Objekt zamijenjen pet puta većim

POGLEDAJTE OBNOVLJENI VRTIĆ NA VOJAKU Nove Đurđice otvorile vrata za 175 mališana

Ingrid Šestan Kučić

Oba vrtića, i Đurđice i Morčić na Gornjoj Vežici, mogu primiti po 75 djece više nego stari objekti, što je povećanje kapaciteta za 150 mjesta za djecu s područja Vežice, Gornje Vežice i Vojaka



RIJEKA U svega sedam mjeseci na mjestu 43 godine starog vrtića Đurđice na Vojaku niknuo je novi predškolski objekt koji je danas službeno otvorio svoja vrata.


Nove su Đurđice, kazala je ravnateljica Dječjeg vrtića Rijeka Davorka Guštin, površinom čak pet puta veće od starog vrtića, mogu primiti dvostruko više odgojnih skupina i svojim standardom predstavljaju maksimum hrvatskog odgojno-obrazovnog rada.



– Svečanost otvorenja Đurđica repriza je otvorenja vrtića Morčić na Gornjoj Vežici prije sedam mjeseci. Gotovo je nevjerojatno da smo u sedam mjeseci otvorili dva nova vrtića, a oba objekta mogu primiti po 75 djece više nego stari objekti, što je povećanje kapaciteta za 150 mjesta za djecu s područja Vežice, Gornje Vežice i Vojaka – istaknula je Guštin.


Metodičke vježbe




– Vrtić provodi desetosatni redovni cjelodnevni program, a bude li interesa roditelja, uvodit ćemo i druge programe poput programa ranog učenja stranog jezika, programa obogaćenog sportskim sadržajima ili pak jasličkog programa namijenjenog odjeci od 6 mjeseci do prve godine života. Ono što je važno za vrtić Đurđice jest i to da će imati važnu ulogu u pripremi studenata Učiteljskog fakulteta za prevažno i odgovorno zanimanje odgajatelja. U ovom će se objektu provoditi metodičke vježbe za studente koje su se posljednjih šest godina organizirale u vrtiću Srdoči. Vrtić Đurđice će im ponuditi najbolje moguće uvjete za razvoj praktičnih kompetencija, najavila je Guštin.




I Đurđice i Morčić rađeni su po principu modularne gradnje od čeličnih predfabriciranih elemeneta, a oba objekta na mjestu starih koji su prethodno srušeni gradila je krapinska tvrtka Jedinstvo, dok je radove nadzirala viškovska tvrtka PRO STUDIO d.o.o., tj.ovlašteni inženjer Petar Topić, a vrijednost projekta izgradnje dva predškolska objekta je 36,7 milijuna kuna. Radovi su financirani iz kredita koji je Dječjem vrtiću Rijeka odobren u Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak, a Grad Rijeka kao osnivač je osigurao sredstva za otplatu kredita te je uložio dodatnih dva milijuna kuna proračunskih sredstava u nove objekte. Nove Đurđice imaju prizemlje i prvi kat te mogu primiti 175 djece u 10 odgojno-obrazovnih skupina kojima je na raspolaganju i okoliš s igrališnim spravama te površinama. U tom je objektu smještena i centralna kuhinja, a ukupna je površina 2.009 četvornih metara. Stari je pak objekt imao kapacitet svega pet odgojnih skupina i površinu manju od 400 četvornih metara.



Naglašavajući pak kako je Grad Rijeka u proteklih pet godina u izgradnju ili nadogradnju vrtića uložio više od 60 milijuna kuna te ukupno povećao vrtićke kapacitete za 600 mjesta riječki je gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo da do sada realizirana gradnja i nadogradnja očito nije dovoljna te je najavio nastavak investicija.



Energetska obnova


– Ove ćemo godine napraviti malu stanku, ali samo zato što ćemo izraditi nove projekte. Vjerujemo da ćemo s novom izgradnjom krenuti do kraja 2019. godine i pokrenuti još jedan ciklus koji će pridonijeti kvaliteti vrtićkog smještaja. Kako smo i najavljivali, građevinski radovi na vrtiću Đurđice okončani su krajem prošle godine, uslijedilo je opremanje objekta te su prije tjedan dana u novi vrtić uselila djeca – kazao je gradonačelnik.


Ujedno je najavio i program energetske obnove »težak« četrdesetak milijuna kuna koji se najvećim dijelom odnosi upravo na predškolske objekte te je podsjetio da će vrtić Đurđice biti sjedište buduće riječke predškolske ustanove More što će se osnovati po završetku preustroja Dječjeg vrtića Rijeka koji će se podijeliti na tri ustanove.