San postao stvarnost

OTVORENO NOVO KRILO OŠ ČAVLE Mali Grobničani zaslužili su imati ovakvu školu

Sanja Gašpert

Župan Zlatko Komadina u obilasku  OŠ Čavle / Snimio Roni BRMALJ

Župan Zlatko Komadina u obilasku OŠ Čavle / Snimio Roni BRMALJ

Postojeći objekt, sagrađen 1965. godine te dograđen 1984. godine, proširen je s 1650 »kvadrata« neto površine koja obuhvaća osam novih učionica razredne nastave, po četiri na svakoj etaži, koje će omogućiti jednosmjenski rad većini učenika



ČAVLE Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina i načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić presijecanjem vrpce svečano su otvorili novo krilo zgrade Osnovne škole Čavle, čime je postojeći objekt, sagrađen 1965. godine te dograđen 1984. godine, proširen s 1650 »kvadrata« neto površine koja obuhvaća osam novih učionica razredne nastave, po četiri na svakoj etaži, koje će omogućiti jednosmjenski rad većini učenika, novi ulaz u školu, sigurnosno stubište i evakuacijsko dizalo za osobe smanjene pokretljivosti.


Također je uređena građevna čestica i kolno-pješačka površina te je hortikulturno uređen okoliš. Ukupna vrijednost investicije je oko 15 milijuna kuna s PDV-om, a sufinancirali su je u jednakom omjeru Primorsko-goranska županija i Općina Čavle. Projektnu dokumentaciju izradila je tvrtka ZDL arhitekti d.o.o. iz Rijeke, koja je obavljala i projektantski nadzor nad izvođenjem radova.


Snimio Roni BRMALJ


Snimio Roni BRMALJ



Uporni Grobničani


 Izvođači radova su Makro 5 inženjering d.o.o. Zagreb i Makro 5 gradnje d.o.o. Koper, Slovenija, a stručni nadzor i usluge koordinatora II obavljala je tvrtka Centurio d.o.o. iz Rijeke.– Zadovoljstvo je biti u ovoj novoj zgradi jer to znači da projekt više nije samo na papiru. Grobničani su jako uporni ljudi, što potvrđuju bivši načelnik Željko Lambaša i sadašnja načelnica Ivana Cvitan Polić s kojima smo surađivali u projektu. Mali Grobničani zaslužili su imati ovakvu školu. Žao mi je što neće svi učenici moći ići u jednu smjenu, ali to je samo dokaz da vas ima jako puno i neka vas bude još i više – kazao je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina.

Ponosna zbog otvorenja, kako je kazala »snažne utvrde znanja, igre i prijateljstva« bila je ravnateljica OŠ Čavle Tanja Stanković, koja je kazala kako će osam novih učionica od 1. listopada omogućiti jednosmjenski rad za 500 učenika od 3. do 8. razreda, dok će prvašići i učenici drugih razreda školu i dalje pohađati u dvije smjene – jutarnjoj i međusmjeni.


– Ovo je zajednički projekt Primorsko-goranske županije i Općine Čavle koji su, uz već realizirane projekte u kojima su također surađivali – izgradnja novog dječjeg vrtića i rekonstrukcija Područne škole Grobnik, pokazali da imaju jasnu viziju i da im je najbitnija briga za najmlađe i ulaganje u njihovo obrazovanje, kazala je Stanković, koja je zahvalila Županiji i Općini Čavle, ali i Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije, koje je za projekt rezerviralo milijun kuna.



U školskoj 2018./2019. godini OŠ Čavle pohađa 589 učenika, smještenih u 26 razrednih odjeljenja, od kojih u matičnu školu u Čavlima ide 576 učenika u 24 odjela, a preostalih trinaest učenika smještenih u dva kombinirana razredna odjela polazi Područnu školu Grobnik. Ove su godine u čavjansku školu upisana 72 prvašića. Škola bez dograđenog dijela raspolaže s 12 klasičnih učionica, tri specijalizirane učionice, dvoranom za tjelesno-zdravstvenu kulturu, knjižnicom, etnoučionicom te kabinetima.



Povijesni datum


Načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić kazala je kako će 28. rujna 2018. godine biti upisan zlatnim slovima u povijesti Općine Čavle jer je »san o novoj školi konačno postao stvarnost«.


Cvitan Polić zahvalila je svima koji su sudjelovali u realizaciji projekta, posebno bivšem načelniku Željku Lambaši koji je projekt započeo.


–  Osjećam veliki ponos jer su naši najmlađi sumještani dobili najbolje uvjete za školovanje. Projekt je, ustvari, započeo još prije tri godine prikupljanjem potrebne dokumentacije, a sami radovi prije petnaest mjeseci, polaganjem temeljnoga kamena u srpnju prošle godine. Projektom je izvedena dogradnja novog krila s jugoistočne strane škole koja obuhvaća osam novih učionica, novi ulaz u školu, sigurnosno stubište i evakuacijsko dizalo za osobe smanjene pokretljivosti. Stari i novi dio škole povezuje zatvoreni grijani prostor što je omogućeno rekonstrukcijom ulaza. Projektom je uređeno i školsko dvorište, kao i parkirna mjesta ispred škole – kazala je Cvitan Polić.Novu školsku zgradu blagoslovio je grobnički župnik vlč. Ivan Friščić, a prigodni program održali su učenici OŠ Čavle.