Uređenje kastavskih zidina

OČUVANJE BAŠTINE Sanira se sjeverni zid i kula Žudika

Andrea Bralić

Vrijednost radova sanacije zidina je 380 tisuća kuna / Snimila Andrea BRALIĆ

Vrijednost radova sanacije zidina je 380 tisuća kuna / Snimila Andrea BRALIĆ

Radove izvodi obrt Citadela, prema uputama Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu kulturne baštine i Konzervatorskog odjela u Rijeci



KASTAV  Zahvaljujući sredstvima dobivenih na temelju Poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2019 – Program zaštite i očuvanja nepokretnih kulturnih dobara, u tijeku je nastavak uređenja kastavskih zidina, točnije sanacija sjevernog zida i kule Žudika.


Krčenje terena


Radi se na potezu od Crekvine do kule i na samoj kuli, a osim krčenja terena oko bedema i kule, čisti se raslinje sa zidina i obnovljaju srušeni dijelovi. Radove izvodi obrt Citadela iz Hreljina prema uputama Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu kulturne baštine i Konzervatorskog odjela u Rijeci, a njihova vrijednost je 380 tisuća kuna.


Grad Kastav je za uređenje gradskih zidina dobio 280 tisuća kuna što je gotovo tri puta veći iznos nego protekle dvije godine kada je odobreno po 100 tisuća kuna. Projekt sanacije gradskih zidina prepoznat je od strane konzervatora i Ministarstva kulture, pa su tako 2017. godine izvršeni radovi na sanaciji istočnog zida, a u 2018. godini radovi na sjeveroistočnoj kuli. Kastavske zidine tvore jedan od najcjelovitije očuvanih kompleksa gradskih zidina s kraja 15. i početka 16. stoljeća ne samo na Kvarneru i Istri, nego i u baštini fortifikacijske arhitekture u Hrvatskoj.




Izvanredan su primjer napora lokalne zajednice u obrani svoga grada i prilagodbe u prihvaćanju novih rješenja i ideja tadašnjim mogućnostima lokalne sredine.


Predavanje


Zidinama je posvećeno i jedno predavanje u sklopu proslave Dana grada Kastva, koje će se održati 5. lipnja, u 17 sati, u Gradskoj vijećnici.


Javnosti će se tada prezentirati Urbanističko-konzervatorska studija gradskih zidina Kastva i Urbanističko-konzervatorska studija partera javnih prostora povijesne jezgre grada Kastva s prijedlogom smjernica za obnovu i zaštitu koje su izradili stručnjaci Instituta za povijest umjetnosti iz Zagreba.