Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 5° 1
Sutra: 5° 5° 1
11. prosinca 2019.
Neodoljivi kolač

Novi suvenir posvećen tradicionalnoj riječkoj slastici: Kuhinjska krpa inspirirana rigojančijem

Foto S. Ježina
Foto S. Ježina
Autor:
Objavljeno: 21. veljača 2019. u 20:08 2019-02-21T20:08:25+01:00

RIJEKA Nepravedno gotovo zaboravljeni riječki kolač rigojanči postao je lajtmotiv novog riječkog suvenira – kuhinjske krpe inspirirane ovom neodoljivom slasticom. Novi riječki suvenir predstavili su, naime,  u pivnici Cont obitelj Komnenović iz Obrta za stvaralaštvo Sinkopa, autori suvenira, te Svetozar Nilović Tozo koji je priču o Rigu Jancsiju izvukao iz zaborava, a time i o kolaču koji je po ovom violinistu dobio ime. Irena Komnenović iz Sinkope, kazala je kako je ovo drugi suvenir koji je osmišljen u malom obiteljskom kreativnom obrtu.

– Prije nekih godinu dana predstavili smo Riječku krpicu. Sada, evo, predstavljamo kuhinjsku krpu inspiriranu kolačem rigojanči, tradicionalnom riječkom slasticom. Željeli smo da suvenir ima i uporabnu vrijednost pa je riječ o kuhinjskoj krpi s motivom ovog kolača, a osim toga dodali smo i recept, i to iz časopisa Svijet iz 80-ih godina prošlog stoljeća. Naime, brojni su recepti po kojima se danas rigojanči priprema u više zemalja, no mi smo se odlučili upravo za ovaj iz legendarne ženske revije gdje je rigojanči opisan kao tipično riječka slastica. On doista jest dio riječkog kulinarskog identiteta i s ponosom ga možemo svakome ponuditi, rekla je Komnenović.

Nilović je, pak podsjetio na priču o »nekadašnjim Angelini Jolie i Bradu Pittu«. Jancsi Rigo, čije bi ime i prezime na hrvatskom bilo Ivica Kos, bio je slavni romski violinist koji je žario europskim pozornicama krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Na svojim je turnejama upoznao Claru Ward, kći bogatog američkog industrijalca Ebera Brocka Warda iz Detroita, a koja je već tada bila udana za belgijskog princa Charman – Chimaya. Naravno, ljubav violoniste i princeze bila je prvoklasan skandal u tadašnjem društvu, a zabranjeni par je između 1894. i 1896. boravio u Rijeci. Inače, novi suvenir se može kupiti u trgovinama Croatia in a box i Reina kava.

Foto S. Ježina

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.