Dan Općine Čavle

Ove godine na Bartoji i Porto Etno uigravanje

Sanja Gašpert

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Najsvečaniji dio je sjednica Općinskog vijeća, u petak, 23. kolovoza, na kojoj će se dodijeliti i godišnje nagrade i priznanja Općine Čavle, kao i nagrade pobjednicima akcije izbora najljepšeg privrata, balkona i poneštrice



CERNIK – Svetom misom za pokojne župljane i blagoslovom novog dijela groblja Cernik, u četvrtak, 22. kolovoza počinje program obilježavanja blagdana svetog Bartola – Bartoje, zaštitnika istoimene cerničke župe, koji se ove godine obilježava i kao Dan Općine Čavle, od 22. do 25. kolovoza.


Iste večeri najavljena je i dodjela sportskih priznanja Općine Čavle, u Domu kulture Čavle, gdje će Ansambl Intermezzo izvesti predstavu »Tiramola«, najavila je na konferenciji za novinare načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić.


– Općina Čavle prema mojim saznanjima jedina je općina koja svoj dan slavi na dan sv. Bartola u neparnim, a na dan sv. Filipa i Jakova u parnim godinama. Dan naše općine svake godine obilježavamo brojnim vjerskim, kulturnim, zabavnim i sportskim događanjima, a tako će biti i ove.




Najsvečaniji dio svakako je svečana sjednica Općinskog vijeća, najavljena za petak, 23. kolovoza, na kojoj ćemo dodijeliti i godišnje nagrade i priznanja Općine Čavle, kao i nagrade pobjednicima akcije izbora najljepšeg privrata, balkona i poneštrice, kazala je Cvitan Polić, dodajući kako će uz svjetovni, i ove godine blagdan sv. Bartola biti obilježen vjerskim programom, pa je tako uz svete mise najavljen i križni put na Cernički vrh.


Natjecanja i turniri


Zamjenik načelnice Općine Čavle Dejan Ljubobratović kazao je kako će i ovogodišnju Bartoju obilježiti brojna sportska događanja, među kojima je najavio svjetsko prvenstvo motora s prikolicama i AA Championship, koji počinje u petak, 23. kolovoza na Automotodromu Grobnik, nogometnu utakmicu, šahovski turnir, međunarodnu utrku Ski Platak Gobnik Open – Žiletov memorial, Ljetno lice Platka, prvi šahovski turnir, kao i boćarski turnir u sklopu kojega BK Sloga obilježava četrdeset godina rada.


– Najveći dio sportskih događanja održat će se na sam blagdan sv. Bartola, u subotu, 24. kolovoza, kada je najavljen i cjelodnevni program Ljetno lice Platka, koji je već svima poznat po zanimljivim rekreativnim turnirima u malom nogometu, odbojci na pijesku, košarci 3v3 te od prošle godine i disc golfu, a ove godine zainteresirani se mogu prijaviti i za turnir u boćanju na novouređenom boćalištu te šahu koji će se održati u Malom domu na Platku. 


U sklopu kulturnog dijela programa u cerničkoj čitaonici bit će predstavljanje knjige Cernički zbornik ljubavnih pjesam: Kanat jubavi, kazao je Ljubobratović.


Bartojski kotlić


Direktor čavjanske Turističke zajednice Ivan Salamon je najavio tradicionalnu gastronomsku manifestaciju, Bartojski kotlić, koja se održava jedanaestu godinu za redom, i ove godine u Buffetu Pomorac u Čavlima, u subotu, 24. kolovoza, na samu Bartoju.


– I ove će godine biti organiziran cjelodnevni sajam na jogu u Cerniku, a na Trgu hrvatskih branitelja iza Doma kulture u Čavlima i večernji sajam rukotvorina i autohtonih proizvoda. U petak, 23. kolovoza na terasi Doma kulture Čavle najavljen je program Porto Etno uigravanje. Riječ je o programu u sklopu projekta EPK 2020.


Naime, Općina Čavle izabrana je kao jedno od 27 susjedstava i aktivno sudjeluje u aktivnostima i pripremi za nadolazeću godinu kada će Rijeka postati Europska prijestolnica kulture. Početkom veljače u Čavlima će se održati otvaranje Festivala susjedstava i taj vikend naše malo mjesto postat će centar europskih maškaranih događanja.


Bit će tu velika povorka tradicijskih maski iz cijele Europe, koja će kulminirati zvončarskom simfonijom. Na večeri u Čavlima posjetitelji će imati imati priliku osjetiti djelić te atmosfere, a upriličit će je Grobnički dondolaši i karlovački bubnjari, kazao je Salamon, najavljujući u sklopu zabavnog dijela programa nastupe Koktelsa (24. kolovoza) i 4 tenora (25. kolovoza), oba s početkom u 21 sat na Trgu hrvatskih branitelja, a koji su za sve posjetitelje besplatni.