Posljedica

PGŽ će zbog porezne reforme iduće godine izgubiti 12 milijuna kuna

Barbara Čalušić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Dodatno smanjenje proračunskih rashoda prouzročit će i preuzimanje Ureda državne uprave, kao i projekcije mogućih gubitaka osam županijskih zdravstvenih ustanova zbog povećanja plaća u zdravstvu



RIJEKA – Zbog porezne reforme Primorsko-goranska županija u idućoj će godini izgubiti 12 milijuna kuna prihoda, zbog čega će morati smanjiti rashode prema, kako to kaže župan Zlatko Komadina, trećim stranama, a dodatno smanjenje proračunskih rashoda u idućoj godini prouzročit će i preuzimanje Ureda državne uprave, kao i projekcije mogućih gubitaka osam županijskih zdravstvenih ustanova zbog povećanja plaća u zdravstvu.


– Većina županija je ispod prosjeka Republike Hrvatske, osim Grada Zagreba, Primorsko-goranske i Istarske županije koje su neto uplatitelji u državni proračun. Država od svih naših ljudi koji iz osobnog dohotka uplaćuju 17 posto redistribuira do prosjeka koji je izračunat za Hrvatsku. Drugim riječima, onim županijama koje su ispod prosjeka, s poreznim se reformama ne događa ništa, jer se kompenziraju. Nismo zadovoljni ovakvim poreznim reformama, ovih dana imamo konzultacije za izradu županijskog proračuna za 2020. godinu i objektivno ćemo imati teškoće sa zatvaranjem proračuna, odnosno nedostatnu prihodovnu stranu koju ćemo morati kompenzirati sa zaduženjima iz razloga jer nam predstoji preuzimanje Ureda državne uprave koji će nam biti neto proračunsko opterećenje, a imamo i osam zdravstvenih ustanova s 2.000 zaposlenih koji su ispregovarali sedam posto veće plaće. Ako se taj dio ne kompenzira povećanim prihodima od HZZO-a, što i nije predviđeno, rezultirat će mogućim minusima koje će se morati ustanovama namiriti iz županijskog proračuna, kazao je jučer primorsko-goranski župan na svom redovitom sastanku s novinarima.


Komadina ne očekuje kompenzacijske mjere od države, ali se nada da će barem šest posto od poreza koje se uplaćuje u državni proračun u budućnosti biti prepušteno gradovima i općinama.




– Moj je prijedlog ministru financija bio da se ne dira PDV jer zadnja intervencija nije rezultirala smanjenjem cijena, već da prihodni dio PDV-a koji bi smanjenjem od jedan posto bio daleko veći od pada poreza na dohodak, kompenzira fond financijskog izravnanja, dodao je Komadina.


Melita Raukar, pročelnica Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj, istaknula je proizvode koji već imaju oznaku izvornosti poput otočnog maslinovog ulja, ali i one koji bih ih uskoro trebali dobiti – goranski medun i med od kadulje. Komadina je dodao kako je ova mjera direktnih poticaja naišla na jako dobar odjek među proizvođačima te da predstavlja poticaj ostanka stanovništva na otocima i u Gorskom kotaru.


– Kod kreiranja proračuna u okviru našeg fonda za Gorski kotar razmišljamo dio fonda usmjeriti prema aktivnim mjerama poticanja koje imaju i demografske rezultate. I to bismo mogli puno bolje organizirati da nemamo navedena proračunska ograničenja, zaključio je Komadina.