Kritizirali Grad i Županiju

Oporba u akciji: HDZ poziva Komadinu i Obersnela na Jadranski trg “da ih pomiri”

Damir Cupać

Ivona Milinović i Dinko Beaković, Foto: I. TOMIĆ

Ivona Milinović i Dinko Beaković, Foto: I. TOMIĆ

Pozivam Bernardića da dođe u Primorsko-goransku županiju kod svog mentora Komadine i da se uvjeri kako izgleda kriminalna hobotnica i kaljuža, izjavio je Dinko Beaković



RIJEKA Gradska vijećnica HDZ-a Ivona Milinović pozvala je gradonačelnika Vojka Obersnela i župana Zlatka Komadinu da slobodno dođu na Jadranski trg 1 jer bi HDZ odigrao ulogu medijatora između njih dvojice, a sve kako bi se u interesu građana Rijeke i Primorsko-goranske županije stvorile pretpostavke za otvaranje predstavničkog ureda u Bruxellessu.


– Neprimjereno je da Rijeka i Primorsko-goranska županija nemaju već otvoren ured u središtu Europske unije. Rijeka participira s ostalim županijama, ali to nije efikasno za naš kraj. Na moje pitanje na sjednici Gradskoga vijeća gradonačelnik Obersnel se složio da bi to bilo dobro. Očito je da Županija ne uviđa važnost takvog projekta.


bersnelova ocjena djelomično je točna, ali to ga ne amnestira od odgovornosti jer je trebao uvjeriti svog stranačkog kolegu da projekt treba realizirati, ocijenila je Milinović. Ona se osvrnula na nedavne izjave župana Zlatka Komadine koje, prema njezinoj ocjeni, pokazuju da je on u nekoliko rečenica pokazao veliko neznanje te je demonstrirao još jednom inerciju i nedostatak energije.




– On 2017. godine izjavljuje da najprije treba vidjeti koliko to košta. U isto vrijeme Istraska županija je otvorila predstavnički ured i prije nego što je Hrvatska ušla u Europsku uniju. Koliko projekt košta trebao je znati prije 10 godina. Osim toga, trošak je minoran u usporedbi s dobrobitima njegova otvaranja jer su iskustva pokazala da se realizacijom takvog projekta intenziviraju i projeki koji uključuju povlačenje europskih sredstava.


Dokazuje to i primjer Dubrovačko-neretvanske županije. Iako bi i te kako bilo dobro da imamo predstavnika u Bruxellessu, županu je važnije sjediti u Adamićevoj. Notorna je neistina županova izjava da projekti ionako idu preko države te da nije zaživjela Europa regija. On u Obersnelovom stilu obmanjuje javnost. Projekt europskih regija je i te kako zaživio i zato preko 300 regija ima svoj ured u središtu Europske unije. Treba imati proaktivan pristup, a ne samo sjediti u Adamićevoj, sugerirala je Milinović županu Komadini.


Ona je zaključila da očekuje da će se u proračunu za sljedeću godinu osigurati sredstva za otvaranje predstavničkog ureda, a pozvala je Komadinu i Obersnela u središte riječkoga HDZ-a da im pomognu prevladati osobne animozitete jer građani ne smiju biti taoci njihovih loših odnosa.


Županijski vijećnik HDZ-a Dinko Beaković još je jednom podsjetio da je Hrvoje Burić saveznik Zlatka Komadine u Županijskoj skupštini i da im je danas dobar za razliku od predizborne kampanje.


– Kao što im je danas dobar Ivo Zrilić, a bio je moj zamjenik kada sam se natjecao za župana. Komadina nema većinu, iako javno tvrdi da je ima. Inzistirat ću da nam se predoče potpisi te većine.


Osim toga, Komadina u potpunosti kontrolira cijeli sustav Županije i pravnih osoba kojima je Županija osnivač i u taj sustav od nekoliko tisuća ljudi ne da pristup nikome.


Zato pozivam Bernardića da dođe u Primorsko-goransku županiju kod svog mentora Komadine i da se uvjeri kako izgleda kriminalna hobotnica i kaljuža, izjavio je Beaković.