Erasmus+ projekt

”P. S. pokreni solidarnost”: Učenici s Kozale slat će razglednice s porukom solidarnosti sugrađanima

Ingrid Šestan Kučić



RIJEKA Osnovna škola Kozala sudjeluje u međunarodnom Erasmus+ projektu »P. S. Pokreni solidarnost!«. Učenici te škole, njih 120, priključili su se europskim kolegama u obilježavanju Dana eliminacije rasne diskriminacije, koji se obilježava 21. ožujka, te su postali dio kampanje »P. S. Pokreni solidarnost!«, u sklopu koje će nasumce sugrađanima slati poruke solidarnosti. Stoga pozivaju građane da ako dobiju razglednicu s porukom nekog od osnovnoškolaca, uzvrate im vlastitom porukom solidarnosti.


Projekt je zamišljen kao aktivnost slična slanju poruke u boci kojom djeca i tinejdžeri šalju razglednice nasumce odabranim osobama iz telefonskog imenika svoje lokalne zajednice. Na razglednicama se nalaze fotografije koje govore o različitosti, diskriminaciji te vrijednostima kao što su jednakost, solidarnost, pravda i poštovanje.


Projekt ima dvostruke temelje: u građanskom odgoju te umjetničkom i kulturnom odgoju i obrazovanju. Hrvatska inačica projekta trajat će dvije godine, a u ovoj prvoj godini sudjeluje 13 osnovnih škola u Hrvatskoj, a provodi ga nevladina organizacija iz Zagreba Centar za mirovne studije.