Izvješće na nepune dvije stranice

Oporba u Primorsko-goranskoj županiji neće prihvatiti izvješće Ekoplusa o Marišćini

Andrej Petrak

Na Skupštini ćemo postaviti pitanja županu je li spreman milijunske europske penale zbog lošeg i zastarjelog projekta i snositi posljedice takvog projekta po ljude i okoliš, rekao je Franjo Butorac ispred PGS–a.



RIJEKA Županijska skupština još 18. srpnja zaključkom je obvezala Ekoplus da u roku od devedeset dana sačini popravke projekta Marišćina u 13 točaka, na koje su tri neovisna revizora dali konkretne i suštinske primjedbe.


Sedam mjeseci kasnije Ekoplus je poslao izvješće na nepune dvije stranice o projektu Centralne zone za gospodarenje otpadom na Marišćini, koje oporbeni vijećnici Akcije mladih, PGS-a, Hrvatskih laburista, HSS-a, HDZ-a te HSP-a dr. Ante Starčević neće podržati na sjednici u četvrtak, najavili su njihovi predstavnici na press konferenciji.


Upozoravaju da odgovor Ekoplusa vrvi bahatim, paušalnim, ničim potkrijepljenim tvrdnjama kojima se bez ikakvog jasnog i utemeljenog obrazloženja odbijaju sve stručno obrazložene primjedbe revizora.




 – Bahato ignorirajući zaključke najvišeg zakonodavnog tijela Županije, koja je suvlasnik Ekoplusa, uprava te tvrtke nakon sedam mjeseci i brojnih upita županijskih vijećnika županu upućuje izvještaj kojim potvrđuje da nikakva poboljšanja projekta neće biti provedena. Ovakvo odbijanje Ekoplusa da izvrši nalog Skupštine očito podržava predsjednik same Skupštine, predlažući da se izvješće prihvati. Na Skupštini ćemo postaviti pitanja županu je li spreman milijunske europske penale zbog lošeg i zastarjelog projekta i snositi posljedice takvog projekta po ljude i okoliš, rekao je Franjo Butorac ispred PGS–a.


 Laburist Hrvoje Maračić dodaje da će oporba na sjednici Skupštine biti preglasana, ali da ni on osobno, kao ni njegova stranka ne želi sudjelovati niti snositi odgovornost za ovakav projekt i ovakav način odlučivanja u strateškim pitanjima.


– Projekt Marišćine traje već dvadeset godina, tehnološki je vrlo zastario. Nije više primjenjiv ni što se tiče novih uredbi Europske unije oko zbrinjavanja otpada. Svi ćemo na kraju imati jednu veliku štetu, kaže Maračić.


 Ivo Zrilić smatra da Ekoplus svih nas zakopava u smeću, umjesto da se bave zakopavanjem otpada kako to današnje vrijeme i zahtijeva.


– Ekoplus odbija raspravljati o projektu. Njihov je mentalni sklop takav da su nepogrešivi, rekao je Zrilić.


Mario Alempijević iz Akcije mladih kaže da na Marišćini od gospodarenja otpadom nema niti »G« i  traži da se usvoje nalazi revizora i izradi nova cost benefit analiza projekta, jer stara ne uzima u obzir ni trošak struje niti trošak goriva iz otpada. Upravo je situacija s plasmanom goriva iz otpada, glavnim proizvodom pogona na Marišćini, jedan od frapantnih odgovora Ekoplusa koje su oporbeni vijećnici izdvojili. Iz Ekoplusa poručuju da još razgovaraju sa zainteresiranim tvrtkama, uključujući i termoelektrane, o plasmanu tog goriva i da »rezultate poslovnih razgovora očekuju finalizirati tijekom ove godine«. Marišćina je u probni rad prvo trebala biti puštena sad u svibnju, da bi se, izgleda, prema informacijama županijskih vijećnika, taj rok produžio do rujna.


– Ugovorom s EU navedeno je da se prije puštanja u rad Marišćine mora zaključiti ugovor o plasmanu goriva iz otpada s cementarama, ne s termoelektranama. Dakle, zajedno s EU hrvatski građani ulažu u prve dvije faze projekta 49,6 milijuna eura, na projektu se radi 13 godina, a Ekoplus još uvijek ne zna hoće li moći poštovati ugovorne odredbe o plasmanu goriva iz otpada? U srpnju nam je na Skupštini rečeno da će cementare plaćati 30 eura po toni da spale to gorivo, da bi sad ispalo da ćemo mi plaćati cementarama 40 eura po toni da to gorivo uopće prihvate, kaže Maračić.


Oporbeni županijski vijećnici pozvali su premijera Zorana Milanovića i ministra zaštite okoliša Mihaela Zmajlovića da na sljedećoj tematskoj sjednici Županijske skupštine objasne građanima u čijem je interesu mljevenje smeća u skupim postrojenjima iz kojih izlazi gorivo čije zbrinjavanje moramo dodatno skupo plaćati.