Gradsko vijeće

Obersnel: ‘Zvijezda na neboderu i Jugo joga ostaju, nemamo od koga obraniti hrvatsku Rijeku’

Hina

Foto V. KARUZA

Foto V. KARUZA

Na neboder u središtu grada ne namjerava se postaviti crvena zvijezda, nego zvijezda boje betona od kojeg će se izraditi, a u nju će se ugraditi 2800 komada stakla u spomen na toliko poginulih partizana u borbama za oslobođenje Rijeke, rekao je gradonačelnik Rijeke



RIJEKA – Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je u četvrtak na aktualnom satu Gradskog vijeća da ne vidi ništa sporno u dijelovima programa Europske prijestolnice kulture koji izazivaju javne polemike, poput postavljanja zvijezde na neboder u središtu grada, zastave SFRJ i programa Jugo joga.


SDP-ov vijećnik Duško Milovanović zatražio je od gradonačelnika da komentira rasprave o tome te o, kako se tvrdi, najavljenoj podjeli Komunističkog manifesta građanima i zastavi SFR Jugoslavije na Korzu u sklopu programa otvorenja, uz tvrdnje kritičara da se time program EPK usmjerava izrazito ideološki.


Obersnel je rekao da kultura oduvijek otvara pitanja, propituje prošlost i sadašnjost te nerijetko provocira.




“Nikad se nisam miješao u osmišljavanje kulturnih programa u Rijeci pa tako ni u programa EPK”, istaknuo je. Gradonačelnik je rekao da je nositelj projekata koji izazivaju najviše interesa javnosti, među kojima su i navedeni u vijećničkom pitanju, Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci.


U vezi s javno istaknutom tezom da bi trebalo “obraniti hrvatsku Rijeku”, Obersnel se upitao od koga bi se ona trebala braniti. “Možda od ravnatelja MMSU Slavena Tolja, koji je i sam bio branitelj u Dubrovniku”, dodao je gradonačelnik.


Priča o jugoslavenskoj zastavi na Korzu je manipulacija jer su uz nju u sklopu vremenske trake bile postavljene i zastave drugih državnih sustava kojima je Rijeka pripadala kroz povijest, rekao je.


Na neboder u središtu grada ne namjerava se postaviti crvena zvijezda, nego zvijezda boje betona od kojeg će se izraditi, a u nju će se ugraditi 2800 komada stakla u spomen na toliko poginulih partizana u borbama za oslobođenje Rijeke, rekao je.


Kad je riječ o programu Jugo joga, u nj se namjerava uključiti građane da oponašaju poze sa spomenika iz Drugoga svjetskog rata, a ja to prije doživljavam sarkastičnim i šaljivim nego propagiranjem jugoslavenske ideje, istaknuo je Obersnel.


“Također, neće se dijeliti Komunistički manifest građanima, nego slova iz tog teksta, a to je simbolična akcija podsjećanja na borbu radnika za svoja prava”, rekao je.


Na pitanje vijećnice Tamare Martinčić (SDP) o programu otvorenja i troškovima, Obersnel je odgovorio da su ukupni troškovi nešto veći od osam milijuna kuna, u što nije uključeno samo otvorenje u luci, nego 24-satni program na 30 mjesta u središtu grada.


U konceptu programa Opere industriale bilo je isticanje vrijednosti i segmenata riječke povijesti, poput radništva, Janka Polića Kamova, antifašizma, punka i rocka te tradicije poput zvončara.


“Meni se svidjelo, nekome nije, a to je i odlika umjetnosti”, dodao je.


Na pitanje Sandra Vizlera (HNS) da objasni postupak nabave pozornice i audiovizualne opreme za program otvorenja, što je djelomično osporila Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM), direktorica “Rijeka 2020” Emina Višnić je istaknula da to državno tijelo nije poništilo postupak nabave, nego je zatražio dopunu dokumentacije.


Dodala je da DKOM u svojem rješenju nije poništio taj upravni postupak nabave, niti je naznačio da se trebala prihvatiti ponuda tvrtke “Eldra” iz Bregane, koja se žalila na provedeni postupak. DKOM je odobrio nastavak postupka nabave i sklapanje ugovora unatoč uloženoj žalbi Eldre, rekla je Višnić.


“Bitno je da je DKOM odbacio tvrdnju žalitelja da je odabrana oprema lošije kvalitete”, istaknula je. “DKOM je zatražio da se uz brojčanu ocjenu ponuda navede i opisna, da se u natječajnoj dokumentaciji prevede tekst sa srpskog jezika s obzirom na to da je odabrani ponuđač tvrtka ‘Berar rental’ iz Novog Sada te da se priloži potvrda o nepostojanju poreznog duga ponuđača.


Osobe koje su vodile ovaj postupak javne nabave su ocijenile da ta potvrda nije nužna jer tvrtka ‘Berar rental’ nema porezni broj, no sve zatraženo ćemo priložiti”, rekla je Višnić.