Knjižičarsko društvo Rijeka

Oleg Mandić i Mladen Kušec gosti skupa knjižničara

Filip Kušter

Snimio Ivica TOMIĆ

Snimio Ivica TOMIĆ

Kulturna baština uvelike obuhvaća književnost i umjetnost, ali samim time i tradicijska znanja, umijeća i priče, a povodom toga Karol Visinko, redovna profesorica s Filozofskog fakulteta u Rijeci, održala je izlaganje na temu "Život poslovica danas"



RIJEKA Knjižičarsko društvo Rijeka danas je održalo stručni skup i izbornu skupštinu u Dvorani Glagoljice koja se nalazi u sklopu Sveučilišne knjižnice.


To je redovan skup knjižičara čiji je cilj napredovanje u stručnom poučavanju, obilježavanje znamenitih događaja, svečana dodjela priznanja istaknutim članovima te biranje radnih tijela Skupštine, uz izbor članova Upravnog i Nadzornog odbora KDR-a.


Pozdravni govor održala je predsjednica Društva dr. sc. Korina Udina te istaknula kako je 2018. godina izuzetno bitna zbog toga što joj je dodijeljena oznaka Europske godine kulturne baštine.




Kulturna baština uvelike obuhvaća književnost i umjetnost, ali samim time i tradicijska znanja, umijeća i priče, a povodom toga Karol Visinko, redovna profesorica s Filozofskog fakulteta u Rijeci, održala je izlaganje na temu “Život poslovica danas”.


Profesorica Visinko, čija se nova knjiga o poslovicama odnedavno nalazi u prodaji, želi pokazati zašto su poslovice sažet, jednostavan i slikovit način izražavanja te kako uvelike mogu pomoći učiteljima u obrazovnom procesu. Prije izlaganja, njezini studenti sa smjera Hrvatskog jezika i književnosti izveli su recital kojim su prisutne podsjetili na znane ili nešto manje poznate poslovice.


Na redu stručnog skupa našla se i svečana dodjela Povelje Ivan Kostrenčić koju su dobile Marija Šegota Novak za dugogodišnji uzoran rad u Društvu i Sandra Vidović, školska knjižičarka savjetnica s Prve riječke hrvatske gimnazije, kao najzaslužnija knjižičarka u prethodne dvije godine.


Aktivni kulturni program nastavljen je, ovaj put, glazbenim recitalom kojeg su izveli učenici solo pjevanja Glazbene škole Ivana Matetića uz klavirsku pratnju profesora Ivana Bošnjaka. Posebni gosti stručnog skupa KDR-a bili su Oleg Mandić i Mladen Kušec, koji su, svaki u svojoj sferi, govorili o životnom iskustvu kroz novinarski i književni rad.