Vrtić Đurđice

OVO JE BRZINA Samo pet mjeseci od rušenja starog vrtića na Vojaku novi je već pod krovom

Ingrid Šestan Kučić

Ukupno su montirana 64 modula koji zajedno čine cjelinu objekta površine dvije tisuće četvornih metara  / snimio R. BRMALJ

Ukupno su montirana 64 modula koji zajedno čine cjelinu objekta površine dvije tisuće četvornih metara / snimio R. BRMALJ

U novoizgrađeni objekt uselit će sedam dosadašnjih odgojnih skupina djece te tri odgojne skupine novoupisanih, od čega dvije jasličkog uzrasta, najavila je ravnateljica Dječjeg vrtića Rijeka Davorka Guštin



U nepunih pet mjeseci od rušenja starog vrtića »Đurđice« novi objekt je pod krovom, a do kraja godine u njega će se vratiti djeca koja su privremeno razmještena po drugim predškolskim objektima Dječjeg vrtića Rijeka – istaknuo je prilikom jučerašnjeg obilaska gradilišta Podcentra »Đurđice« na Vojaku riječki gradonačelnik Vojko Obersnel. Dodajući da će u novoizgrađeni objekt po završetku gradnje useliti sedam dosadašnjih odgojnih skupina djece, ravnateljica Dječjeg vrtića Rijeka Davorka Guštin najavila je i useljenje tri odgojne skupine novoupisanih, od čega će dvije skupine biti jasličkog uzrasta s obzirom na to da je za taj uzrast najizraženiji deficit vrtićkih kapaciteta.


– Ukupno će u »Đurđicama« boraviti deset odgojnih skupina djece, po pet skupina na svakom katu, a riječ je i o objektu u kojem će biti smještena uprava buduće predškolske ustanove »More« jer se Dječji vrtić Rijeka nalazi u fazi preustroja. Dječji vrtić »More« imat će pet objekata i 550 djece – najavila je Guštin.



S izgradnjom vrtića »Morčić« i »Đurđice« u proteklih pet godina kapacitet Dječjeg vrtića Rijeka povećan je za 600 novih mjesta, a najavljujući kako će Grad nastojati zadržati ritam izgradnje i proširenja vrtićkih kapaciteta Obersnel je jučer izrazio nadu da će kroz tri do četiri godine biti pokrivene sve potrebe riječkih roditelja za smještaj djece u vrtić.




– Za iduću godinu u planu je izrada projektne dokumentacije za izgradnju vrtića Rastočine, a planiramo da će izgradnja započeti 2019. godine te da će pratiti izgradnju novog stambenog kompleksa na tom području. U suradnji s Talijanskom unijom priprema se i izgradnja vrtića na Krnjevu za potrebe pripadnika talijanske nacionalne manjine, a Grad je po tom pitanju odradio sve obveze. Osigurali smo zemljište, a daljnja realizacija ovisi o osiguranju sredstava Talijanske unije – kazao je gradonačelnik.


Dodajući da će novoizgrađeni »Morčić« i »Đurđice« zadovoljiti potrebe za smještajem djece u vrtiće na istočnom dijelu Rijeke, Guštin je napomenula da treba razmišljati kako proširiti vrtićke kapacitete na zapadnom dijelu.



Vrtić »Đurđice«, koji će imati kapacitet 175 mjesta, služit će i kao vježbaonica studentima Učiteljskog fakulteta, a radi se o aktivnosti koja se sada realizira u Podcentru Srdoči. S obziroma na blizinu »Đurđica« i Učiteljskog fakulteta vježbaonica će se preseliti u novoizgrađeni vrtić, a kao posebnu vrijednost novog objekta ravnateljica je istaknula natkrivenu terasu te je dodala da će u tom objektu biti smještena i polivalentna dvorana, kao i centralna kuhinja. Uz terasu i balkone objekt će imati prizemlje i kat, a kao i nedavno izgrađen vrtić Morčić, koji je također niknuo na mjestu starog vrtića, vrtić »Đurđice« gradi se po principu modularne gradnje.


Ukupno su montirana 64 modula koji zajedno čine cjelinu objekta površine dvije tisuće četvornih metara. Trenutačno se na gradilištu izvode radovi na fasadi te postavljanju instalacija odvodnje, dovoda vode, plinske instalacije, kao i instalacije toplovoda. Paralelno se vrše i radovi na uređenju okoliša, kao i unutarnjem uređenju, odnosno na ugradnji dizala, elektroinstalacija te završni građevinsko obrtnički radovi nakon čega će uslijediti montaža opreme. Vrijednost radova na tom objektu iznosi 17,8 milijuna kuna, a radove izvodi tvrtka Jedinstvo Krapina d.o.o., dok je za nadzor zadužena tvrtka Pro Studio d.o.o. iz Viškova. Izgradnja Dječjeg vrtića »Đurđice«, koja bi trebala biti gotova do kraja studenoga, dio je istog projekta kao i izgradnja vrtića »Morčić«, a radovi koji su ukupno vrijedni 34,7 milijuna kuna financiraju se iz kredita koji je Dječjem vrtiću Rijeka odobren u Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak, dok je Grad Rijeka kao osnivač te ustanove osigurao sredstva za otplatu kredita te dodatni iznos od dva milijuna kuna proračunskih sredstava.