Obilje vrijednih programa

Ovog ljeta masovni pohod u Grad na brege. Evo zašto

Edi Prodan

Programom želimo zadovoljiti ukuse raznovrsne publike - drago mi je što festival može ponuditi zanimljive programe, pa i besplatne u sklopu Ritma dvorišta i radionica sviranja gitare i glume koje vode eminentni umjetnici - Zoran Majstorović te Olivera Baljak, istaknula je Ninković Budimlija



Mnogi pokušavaju, mnogi se trude, ali realno – na žalost samo u izmišljanju »tople vode«. Hine »kulturna ljeta«, a da u osnovi ne nude – ništa. S druge strane Kastav, zbog svog položaja znan i kao »Grad na brege«, mirno, dostojanstveno, naizgled apsolutno ležerno stvara vjerojatno najbolji ljetni kulturno-zabavni program u Primorsko-goranskoj županiji, stvara – Kastafsko kulturno leto, ove godine već 28. u dugom nizu. Slažemo se dakako da unutar Županije ima jako dobrih sadržaja, primjerice krčka Lovrečeva ili Rabska fjera, ali u njihovom je slučaju riječ o događajima kratkog trajanja.


Kod Kastafskog kulturnog leta riječ je o dugotrajnom procesu koji se proteže kroz tri ljetna mjeseca, svečano otvorenje kao i prvi nastup već su odrađeni u petak, 28. lipnja kad je 28. KKL na Trgu Matka Laginje započeo uz prigodni nastup Muške klape Kastav, osvajača prvog mjesta na 9. međunarodnom festivalu muških zborova u britanskom Comwallu, i večer čakavske glazbe, proze i poezije pod vodstvom Dragice Stanić.


Snažna institucija


KKL, kako glasi popularna kratica Leta, je inače institucija što permanentno djeluje čitave godine. Predsjednica mu je Helena Ninčević Budimlija, njezina nova desna ruka, administratorica Linda Petrović. One su, zajedno s gradonačelnikom Matejem Mostarcem i najavile ovogodišnje poslastice, možda u nikad većem dijapazonu pojedinih dobnih ali stilskih prohtjeva.




– Kastafsko kulturno leto postalo je brend Grada Kastva te je visoko postavilo letvicu organizatorima, ali ono što je također važno – s njime se mjere i uspoređuju drugi festivali. Drago mi je da okuplja domaću publiku, kao i velik broj kastafskih sponzora koji su prepoznali važnost i potencijal ovog festivala. No jednako tako držim važnim to što se interes za festivalom širi daleko izvan granica Grada Kastva, ali i izvan granica države, istaknuo je Mostarac.


Predsjednica Udruge Helena Ninković Budimlija izražila je želju i nastojanje da program zadovolji potrebe, želje i ukuse raznovrsne publike. Istaknula je kako joj je drago što festival može posjetiteljima ponuditi zanimljive programe, posebno one besplatne poput programa u sklopu Ritma dvorišta i radionica sviranja gitare i glume koji vode eminentna imena u struci Zoran Majstorović te Olivera Baljak.


– Suradnja koju Kastafsko kulturno leto ima s TZ Kastva, hoteljerima i privatnim iznajmljivačima s ciljem povezivanja kulturne ponude i turizma je također od velike važnosti Sve više stranaca prepoznaje Kastav kao kuturno-gastronomsko utočište.


Linda Petrović, administratorica Kastafskog kulturnog leta istaknula je kako je misao vodilja pri slaganju ovogodišnjega programa bila pokušati ugoditi ukusima širokog spektra publike, kakva posjećuje Kastafsko kulturno leto, prije svega kroz brojne programske pravce festivala poput Glazbenog programa, Dramskog, književnog, Dječjeg, Festivala gitare, Ritma dvorišta, radionica, a potom i unutar pravaca.


– U glazbenom programu nastupaju Zoran Predin, Nina Badrić, ali i Darko Bageski, Enrico Maria Milanesi, S.A.R.S., Dj Ivan Mastermix, Los Cabalerosi, Sandra Bagarić – od laganijeg popa do tradicionalne meksičke glazbe, kombinacija rock, reggea, ska i hip hopa, klasične glazbe do house glazbe, operne glazbe praćene od strane Darka Domitrovića, hrvatskog pijanista i skladatelja.


Buđenje ča


Ono što se također uočilo, a nije baš za hvaljenje, činjenica je da se izvorno kastafsko ča uspavalo te su mu ove godine pripremili snažno – buđenje, na različitim razinama.


– Na samom početku KKL-a, održati će se dvije domaće predstave, odnosno čakavski mjuzikl Kažin na 365, autorice Tajane Dukić i predstava Tiramola, autora Mensura Puhovca. Do kraja 28. KKL-a ide još jedna domaća predstava, Oštija. Pripremli smo i čakavsko književnu večer pod nazivom Miće i vele besedi koja će se održati u zanimljivom ambijentu ispred Kuće Belice, istaknula je Ninčević Budimlija.


