Lider Invest

Obersnel: ‘Do 2020. investicije vrijedne 700 milijuna eura’

Aneli Dragojević Mijatović

Dosta investicija bilo je i zadnje tri godine –  Vidoje Vujić, Vojko Obersnel i Miodrag Šajatović  / Snimio Roni BRMALJ

Dosta investicija bilo je i zadnje tri godine – Vidoje Vujić, Vojko Obersnel i Miodrag Šajatović / Snimio Roni BRMALJ

Rijeka nije u letargiji, što je neko uvriježeno mišljenje, no ako laže koza, ne laže rog, odnosno egzaktni podaci koje imamo, a koji idu u prilog razvoja riječkog gospodarstva, kazao je Vojko Obersnel na Investicijskom forumu u HGK-u



RIJEKA  U HGK-Županijskoj komori Rijeka je održan Investicijski forum Istre, Rijeke i gorske Hrvatske, u organizaciji tjednika Lider, koji i je i ove godine raspisao natječaj za izbor najbolje proizvodne investicije.


Forum je poziv gospodarstvenicima iz ove regije da prijave svoje investicije, a najbolje će se birati po kriteriju zaposlenosti, udjelu izvoza i novih tehnologija. Lider Invest otvorio je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel koji je istaknuo da se na području Rijeke trenutačno realiziraju investicije vrijedne preko 700 milijuna eura.


Obersnel kaže da je Rijeka kroz povijest, u bivšoj Jugoslaviji primjerice, uz Maribor bila ekonomski najrazvijeniji grad, a danas je po većini pokazatelja odmah iza Zagreba, s tim da su, kaže, nositelji razvoja sada brojne male i srednje tvrtke.


I javno i privatno




– Rijeka nije u letargiji, što je neko mišljenje koje se uvriježilo, no ako laže koza, ne laže rog, odnosno sigurno ne lažu egzaktni podaci koje imamo, a koji idu u prilog razvoja riječkog gospodarstva. Kada govorimo o investicijama u zadnjih godinu dana i onome što je već ugovoreno i što planiramo, do 2020. će se na području Rijeke realizirati više od 700 milijuna eura različitih investicija. Neke od njih su naravno javne investicije, velik dio je namijenjen podizanju konkurentnosti riječkog prometnog pravca – a tu je oko 250 milijuna eura, što novca hrvatskog proračuna, što europskog, zatim preko 100 milijuna eura privatnih investicija, od hotela do različitih pogona, dok ostatak čine investicije vezane za projekte Grada Rijeke, ulaganje u vodovodnu i kanalizacijsku mrežu od nekih gotovo 240 milijuna eura, plus 59 milijuna eura vezanih za riječku urbanu aglomeraciju i pripremu za činjenicu da će Rijeka 2020. biti Europska prijestolnica kulture. Idućih godina očekuje nas, dakle, puno posla, puno bagera i dizalica, i nadam se puno posla za hrvatske izvođače – poručio je Obersnel.



Zamjenik primorsko-goranskog župana Petar Mamula komentirao je i incident u Beogradu koji je, kaže, politiku zaustavio, vratio, ali one koje nije zaustavio, to su gospodarstvenici. – Bez obzira na to što se dešavalo, uspješno je otvoren ured Hrvatske gospodarske komore u Beogradu, kako bi se povezali na zajedničkom poslu, a to su investicije – rekao je Mamula.  


Miodrag Šajatović, glavni urednik Lidera, istaknuo je Rijeku kao tradicionalno industrijsko središte u kojem ima dosta poduzetnika, a pogotovo je, kaže, u zadnje dvije do tri godine bilo dosta investicija, naročito u poslovnim zonama.


Petar Mamula, zamjenik primorsko-goranskog župana, istaknuo je kako se PGŽ i Rijeka, među regijama niz godina nalaze u vrhu po razvijenosti.


Regionalne razlike


– Tranzicija koja je krenula 90-ih, dovela je do toga da industrijski giganti kakve smo imali više ne postoje, no pomalo se prešlo na malo i srednje poduzetništvo, i to nastojimo poticati – kaže Mamula.Vidoje Vujić, predsjednik Županijske komore Rijeka, kaže da je domaće gospodarstvo na razini 60 posto prosjeka razvijenosti EU-a.

– Problem je u nesređenim imovinskim odnosima, u sporosti administracije, sudstvu… Sve ono što bi investitor trebao u nekim normalnim uvjetima riješiti kroz 5 do 6 mjeseci, kod nas traje tri do četiri godine – kaže Vujić.


Zdenko Lucić, ravnatelj Agencije za investicije i konkurentnost, upravo je kao konkurentsku prednost Hrvatske naveo mogućnost izdavanja građevinskih dozvola u rekordnom roku: »Postoje regionalne razlike, ali Primorje i Istra prednjače u brzini izdavanja dozvola«, ocijenio je.