ReSport

Osobe s invaliditetom deset dana trenirale plivanje

Sanja Gašpert

Održan je i seminar za osobe s invaliditetom, na kojemu su prisustvovali i studenti Fakulteta zdravstvenih studija, a vodile su ga prof. kineziologije Jasna Lulić Drenjak i prof. Nives Krošnjar



RIJEKA Športski savez osoba s invaliditetom grada Rijeke deset tjedana za redom provodio je trening plivanja za osobe s invaliditetom u sklopu Projekta ReSport.


vakog tjedna trening je uključivao različite elemente i tehnike, pa su tako desetotjedni treninzi uključivali elemente treninga osoba s invaliditetom u uvodnom, glavnom i završnom dijelu treninga (»swimm down«), s naglasakom na leđno plivanje u glavnom dijelu, zatim je provedena adaptacija tehnika leđnog plivanja prema vrsti invaliditeta (down sindrom, cerebralna paraliza, intelektualne teškoće), prsna i kraul tehnika plivanja, leđna tehnika, pomoćne tehnike u plivanju, adaptacija tehnika na okretu prema vrsti invaliditeta, rad na dužini zaveslaja kod osoba slabije tjelesne pokretljivosti, zagrijavanje na suhom s osobama s invaliditetom prije početka treninga te se radilo na disciplini »mješovito plivanje« 150 metara za niže klase i 200 metara za više klase za osobe s invaliditetom. Nakon deset tjedana provedbe plivanja za osobe s invaliditetom, Športski savez osoba s invaliditetom grada Rijeke obavio je završno testiranje sa sudionicima, kojim će se, kako ističu u Savezu, doći do rezultata utjecaja plivanja na sudionike.


U vrijeme desetotjednih treninga plivanja održan je i seminar koji je uključivao edukaciju i demonstraciju plivanja za osobe s invaliditetom. Edukaciji i demonstraciji plivanja za osobe s invaliditetom, pod vodstvom prof. kineziologije Jasne Lulić Drenjak i prof. Nives Krošnjar, prisustvovali su studenti Fakulteta zdravstvenih studija u Rijeci, za koje je, ističu u Savezu, ovakva vrsta edukacije i demonstracije vrijedan oblik stjecanja znanja i vještina o važnosti sporta za osobe s invaliditetom te o radu s osobama s invaliditetom.




– Projekt ReSport promiče volonterske aktivnosti u sportu, socijalnu uključenost, jednake mogućnosti i podizanje svijesti o važnosti tjelesne aktivnosti te promovira zdravlje kroz povećanje sudjelovanja i jednak pristup sportu za sve. Cilj projekta je provedba obuke za osobe s invaliditetom u zemljama partnera i to u prirodi, u teretani i uz IT alate. Također, projekt uključuje suradnju s organizacijama djece i mladih, kako bi se poticala socijalna uključenost osoba s invaliditetom te njihove jednake mogućnosti u sportu. Cilj partnerstva je promicati sudjelovanje ciljnih skupina u području sporta i tjelesne aktivnosti te podržati provedbu načela EU dobrog upravljanja u sportu, podržati europske strategije za socijalnu uključenost i jednake mogućnosti, smjernice EU-a za fizičke aktivnosti kao i druge dokumente u tom području, ističu u Savezu.


Partneri Projekta ReSport su organizacije iz osam zemalja – Francuske, Italije, Portugala, Irske, Turske, Mađarske, Slovenije i Hrvatske. Vodeći partner Projekta je Centar NAPREJ Maribor, dok je partner iz Hrvatske Športski savez osoba s invaliditetom Grada Rijeke. ReSport čini europsku sportsku mrežu za rehabilitaciju osoba s invaliditetom. Ukupna vrijednost projekta je 488.928,99 eura, a oko 80 posto te vrijednosti sufinancira Europska unija preko programa Erasmus+ Sport – Collaborative Partnership, točnije sufinanciran je u iznosu od 391.143,19 eura, od čega iznos za Športski savez osoba s invaliditetom Grada Rijeke čini 59.481 eura.