Visoke temperature

OPREZ Rijeka i Hrvatska na udaru toplinskog vala. Kako preživjeti vrućine i kada stiže osvježenje

Sanja Gašpert

Foto: M. GRACIN

Foto: M. GRACIN

Lagana bura puhat će u petak i subotu, ne očekuju se jaki udari, ali bi ipak mogla malo spustiti temperaturu zraka, kao i zamiješati slojeve mora, pa bi za vikend i temperatura mora mogla biti stupanj, dva niža



RIJEKA – Hrvatsku je zahvatio prvi ovogodišnji toplinski val, sve je toplije, a temperature zraka negdje prelaze i 35 stupnjeva Celzijevih.


U Hrvatskoj je jučer u 13 sati najtoplije bilo u Pločama, Splitu i na zadarskom aerodromu, gdje je izmjereno 36 stupnjeva, u Senju je bilo 35, a u Rijeci 34 stupnja Celzijevih.– Kažemo da je definicija toplinskog vala kada je pet dana u kontinuitetu maksimalna temperatura zraka veća od maksimalne prosječne barem za pet stupnjeva.

Tako gledajući, možemo reći da će i Rijeku, u kojoj je prosječna temperatura zraka za ovo doba godine 26 stupnjeva, ovaj tjedan zahvatiti toplinski val, s obzirom da su u ponedjeljak i utorak izmjerena 33 stupnja, u srijedu je najviša izmjerena temperatura zraka bila 34, a u četvrtak se očekuje vrijeme slično današnjem ili čak i toplije. Slično će biti i u petak, ali možda ipak malo manje vruće, s obzirom da se u noći s četvrtka na petak očekuje jačanje bure, koja bi ipak mogla malo rashladiti zrak, kaže Igor Horvat iz Pomorskog meteorološkog ureda Rijeka.


Tople noći i more


Visoke su i noćne temperature zraka koje se proteklih noći kreću od 22 do 27 stupnjeva uz obalu, dok su u unutrašnjosti Istre, Gorskom kotaru i Lici između 17 i 22 stupnja. I more se zagrijalo, pa se njegove temperature kreću između 23 i 26 stupnjeva, na Malom Lošinju izmjerena su 24, na Rabu 25, a na Krku 26 stupnjeva, dok je najtoplije more kod Mljeta, gdje je jučer izmjereno 27,5 stupnjeva.




– Lagana bura puhat će u petak i subotu, ne očekuju se jaki udari, ali bi ipak mogla malo spustiti temperaturu zraka, kao i zamiješati slojeve mora, pa bi za vikend i temperatura mora mogla biti stupanj, dva niža. Zaključno možemo reći kako će ipak biti vruće do daljnjega, zahlađenja nema na vidiku, mjerit će se visoke temperature zraka uz manje varijacije. Sve se to događa jer se nad nama, odnosno na središnjem dijelu Mediterana i dobrom dijelu središnje Europe te sjeveru pruža greben anticiklone koji je donio dio toplijeg zraka iz smijera Afrike, ističe Horvat.


Zdravstvene upute


Hrvatski zavod za javno zdravstvo svake godine objavljuje preporuke za ponašanje prilikom vrućina.


Treba rashladiti tijelo i piti dovoljno tekućine, najbolje negazirane vode i niskokaloričnih napitaka bez kofeina, alkohola i šećera, a može se samo osvježiti tako da se u ustima rastopi kockica, dvije leda.


Treba izbjegavati boravak na direktnom suncu u razdoblju od 10 do 17 sati, poglavito djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima. Osobe koje rade na otvorenom, primjerice građevinski radnici, trebaju se češće odmoriti, skloniti u hlad i popiti čašu i pol vode svakih 30 minuta. Poželjno je tuširati se ili kupati u mlakoj vodi.


Također, nositi laganu široku svijetlu odjeću od prirodnih materijala, šešir širokog oboda ili kapu i sunčane naočale, a korisna su zaštita od direktnog sunca i kišobrani i lepeza za rashlađivanje zraka. Treba jesti češće, male i što tekućije obroke, odnosno izbjegavati hranu prebogatu bjelančevinama.