Gradska knjižnica Rijeka

Otkrivamo koje su naslove Riječani ove godine najviše posuđivali u Gradskoj knjižnici

Sanda Milinković

Gradska knjižnica Rijeka ove je godine zabilježila visoku brojku posuđenih knjiga. U Rijeci se naveliko čitaju različiti naslovi i društveni mediji našim sugrađanima nisu zamijenili dobar stari tvrdi uvez zanimljivog sadržaja.



Gospodin Kristian Benić, s odjela za marketing i projekte Gradske knjižnice Rijeka, potvrdio nam je da naši sugrađani jako puno čitaju. Broj posuđenih knjiga u razdoblju od 1. siječnja 2018. do 24. prosinca u Središnjem odjelu Filodrammatica iznosio je 157.796, a u Središnjem odjelu Modello 60.537, čineći ukupnu brojku od 218.333 posuđenih svjetskih i domaćih naslova. U susjednom ogranku Zamet posudilo se 54.298, na Turniću 43.360, a u Čavlima 23.448 zanimljivih knjiga.


Trenutno osvijetljeni adventskim lampicama, stanovnici Trsata su posudili 33.888 različitih naslova, a na Drenovi se pročitalo ukupno 28.227 knjiga. Knjižnica Vid Omišljanin posudila je 3,174 naslova, a pune ruke posla su imali i u bibliobusima. Iz gradskog je bibliobusa tako posuđeno 26.567, a županijskog 28.818 književnih djela. Naveliko posuđuju i naši mali Riječani, pa je tako na Dječjem odjelu Stribor kroz ruke mališana prošlo 45.561 dječjih naslova.


Najčitaniji strani naslovi


Zanimalo nas je i koji su naslovi u ovoj godini bili najtraženiji. Doznajemo da je  najčitaniji strani naslov ove godine Moja borba, norveškog autora Karla Ove Knausgarda. Moja borba je prva knjiga od 3600 stranica dugog autobiografskog heksaloga, koji sam sebe prikazuje antipatičnim u svojoj ispovjednoj literaturi, a to je zainteresiralo 556 čitatelja u Rijeci.




Na drugom i trećem mjestu nalaze se naslovi Djevojka u vlaku i U vodu,  autorice Paule Hawkins. Četvrti najposuđivaniji naslov je Žeđ, kultnog autra Jo Nesba. Živuća legenda svjetske književnosti na listu najčitaniji naslova u ovoj godini, smjestila je još nekoliko svojih naslova, uključujući omiljene knjige Lovci na glave, Ponoćno sunce, Đavolja zvijezda, Policija i Šišmiš.


Nesbo je prema ovoj listi uvelike najposuđivaniji strani autor, koji ne spada u obveznu školsku lektiru. Peto mjesto liste Gradske knjižnice Rijeka zauzela je autorica Elena Ferrante svojim serijalom Genijalna prijateljica. Saga se sastoji od naslova Priča o novom prezimenu, Priča o onima koji bježe i onima koji ostaju i Priča o izgubljenoj djevojčici. Talijanska književnica koja piše pod pseudonimom i čiji je stvarni identitet nepoznat javnosti, u ovoj je tetralogiji pisala o dvije prijateljice koje su se pedesetih godina upoznale na ulicama Napulja.


S liste najčitanijih naslova teško je skinuti i bestseler Alkemičar, autora Paula Coehla, kojeg je posudilo 234 zaljubljenika u naslove jednog od  najutjecajnijih pisaca našega vremena. Uostalom, tko nije oduševljen njegovim citatom iz navedenog naslova: Upravo mogućnost da se ostvari jedan san, život čini interesantnijim.“? Na popisu najtraženijih ovogodišnjih naslova, smjestila se i lektira Stranac, Alberta Camusa, s 234 posudbe. Gospodin Benić naglašava da je putem online kataloga vrlo teško utvrditi stvarno stanje traženosti naslova, iz razloga što su u ukupan zbroj uključene i lektire. Upravo iz tog razloga, sastavljen je ovaj popis, a na njemu je ipak put pronašla i jedna lektira.


Najpopularniji domaći naslovi


Gledajući najčitanije domaće naslove, najviše puta je posuđen naslov Pacijent iz sobe 19 : roman poznatog riječkog rockera i autora Zorana Žmirića. Roman sadrži psihološku karakterizaciju glavnog lika, Vanje Kovačevića, koji drži monolog pred psihijatrom. Kod psihijatra je doveden 25 godina nakon što je bio u ratu, prije kojeg je za 19. rođendan dobio pušku. Dan prije rođendana je sjedio u legendarnom Palachu i ispijao pivo. Na drugom je mjestu  Nevidljiva žena i druge priče, autorice Slavenke Drakulić.


Za ovu je zbirku 16 različitih priča, u izdavačkoj kući  Fraktura  rečeno da “emotivno i bez zadrške pripovijeda o iskustvu raspada života u kojem stari ljudi postaju nevidljivi ne samo okolini i sustavu veći vlastitoj obitelji i prijateljima”.  Na trećem mjestu najčitanijih hrvatskih autora pronašao se naslov Črna mati zemla književnika Kristiana Novaka. 


Novakova priča o  dječaku, gubitku i strašnoj tajni, osvojila je Nagradu T-portala 2013. za roman godine. Na listi se našao i poznati književnik Pavao Pavličić sa romanima Salon za plakanje, uvjerljivi krimić o hrvatskoj stvarnosti , kao i njegova Hladna fronta – zanimljiv triler s elementima misterije. Popularna spisateljica i blogerica Ingrid Divković, nalazi se u sredini ljestvice s 13 posudbi njezinog naslova Živi mi seDivković je za Novi list otkrila da knjiga ima self – help dijelova, ali je roman u suštini o ljubavi.


Kada se sve brojke uzmu u obzir, može se zaključiti da stanovnici Rijeke i okolice većinom posuđuju strane naslove. U svakom slučaju, lijepo je vidjeti da Gradska knjižnica ima pune ruke posla i da se knjige i dalje čitaju, da ne leže zaboravljene na policama svojih odjela.