Projekt TZ-a

Obnova u Starom gradu: Mala primorska kuća – turistička atrakcija

Nela Valerjev Ogurlić

U tijeku obnova krovišta na Primorskoj kući na adresi Krojačka kućni broj 1 / Foto Ivica TOMIĆ

U tijeku obnova krovišta na Primorskoj kući na adresi Krojačka kućni broj 1 / Foto Ivica TOMIĆ

Do Uskrsa iduće godine postat će izložbeno-prodajni centar autohtonih proizvoda s informativnim punktom, suvenirnicom i konobom s izvorno primorskim jelima



RIJEKA – Turistička zajednica Grada Rijeke pokrenula je projekt radnog naziva »Primorska kuća« s namjerom stavljanja u funkciju zgrade koja se nalazi na adresi Krojačka kućni broj 1 u Starom gradu. Mala primorska kuća, smještena neposredno ispod vanjske terase ugostiteljskog objekta »Cukarikafe« i parkirališta Gomila, postat će izložbeno-prodajni centar autohtonih proizvoda s informativnim punktom, suvenirnicom i konobom s izvorno primorskim jelima. Skromna katnica ima stotinjak četvornih metara, a predstavlja tradicionalnu gradnju na području Primorja i jedna je od rijetkih na području centra grada koja je opstala, preživjevši ratna bombardiranja, ali i planska rušenja na Gomili u drugoj polovici 20. stoljeća. Odlaskom stanara prije nekoliko godina, postala je vlasništvo Grada koji ju je ustupio Turističkoj zajednici s idejom da obnovom kuće primorskog štiha obogati ugostiteljsko turističku ponudu i podsjeti kako je Stari grad nekad izgledao.


Damjan Miletić


Gomila je kroz povijest bila gradska četvrt u kojoj su pretežno živjeli mornari, ribari, težaci i obrtnici. Po njihovim zanimanjima imena su nosile i ulice, poput Mornarske, Brodarske, Tkalačke, Ribarske ili Krojačke. Na obližnjem Koblerovom trgu nalazila se glavna tržnica, a u prizemljima okolnih kuća bile su obrtničke radnje i trgovine, pa se može pretpostaviti da je u Krojačkoj ulici nekad postojala krojačka radnja. Danas se u njoj nalazi još jedino ova kućica na neuređenoj ledini. Kuća nema posebnu arhitektonsku vrijednost, ali ima dokumentarnu i bit će obnovljena autentično. Adaptacijom zgrade sačuvat će se povijesna vrijednost načina gradnje, pa i života koji ima korijene u povijesti i tradiciji primorskog kraja.


Autohtone namirnice


U prizemlju »Primorske kuće« bit će konoba u kojoj će se pripremati domaća jela u suradnji s Damjanom Miletićem, autorom nekoliko knjiga tradicionalnih recepata s područja Primorsko-goranske županije: »Zeleno i plavo na pijate«, »Nonina kuhinja«, »Iz padela naših nona«. Kako ističu u Turističkoj zajednici, bit će to prva konoba koja će imati pisane kuharice za jela koja će se posluživati gostima.




Na prvom katu smjestit će se izložbeno – prodajni centar autohtonih proizvoda i suvenira s područja Primorsko-goranske županije. Tu će se organizirati različite promotivne i edukativne aktivnosti u cilju promocije autohtonih namirnica, a dvije će etaže biti povezane unutrašnjim stubištem. Projekt obnove kuće izradio je biro Rožić arhitekti i partneri u skladu s konzervatorskim uvjetima.


Trenutačno se obnavlja konstrukcija krovišta, a završetak adaptacije planiran je za ožujak 2017. godine. Direktor Turističke zajednice Petar Škarpa očekuje da će »Primorska kuća« biti u funkciji najkasnije do Uskrsa, a pročelnik gradskog Odjela za urbanizam Srđan Škunca najavljuje da se razmišlja i o uređenju njezina okoliša – zelene površine i dječjeg igrališta. Procijenjeni troškovi stavljanja u funkciju »Primorske kuće« iznose 900.000 kuna.