Usporivači prometa

Ovo će platiti 133.600 kuna: Po Rijeci postavljaju ležeće policajce izrađene od hrpe asfalta

Ljiljana Hlača

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj



RIJEKA – Rijeka promet na zahtjev mjesnih odbora po Rijeci postavlja ležeće policajce, odnosno usporivače prometa, te vibracione trake. Riječ je o investiciji u ukupnom iznosu od 133.600 kuna. Ponegdje zbog vremena radovi još uvijek traju i nisu dovršeni.


Ležećim policajcima i trakama opremit će se Kablarska cesta 38a i Ulica braće Hlača kod spoja sa Žminjskom ulicom (MO Drenova), Vladivoja i Milivoja Lenca 24, Bože Starca Jurićeva 58, Primorska ulica iznad rotora (MO Gornji Zamet), Dražička ulica (na njenom potezu na dva dijela) (MO Grbci), Blade Fućka 18 (MO Orehovica) i Dragutina Tadijanovića (dvije lokacije) (MO Srdoči).


Na prometnicama se postavlja usporivač prometa tipa jastuk, a riječ je o uzdignutoj plohi polukružnog presjeka ili oblika krnje piramide. Obično je visine od 7 centimetara, širina mu iznosi 160 centimetara, a može biti montažni ili fiksni. Fiksni je izrađen od dodatnog sloja asfalta.




– Takav oblik primjenjuje se na mjestima gdje se treba omogućiti promet većim vozilima kao što su primjerice autobusi javnog gradskog prijevoza, koji zbog širine između kotača ne prelaze preko uzdignute plohe, već ona ostaje u sredini, dok sva ostala vozila barem jednim dijelom moraju nagaziti na nju, saznali smo od Rijeka prometa.