŽ, Matica Slovačka Rijeka, Češka Beseda Rijeka, Makedonsko kulturno društvo “Ilinden”, Zajednica Talijana Rijeka, Expats Rijeka, Slovenski dom KPD Bazovica te Zajednica Roma “Romska budućnost”.

Ove je godine festival narastao na dva dana, uz glazbene nastupe Porto Etno Orkestra & Jennifer Cabrera Fernandez iz Meksika,  Bandanera Afrobeat iz Senegala i Italije, Porto Etno Orkestra & Denise Dantas iz Brazila te Esma’s Band: Esma Redžepova Retrospective iz Makedonije.