Ovogodišnji dramski program predstavit će predstave i kazališta iz Hrvatske i regije. Već spomenuti Kažin na 365 će se održati 5. srpnja, a odmah nakon njega, 6. srpnja ide Tiramola. Nakon toga na Crekvinu dolazi jedinstveni Branko Đurić Đuro čija je Đurologija zakazana za 11. srpnja. 21. srpnja će se prikazivati Oštija, još jedna čakavska predstava koja je treći dio čakavskog dramskog repertoara koji će se prikazivati na 28. KKL-u. Glumačka udruga Histrioni sa svojom predstavom Igra u dvoje, gostovati će u Kastvu 22. srpnja, poznate Brodolomke Teatra Moruzgva, gostovati će 28. srpnja, te će 18. kolovoza Ljubavna pisma Staljinu zatvoriti dramski program.Glazbeni program zastupit će raznorodne elemente glazbene ponude, ali i uvažiti zahtjeve publike. Na 28. Kastafskom kulturnom letu gostuju izvođači koji se razlikuju stilom i žanrom, a već 4. srpnja je koncert Zorana Predina, slijedi 13. srpnja Nina Badrić. Nastup poznatog benda S.A.R.S. održati će se 26. srpnja na Crekvini gdje će nastupati i veteran house glazbe DJ Ivan Mastermix, 8. kolovoza, a odmah nakon njega i Los Cabalerosi – 9. kolovoza. U sklopu klasične glazbe nastupati će i Mislav Režić, Antigoni Tsalla i Laura Vajdon u Crkvi Sv. Jelene Križarice 17. kolovoza. Kastav će ugostiti i nastup operne pjevačice Sandre Bagarić 24. kolovoza.Izbor izvođača Festivala gitare prilagođen je istančanom ukusu glazbenih sladokusaca. Ove godine očekuju nas koncerti Darka Bageskog, koji u Kastav dolazi 23. srpnja, Enrica Milanesia koji u Crkvi Sv. Jelene Križarice nastupa 24. srpnja te fantastični Teo Collori i Momento Cigano, koji 27. kolovoza vodi u svijet miksa romske i plesne swing glazbe.

Za najmlađu publiku i njihove roditelje pripremljene su predstave Orkestra poca loca, 2. srpnja te Lara u svijetu životinja koja ne red dolazi 1. kolovoza.


Iskustva za sva osjetila


U već spomenutom Ritmu dvorišta publika će uživati u dobrom društvu i u ležernoj atmosferi neobičnih kastavskih dvorišta, trgova i vrtova. Vrhunska glazba, kastavske ‘’skrivene’’ pozornice te prijateljska atmosfera, učinit će noći provedene na Ritmu dvorišta nezaboravnim iskustvom za sva osjetila. Na Ritmu dvorišta uživat ćete u vrhunskoj glazbi, družiti se s glazbenicima, prijateljima i susjedima – domaćinima. Ove godine nastupaju: Denis Razz Adjustable Trio na Vidikovcu, 13. kolovoza, Spart Jazz Quintet na Vidikovcu, 30. srpnja te Dorian Rubeša i Ema Sušanj ispred Kuće Belice – 18. srpnja. U sklopu književnog programa održati će se dvije književne večeri: 4. srpnja će slovenski kantautor Zoran Predin predstaviti svoju knjiigu, a 30. srpnja održati će se čakavska večer Miće i vele besedi ispred Kuće Belice.


Za sve zainteresirane sudionike organizirane su besplatne višednevne radionice te edukativni sadržaji za najmlađu publiku. Radionica sviranja gitare – od 10. do 14. srpnja održat će se pod vodstvom glazbenika Zorana Majstorovića, a polaznike radionice glume, 6. srpnja i 7. srpnja mentorirat će kazališna, televizijska i filmska glumica Olivera Baljak.


Također, osim redovnog dijela programa, posjetitelji i posjetiteljice su pozvani na partnerske programe: Jerry Ricks Blues Festival Kastav, 3. i 4. kolovoza i Čansonfest – 30. kolovoza.


Od navedenog programa, bitno je istaknuti kako su radionice te koncerti u sklopu programa Ritam dvorišta besplatni i otvoreni za sve zainteresirane posjetiteljice i posjetitelje.


Je li nam dakle teza s početka teksta ispravna? Naravno da jeste jer ovakav program osim KKL-a malo tko može složiti. I da, baš kao što je naglasila predsjednica Ninčević Budimlija, Kastav se čitavog ljeta može uživati i svim ostalim čulima. Nečim što se može definirati turizmom, gastronomijom,… Što uostalom reći kad vas prigodom dolaska u Kastav u svega nekoliko metara od »gljive« kojom se priječi prolazak automobila u stari grad dočekaju Damir Halilić Hall i Igor Modrić, kulturno-umjetnički »monumenti« gitarske i filmske scene, Petra Kinkela, vrsna umjetnica jednako uspješna u brojnim likovnim disciplinama te Domagoj Trusić, jedan od ponajboljih hrvatskih – barista! Jer da, i oni su – Kastav. Grad na brege koji se zahvaljujući KKL-u, ali i mnogi drugima koji u njemu permanentno djeluju postaje specifična cjelina, sasvim osebujni turistički proizvod u koji će i ovog ljeta hodočastiti tisuće i tisuće posjetitelja.