Svjetski dan plesa

PLEŠEM, DAKLE POSTOJIM Stotinjak plesača pretvorilo Korzo u plesnu pozornicu

Sanja Gašpert

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj



RIJEKA Riječki Korzo je nakratko pretvoren u plesnu pozornicu, na kojoj se stotinjak plesača iz sedam plesnih skupina sa svojim koreografijama uključilo u obilježavanje Svjetskog dana plesa, 29. travnja, koji slavi jedinstvenost plesa i pokreta od 1982. godine, na inicijativu UNESCO-a. Udruga Prostor Plus i ove je godine organizirala plesni program na Korzu, uz ples riječkih plesnih skupina, organizacija i plesača. Čitanjem svjetske i hrvatske plesne poruke, Rijeka je postala još jedan hrvatski grad koji se priključuje globalnom svjetskom projektu proslave Svjetskog dana plesa. Program se održava paralelno u nekoliko hrvatskih gradova te su se različiti gradovi Hrvatske ujedinili i u plesnoj akciji zajedničke koreografije pod nazivom »Osam pokreta za plesnu video razglednicu«.



Domet osjeta


Na Korzu su  plesali članovi plesne skupine Flame, Plesnog centra Beat, Plesnog centra Ris, Klara Jet Set, Umjetničke škole Matka Brajše Rašana, Prve riječke mažoretkinje i Anika Cetina iz Osnovne škole za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica.


– Osnovna ideja Svjetskog dana plesa je podsjećanje da je ples umjetnički oblik izražavanja koji prevladava sve političke, kulturne i etičke prepreke. Dakle, ples ne poznaje granice bilo koje vrste, svima je dostupan, ples je zabavan, a upravo nam zabave u današnjim vremenima treba, kazala je Helvecia Tomić, koordinatorica projekata Udruge Prostor Plus.Autor međunarodne poruke, pročitane uoči početka programa je Ohad Naharin iz Izraela, koreograf, umjetnički ravnatelj Plesne skupine Batsheva, tvorac jezika pokreta GAGA.


– Bit je plesa postojanje u sadašnjosti. Osluškivanje dometa osjeta i prepuštanje tom osluškivanju koje će pokrenuti sve osjećaje, forme i sadržaje. Da, nikada ne smijemo smetnuti s uma odakle smo došli. Kada me upitaju čime se bavi moj rad, uvijek prvo odgovaram da se bavi samim sobom. Bavi se susretom elemenata koji grade njegovu priču. Bavi se plesnom pričom o volumenu, nježnosti, uporabi eksplozivne moći. Istraživanjem pokreta, organizacije i strukture. Smijanjem samom sebi, dinamikom, pretjerivanjem i potcjenjivanjem, spojem užitka i napora te sublimacijom ludila, strasti i fantazije svakog plesača u jasnu formu. U svom najboljem izdanju ples može biti čudesan, čak i ako je daleko od savršenstva. Moramo se oduprijeti konzervativnom i konvencionalnom razmišljanju kakvo dolazi iz većine plesne edukacije i obuke, odbaciti stare ideje te prigrliti nove i bolje. I nikada ne zaboraviti svaki dan malo plesati. I to nikada pred ogledalom, poručio je Naharin.


Magija pokreta


Autorica hrvatske plesne poruke je istaknuta koreografkinja i plesna pedagoginja Tihana Škrinjarić, koja je napisala: »Plešem, dakle postojim. Tijelo u prostoru i vremenu. Otkrivam magiju pokreta, snagu ritma, zavodljivost zvuka. Osjećam životnu energiju u beskrajnoj slobodi prostora. Prepuštam se iskonskoj potrebi i živim ples«.Svjetski dan plesa održava se od 1982. godine s ciljem podsjećanja da je ples umjetnički oblik izražavanja koji prevladava sve političke, kulturne i etičke prepreke, a u spomen na rođendan Jean-Gorgesa Noverrea, začetnika modernog baleta i jednog od najvećih svjetskih plesnih reformatora. U Hrvatskoj se obilježava od 1999., a od 2009. godine organizaciju njegova obilježavanja preuzeo je Plesni centar Tala.