In memoriam

Odlazak jedne od kultnih riječkih frizerki: Gilda Forempoher stvorila je “Riječku frizuru”

Edi Prodan

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Gilda Forempoher ne samo da je svojim umijećem obilježila prelazak sedamdesetih u osamdesete godine prošlog stoljeća, nego je zahvaljujući dugogodišnjem pedagoškom radu, u praksi, ne u teoriji, formirala niz generacija specifičnih obrtničkih majstora

Steći za života da se neki procesi, događaji ili pokreti nazivaju tvojim imenom, privilegija je rijetkih. Istina, uvjetno rečeno privilegija jer takvo se nešto u pravilu – zaslužuje. Svojom kreativnošću, imaginacijom, talentom i predanim radom.Jučer je tako u povijest, zauvijek, otišla Gilda Forempoher. Iznimna osoba koja ne samo da je svojim umijećem obilježila prelazak sedamdesetih u osamdesete godine prošlog stojeća, nego je zahvaljujući dugogodišnjem pedagoškom radu, u praksi, ne u teoriji, formirala niz generacija specifičnih obrtničkih majstora.

Gilda Forempoher je bila – frizerka. Osoba po kojoj se u jednom dijelu riječke povijesti nazvalo specifične unisex frizure. Sjećam se tako iz tog vremena mog dragog, na žalost nedavno poginulog, prijatelja Dina. Imao je izrazito kovrčavu kosu. Iako je i takva tada bila pristala, ne imati »Gildu«, ispeglanu, ravnu kosu jako dugih »šiški« koja je na čelu bila začešljana na stranu, značilo je ne biti – »in«. A on je volio biti »in«. No, s njegovim afro vlasima, »Gildu« je bilo nemoguće imati. Ili ipak je? Susret na Korzu djelovao je nestvarno.


Riječani s “Gildama”


Dolazi ti u susret čovjek, jako, jako poznat. A opet, to nije on. Kad je progovorio – ipak Dino. Ali kakav! Ispeglane kose, šiški čija je dužina pokrivala oči, »Gilda« navučenih u stranu! I njemu je na kraju bilo smiješno koliko je veselja izazvao njegov nestvarni izgled, a moglo se primijetiti i to kao mu je pogled bježao prema izlogu u kojem se zrcalilo njegovo novo izdanje. I da, kao i većina ljudi s »Gildama« koje ste tih godina susretali na raznim mjestima u gradu ili školi, zabacivao je, u pravilnim razmacima kosu – na stranu. Imali ste osjećaj da se čitavi razredi, ili velik dio Korza neprestano njišu u ritmu – zabacivanja kose. Koliko muška, bila je ta frizura i ženska, uz dakako dužu kosu, duže šiške, malo »blajhanja«…


Bile su to godine u kojima je Rijeka bila i carstvo punka čiji pripadnici do »Gilde« nisu ni najmanje držali. Štoviše. Mada, mada… zagledamo li se malo bolje u frizure nekih od članova »Parafa«, kultnog benda čiji će se box set Sabrana dijela u tjednu što dolazi predstaviti u »Palachu«, dalo bi se i kod njih nazrijeti nešto »Gilde«. Bilo je to vrijeme naglašene stilske diferencijacije na »punkere« i »šminkere«, no ma koliko bili različiti, boravili su na istom mjestu: »Kont«, »parfumerija« i »drogerija«. Na neki način, upravo je to vrijeme bilo temeljem nastanka »Luke različitosti« na čijim je temeljma izrastao i EPK proces. Punkeri i »Gilda«, nitko nikom nije smetao.




Vratimo li se pedagoškom radu Gilde Forempoher, poznato je kako je rado primala učenice na praktičnu izobrazbu. Na taj je način ne samo prenosila svoje znanje, ona je istodobno poticala srednjoškolsku populaciju na kreativni i nadasve aktivni odnos prema poslu. Stav kako nije odlazak kod frizerke samo pranje kose i njezino elementarno oblikovanje, nego kreativni iskorak nakon kojeg će se osoba osjećati lijepo, sretno i poletno usadila je nemalom broju svojih sljedbenica. Dakako, »Gilda« je nakon svog burnog razdoblja, kad su je mnogi nazvali »Riječkom frizurom«, izašla iz mode.


Niz nasljednica


Ali na temelju prenošenja znanja upravo Gilde Forempoher, nastao je čitav niz obrtničkih festivala i natjecanja koje su inicirali frizeri, njezini učenici. K tome, sasvim je sigurno da je i opatijska Obrtnička škola, odnosno profesorice poput Sande Tomažić Vukas ili Suzi Hess koje su također kod nje stjecale svoju naobrazbu, bila na neki način »dotaknuta« njezinim kreativnim pristupom frizerskom poslu.


Ono što je također razvidno, niz Gildinih sljedbenica, istaknimo tu primjerice Patriciju Grbčić ili Aleksandru Oparov, zapravo daju Rijeci snažni pečat grada u kojem nastaju originalne, kreativne frizure. Istina, i ta je struka u problemima kao i cjelokupna obrtnička scena, i njoj prijete »korporacijski frizeraji«, ali kad je riječko-liburnijska pozornica u pitanju, jako dobrih frizerskih salona ipak ne manjka. Srećom, šišanje se, barem ne još, ne može obaviti putem – aplikacije.A Gildi Forempoher hvala. Jedan segment mozaika »Luka različitosti« nastao je i – njezinom zaslugom.