Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 18° 1
Sutra: 18° 18° 1
16. listopada 2019.
In memoriam

Odlazak riječkog Charlieja Chaplina: Preminuo Amato Kurtes

Odlazak riječkog Charlieja Chaplina: Preminuo Amato Kurtes
Odlazak riječkog Charlieja Chaplina: Preminuo Amato Kurtes
Autor:
Objavljeno: 19. prosinac 2014. u 7:56 2014-12-19T07:56:45+01:00

RIJEKA » Preminuo je Amato Kurtes, poznati riječki imitator Charlieja Chaplina. Tužnu vijest objavio je »La voce del popolo«, uoči večerašnjeg KRAF-a u Art-kinu »Croatia« na kojem je Amato dobitnik posebnog priznanja. Ovaj najstariji član Kino video kluba »Liburnija« otišao je u 85. godini.

Rođen je u Rijeci 1929. godine, a radni vijek proveo je u »3. maju«. No, film mu je oduvijek bio velika ljubav. Kao kinoamater dao je poseban pečat »Liburniji filmu«, a posebice je volio odjenuti Chaplinovo odijelo i utjeloviti ga na Riječkom karnevalu, raznim manifestacijama, svečanostima, nekom otvaranju i sličnim događajima.

   Godine 2008. u Rijeci je premijerno prikazan dokumentarni film »Amato« Dražena Ilinčića. Bio je to prvi autorski filmski uradak poznatog novinara, filmskog kritičara i pisca Ilinčića, premijera kojeg je održana na dan obilježavanja 49. obljetnice Kino video kluba »Liburnija film«. Ilinčić je u svom kratkometražnom doxu ispričao toplu ljudsku priču o kinoamateru koji snima i producira amaterske filmove, no isto tako predano odijeva svoje čaplinovsko odijelo.

   Amato je izrazito volio raditi i makete kamera. Nadahnuće Chaplinom za njega nije ostalo samo na javnim imitatorskim nastupima, nego je bitno obilježilo i njegovo filmsko stvaralaštvo.

Amato je snimao svojevrsne autorske filmske inačice Chaplinovih kratkih filmova, u kojima je bio i scenarist i glumac, ali i snimatelj. Onda, kad se u čaplinovskom odijelu, s crnim polucilindrom, štapom i prepoznatljivim brkovima trebao pojaviti ispred kamere, ključna je bila uloga njegove žene, Edvige, koja je također i glumila i snimala. U Ilinčićevu mozaičnom filmu, satkanu od atmosfere, detalja iz života i Amatove filmografije, upoznajemo taj osebujan bračni par, temperamentnog Amata i njegovu Edi, tihu i diskretnu životnu suputnicu i filmsku suradnicu na koju je uvijek mogao računati.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.