Obrtnička komora

Ovi obrtnici iz PGŽ imaju “Vrijedne ruke”. Uručene i nagrade za životno djelo

Biljana Savić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Dobitnici Nagrade za životno djelo su Milivoj Andlar, Ines Kinkela i Goran Saftić



RIJEKA Na svečanoj sjednici Skupštine Obrtničke komore Primorsko-goranske županije koja je održana u riječkom Hotelu Jadran dodijeljene su nagrade za životno djelo, nagrade »Vrijedne ruke«, te posebna priznanja, odnosno povelje. Obrtnička komora Primorsko-goranske županije tako je i ove godine nastavila tradiciju te dodijelila priznanja uglednim i časnim članovima Komore i drugim pojedincima i institucijama koji su dali svoj doprinos razvoju obrtništva.


Predsjednik Obrtničke komore Dalibor Kratohvil kazao je da je godina iz nas bila turbulentna i u turističkoj i u obrtničkoj komponenti, a obilježio ju je nedostatak kvalificirane radne snage.


– Ovaj je problem riješen povećanjem kvote uvoza radnika koja je ove godine udvostručena. Mi u županijskoj Obrtničkoj komori već 20 godina ukazujemo na nedostatak kvalificirane radne snage i nadamo se da će država konačno čuti vapaj realnog sektora za usklađenje obrazovanja s potrebama gospodarstva, kazao je Kratohvil.




Predsjednik HGK-Županijske komore Rijeka Vidoje Vujić ustvrdio je da hrvatska država ponižava poduzetnike koji po 500 dana čekaju rješenje državnih službi.


– Ukoliko se nešto hitno ne promijeni, sve će se srušiti. Ne pamtim težu situaciju ni neodgovorniju javnu upravu od ove danas. Od obrtničkog sektora država živi, a ponižava ga, ustvrdio je Vujić.


Župan Zlatko Komadina ocijenio je da PGŽ čini koliko god može za obrtnike.


– Vi ste oni koji dajete doprinose u javni sektor, s time i svojim radom povećavate kvalitetu života svih nas, kazao je Komadina.


Inicijativu za dodjelu priznanja podnijela su udruženja obrtnika, a odluku o dodjeli priznanja donio je Upravni odbor Obrtničke komore Primorsko-goranske županije.


Dobitnici Nagrade za životno djelo su Milivoj Andlar, Ines Kinkela i Goran Saftić, a dobitnici Nagrade »Vrijedne ruke« su Mario Kamalić, Valter Turk, Luciano Hlanuda, Žana Jurlina i Marko Križić, dok su dobitnici posebnog priznanja (Povelje): Miljenka Štimac, Dario Miloš, Alen Ružić, Dragutin Buneta, Dino Smojver, Željko Štetić, Vjekoslav Galović, Zlata Bezjak, Želimir Jardas, Ivica Cikač, Sonja Papić, Snežana Cvetković, Nikola Matanović, Selma Skender Trbović, Josip Brusić, Mirislav Ivaniš, Viktor Šahini, Valter Štenberger, Meri Vujnović, Miljenko Milohnić i Željko Juranić.


Inače, nagrada za životno djelo Obrtničke komore PGŽ dodjeljuje se obrtniku koji ima najmanje 25 godina obrtničkog statusa, koji je najmanje 2 mandata (8 godina) sudjelovao u radu obrtničkih organizacija ili zajednica, koji podmiruje svoje obaveze prema obrtničkoj organizaciji, potiče tradicionalne obrtničke vrijednosti i koji je svojom aktivnošću neposredno pridonio kvaliteti struke, afirmaciji obrtništva i promijenjenom odnosu društvene zajednice prema obrtništvu.


Nadalje, nagrada »Vrijedne ruke« dodjeljuje se obrtniku koji ima najmanje 20 godina obrtničkog statusa, te koji je pored ispunjavanja ostalih uvjeta, svojim aktivnostima neposredno pridonio održanju obrtničke tradicije, kvaliteti struke i afirmaciji obrtništva, dok se posebno priznanje (povelja) dodjeljuje obrtnicima koji su poduzeli aktivnosti od utvrdive koristi u afirmaciji obrtništva i komorskog sustava na području djelovanja Komore.