Nešto manje nego lani

Novi upisi, stari problemi: Bez mjesta u riječkim vrtićima opet ostalo 145 djece

Ingrid Šestan Kučić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Iako se radi o velikom broju djece, on je, kaže ravnateljica Dječjeg vrtića Rijeka Davorka Guštin, ove godine manji nego lani kada je ispod crte ostalo 216 djece



RIJEKA – Ukupno 145 djece ostalo je na ovogodišnjim upisima bez mjesta u riječkim gradskim vrtićima, a iako se radi o velikom broju djece, taj je broj, kaže ravnateljica Dječjeg vrtića Rijeka Davorka Guštin, ipak ove godine manji nego lani, kada je ispod crte ostalo 216 djece čiji roditelji ostvaruju pravo prvenstva.


Iz općina i gradova u riječkom okruženju zaprimljen je veći broj prijava nego prošle godine, za razliku od prošlogodišnjih 100, ove je godine zaprimljeno 140 takvih prijava, a upis te djece moguć je tek nakon što se upišu djeca s prebivalištem na području Rijeke.


Nedostatni kapaciteti


Sukladno kriterijima Pravilnika o upisu djece u Dječji vrtić Rijeka, prednost pri upisu ostvaruju djeca čiji su roditelji zaposleni i imaju prebivalište na području grada Rijeke. Unatoč stalnom povećanju smještajnih kapaciteta, i ove godine postojeći kapaciteti nisu bili dostatni za upis sve djece s navedenim uvjetima, što se primarno odnosi na djecu jasličke dobi (do 3 godine), kojih je na listi čekanja u Dječjem vrtiću Rijeka otprilike 120, a u Dječjim vrtićima More i Sušak 25, što je ukupno 145 djece.




U odnosu na prošlogodišnji broj, možemo reći da je obuhvat povećan, odnosno da je smanjen broj djece koja ostvaruju prednost pri upisu, a nisu obuhvaćena predškolskim programom. Prošle je godine, naime, bez mjesta u vrtiću ostalo 216 djece s navedenim uvjetima, navodi Guštin.


Dodajući kako je pedagoška godina koja je na izmaku donijela značajne promjene u ustrojstvu dječjih vrtića čiji je osnivač Grad Rijeka, ravnateljica ističe da je nastupila podjela Dječjeg vrtića Rijeka na tri ustanove, vrtiće More i Sušak, a to je utjecalo i na provedbu upisa djece za pedagošku 2019./2020. godinu.


Kako se radi o tri samostalne ustanove, raspisana su tri natječaja za upis djece, a roditeljima je dana mogućnost podnošenja prijave za upis djeteta u sve tri ustanove, kao i u dva centra predškolskog odgoja u sastavu Dječjeg vrtića Rijeka. Nakon provedenih upisa, u Dječji vrtić Rijeka upisano je ukupno 2.180 djece u 121 odgojno-obrazovnu skupinu. U 29 odgojno-obrazovnih skupina Dječjeg vrtića More upisano je 496 djece, dok je u 30 odgojno-obrazovnih skupina Dječjeg vrtića Sušak upisano 531 dijete.


– Na području grada Rijeke u vrtiće čiji je osnivač Grad Rijeka upisano je ukupno 3.207 djece u ukupno 180 odgojno-obrazovnih skupina. Konačna potvrda upisa i brojno stanje djece bit će utvrđeno u rujnu, kada roditelji uplatom beskamatnog predujma potvrđuju upis svog djeteta u jaslice, odnosno vrtić. Prilikom ovogodišnjih upisa i nadalje se uočava nedostatak upisnih mjesta, nadasve onih namijenjenih djeci jasličke dobi, posebice na području naselja Srdoči i Drenova, a primijećen je i povećan interes za upis djece u novoizgrađene vrtiće Đurđice i Morčić.


Nastavkom ulaganja u izgradnju novih vrtića i širenje kapaciteta postojećih, omogućit će se veći obuhvat djece i zadovoljenje potreba roditelja, ali nadasve potreba djece za koju uključivanje u predškolsku ustanovu predstavlja iznimnu dobrobit u razvojnom smislu. Potrebno je tako nastaviti trend dosadašnjih ulaganja, napominje Guštin. Kao i prethodne godine, roditelji su imali mogućnost podnošenja zahtjeva i prijava elektroničkim putem na e-obrascu Informacijskog servisa Grada Rijeke te je oko 10 posto roditelja iskoristio ovu mogućnost.


Interes roditelja


Što se tiče odgojno-obrazovnih programa, učinjene su određene promjene sukladno interesima roditelja. U Dječjem vrtiću Rijeka novina je premještaj jasličke skupine namijenjene djeci pripadnika talijanske nacionalne manjine iz vrtića Mirta u vrtić Zvonimir Cviić. Ukupan je broj odgojno-obrazovnih skupina u kojima se redoviti program provodi na talijanskom jeziku sedam, a došlo je i do izmjene vezano za program obogaćen specifičnim sadržajima sporta na način da je jedna skupina manje u vrtiću Mavrica, a nova je otvorena u vrtiću Krnjevo.


U Dječjem vrtiću More, ove je godine roditeljima ponuđen upis u dvije skupine obogaćene specifičnim sadržajima sporta u vrtiću Đurđice, dok je u Dječjem vrtiću Sušak isti program ponuđen u jednoj skupini vrtića Morčić.


I ove je godine nastavljena dugogodišnja ponuda smjenskog programa u podcentru Potok i to u pet odgojnih skupina, od kojih su dvije namijenjene djeci jasličke dobi. Redoviti program obogaćen katoličkim vjerskim odgojem provodi se u tri odgojne skupine za djecu vrtićke dobi. Redoviti program obogaćen specifičnim sadržajima sporta provodi se i ove godine u dvanaest skupina, a programi ranog učenja stranog jezika provode se u ukupno 4 odgojne skupine.


U Dječjem vrtiću More, redoviti program ranog učenja engleskog jezika provodi se u vrtiću Kvarner u jednoj odgojnoj skupini, a u Dječjem vrtiću Sušak redoviti program ranog učenja engleskog jezika provodi se u vrtićima Morčić i Vežica u ukupno tri odgojne skupine, dok se u vrtiću Morčić provodi i program ranog učenja talijanskog jezika u jednoj skupini. Što se pak tiče djece s teškoćama u razvoju, osnovano je šest skupina u sva tri vrtića.