Tradicionalna proslava

Obersnel: Lijepo je da predsjednica i premijer čestitaju Dan antifašističke borbe, ali…

Damir Cupać

Vojko Obersnel na proslavi na Hreljinu / Foto Vedran KARUZA

Vojko Obersnel na proslavi na Hreljinu / Foto Vedran KARUZA

Ista ta Predsjednica je u Argentini rekla da pozdravlja ljude koji su otišli u tu zemlju nakon Drugog svjetskog rata, a dobro znamo tko je tada išao u Argentinu. Isto tako Povjerenstvo koje je osnovala Vlada je donijelo odluku da se ustaški pozdrav "Za dom spremni" može koristiti u posebnim prilikama. Ova Vlada nema hrabrosti maknuti ploče s natpisom "Za dom spremni", nabrajao je Obersnel



RIJEKA Cijela Europa je stenjala pod okupacijom, ni u jednoj europskoj zemlji nije bilo organiziranog otpora. Za razliku od Hrvatske u kojoj je u Brezovici osnovan prvi partizanski odred, a nedugo nakon toga i na Tuhobiću. Važno je upozoriti da postoji tendencija da dani koje slavimo padnu u zaborav, da se o njima govori prigodničarski, ali to se ne smije dogoditi – poručio je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel na proslavi Dana antifašističke borbe koja je zbog lošeg vremena premještena s Tuhobića u Dom kulture na Hreljinu. On je dodao da je lijepo slušati čestitke u povodu praznika od Predsjednice Republike Hrvatske i od Predsjednika Vlade, ali…


– Ista ta Predsjednica je u Argentini rekla da pozdravlja ljude koji su otišli u tu zemlju nakon Drugog svjetskog rata, a dobro znamo tko je tada išao u Argentinu. Isto tako Povjerenstvo koje je osnovala Vlada je donijelo odluku da se ustaški pozdrav “Za dom spremni” može koristiti u posebnim prilikama. Ova Vlada nema hrabrosti maknuti ploče s natpisom “Za dom spremni”. Ministar obrane Damir Krstičević je također zaboravan, a što smo vidjeli na otkrivanju spomen-obilježja poginulim Englezima i Amerikancima na Visu. Govorio je tom prilikom da smo bili saveznici, a ni jednom nije spomenuo partizane i Tita koji je vodio te partizane. Zašto se mi sramimo toga, umjesto da se ponosimo. Jedini smo imali organizirani otpor 1941. godine u porobljenoj Europi, narodnooslobodilačka vojska vodila je završne operacije u Drugom svjetskom ratu bez tutorstva zapadnih saveznika i Rusa. Hrvatska je zacrtana odlukama ZAVNOH-a koje je potvrdio AVNOJ, a sve je potvrđeno pobjedom u Drugom svjetskom ratu uz velike žrtve – podsjetio je Obersnel.


Riječki gradonačelnik dodao je da je 50 godina kasnije trebalo opet braniti Hrvatsku i da smo “zahvalni hrvatskim braniteljima koji su nam omogućili da živimo u miru i slobodi”, ali da se ne smije zaboraviti da je “prvi korak je bila odluka Badinterove komisije koja se pozvala na odluke ZAVNOH-a u Drugom svjetskom ratu”. 




Na skupu je govorio i bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić, koji se složio da se povijest ne smije zaboraviti, a predsjednik Županijske skupštine Primorsko-goranske županije Erik Fabijanić izrazio je zadovoljstvo zbog toga što je Dom kulture na Hreljinu bio pun građana koji su svjesni vrijednosti antifašizma te poručio da je projekt projekt koji je pokrenuo Grad Rijeka, a to je uvođenje građanskoga odgoja u škole, važan kako bi se na mlađe generacije prenijele antifašističke vrijednosti.