Uređenje kvarta

‘Ovdje snijeg, tamo kiša’: Drenova dobila vlastitu meteorološku postaju

Ljiljana Hlača

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj

Uređaj je postavljen u dvorištu Zavičajnog muzeja Drenova. To je četvrti takav uređaj nakon Pehlina, Rujevice i Kozale, a dio je projekta »Uređenje okoliša zgrade granice na Drenovi«



RIJEKA Riječko naselje Drenova dobilo je meteorološku postaju koja je sinoć predstavljena javnosti. Time je stanovnicima ovog dijela Rijeke omogućen uvid u vremenske prilike. Ovo je četvrti takav uređaj u Rijeci uz one koji se nalaze na Pehlinu, Rujevici i Kozali. Postavljena je u dvorištu Zavičajnog muzeja Drenova (Drenovski put 138 a), a dio je projekta »Uređenje okoliša zgrade granice na Drenovi« Udruga »Bez granica« i »Dren« a koji je realiziran u okviru programa Riječkog lokalnog partnerstva.


»Uređenje okoliša zgrade granice na Drenovi« još je predviđa novo ruho vanjskog dvorišta Zavičajnog muzeja kako bi ono postalo multifunkcionalni prostor pogodan za izvođenje više vrsta događanja. Pa je tako, kako saznajemo, saniran parter dvorišta gdje su položene elektroinstalacije za njegovo osvjetljenje, izbetonirane su dvije podloge na koje se mogu postaviti montažne pozornice (plan je ovih udruga da se tijekom proljeća i ljeta tu održavaju lutkarske predstave), te je montiran okvir za postavljanje filmskog platna. Kupljeno je i platno za filmske projekcije. Ukupna vrijednost svih spomenutih radova je 30.000 kuna dok je na nabavku stanice otišlo nekih 7.000 kuna.



–  Zanimljivo je imati kvartovsku meteorološku stanicu i trebalo bi biti još više takvih uređaja po Rijeci. Vrijeme na Drenovi je uvijek drugačije nego u centru grada. Ovdje je temperatura zraka barem tri puta niža. I dok tu pada snijeg, samo par kilometara niže je kiša. Nadalje, zbog klimatskih promjena, o vremenu se puno više priča nego inače i postaje sve važnija tema, rekao nam je Damir Medved. U okviru ovog događaja održana su i predavanja pa je tako bilo riječi o važnosti amaterskih meteoroloških stanica, o estradizaciji ove grane ali se govorilo i o kvartovskom aktivizmu.




Drenovska meteorološka postaja američki je proizvod, mjeri osnovne parametre; temperaturu i vlažnost zraka, smjer i brzinu vjetra te količinu oborina. Kako navodi Damir Medved iz Udruge Dren, aparat je autonoman jer se napaja putem solarnih panela, ima jednu bateriju te je spojen na internet. Podatke koje stanica prikupi mogu se iščitati na web stranici – pljusak. hr. U realizaciji projekata obuhvaćenih Riječkim programom lokalnog partnerstva sudjeluju građani, udruge, mjesni odbori i Grad Rijeka. Program omogućuje brže i ekonomičnije uređenje manjih javnih površina, uređenje i obnovu postojećih dječjih igrališta, izgradnju novih igrališta, saniranje manjih divljih deponija i slično. Ljiljana HLAČA