Povlačenje novca

PGŽ dobio bespovratna EU sredstva za morske projekte

Barbara Čalušić

Riječ je o dogradnji luke Baška s iznosom od 39,7 milijuna kuna, rekonstrukciji i dogradnji zapadnog dijela luke Cres vrijednih 34,3 milijuna kuna, dok je produženje lukobrana u luci Unije vrijedno 34,2 milijuna kuna



RIJEKA – Prema podacima Ministarstva regionalnog razvoja, Primorsko-goranska županija nalazi se na trećem mjestu po iznosu ugovorenih europskih sredstava koja sveukupno iznose 3,2 milijarde kuna. PGŽ je prvi na području Jadranske Hrvatske sa 11,75 milijuna eura vrijednosti projekata u okviru Europske teritorijalne suradnje.


– Županija, uključujući njezine javne ustanove i trgovačka društava trenutno provodi 65 projekata u okviru različitih programa za koje su odobrena bespovratna sredstva oko 285 milijuna kuna. Projekti PGŽ-a s najvećim iznosima odobrenih bespovratnih EU sredstava odnose se na tzv. morske projekte među kojima je, primjerice, dogradnja luke Baška s iznosom od 39,7 milijuna kuna, rekonstrukcija i dogradnja zapadnog dijela luke Cres vrijedna 34,3 milijuna kuna, dok je produženje lukobrana u luci Unije na Unijama vrijedno 34,2 milijuna kuna. Tu je i projekt kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana s 47 milijuna, nedavno dovršena energetska obnova škola s 11,8 milijuna kuna europskog novca, dok je za projekt pomoćnika u nastavi osigurano deset milijun kuna, istakunula je na jučerašnjem redovnom susretu s novinarima dožupanica Marina Medarić.


Za prvo polugodište ove školske godine iz županijskog proračuna osigurano je više od milijun kuna za 87 učenika s teškoćama u razvoju kojima će asistirati 75 pomoćnika u nastavi.




Kako je dodala pročelnica Upravnog odjela za socijalnu politiku i mlade Dragica Marač, proteklog je tjedna prijavljen projekt uređenja dnevnog boravka za starije osobe u Klani vrijedan 5,8 milijuna kuna kao dio Doma za starije osobe Volosko.


– Ovo je nastavak aktivnosti na jačanju izvaninstitucionalne skrbi za starije osobe, a Općina Klana ustupit će objekt u kojem će biti osigurana dnevna skrb za starije osobe. Tu je i projekt NONO koji je prijavio Dom Kantrida, a odnosi se na uređenje i programsko jačanje klubova za starije osobe, objasnila je Marač.