Turističke ambulante

Novi projekt klastera zdravstvenog turizma: Građanima PGŽ-a bolje zdravstvene usluge

Barbara Čalušić

Turističke ambulante ovog ljeta rade u Puntu, Njivicama, Baški, Krku, Rabu, Loparu, Cresu, Martinšćici, Malom Lošinju i Nerezinama te Crikvenici, Novom Vinodolskom i Opatiji. Kadar često čine mlade liječnice i liječnici te medicinske sestre i tehničari iz kontinentalnog dijela zemlje kojima se osigurava smještaj u mjestu rada



Kao i niz sezona ranije, i ovog su ljeta u turističkim mjestima Primorsko-goranske županije otvorene turističke ambulante kako bi se svim turistima osigurala pravovremena i dostupna zdravstvena zaštita. Ove je godine u suradnji s jedinicama lokalne samouprave i Primorsko-goranskom županijom, Dom zdravlja organizirao rad ukupno 13 turističkih ambulanti Doma zdravlja Primorsko-goranske županije s ukupno raspoloživih 20 medicinskih timova.


– Primorsko-goranska županija u turističkoj sezoni bilježi velik broj dolazaka i noćenja domaćih i stranih turista, što zahtijeva osiguranje pravovremene i odgovarajuće zdravstvene zaštite. Za vrijeme godišnjih odmora turisti su skloniji promjenama svakodnevnih navika koje se odnose na prehranu, higijenu, fizičku aktivnost i dnevni odmor, prisutno je neumjereno izlaganje suncu i nedovoljna hidracija organizma, uslijed čega su turisti češće izloženi zaraznim bolestima i fizičkim povredama, kao i pogoršanjima postojećih akutnih i kroničnih bolesti.


Upravo zbog značajnog povećanja broja osoba koje borave na području Primorsko-goranske županije za vrijeme turističke sezone, a koje su ujedno i potencijalni korisnici zdravstvene zaštite, svake turističke sezone Upravni odjel za zdravstvo PGŽ-a koordinira uspostavu pojačane zdravstvene zaštite putem turističkih ambulanti u organizaciji Doma zdravlja PGŽ-a i pojačane hitne medicinske pomoći Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije, objašnjava prof. dr. Đulija Malatestinić, pročelnica županijskog Odjela za zdravstvo.


Domaćima besplatno




Turističke ambulante ovog ljeta rade u Crikvenici, Novom Vinodolskom, Puntu, Njivicama, Baški, Krku, Rabu, Loparu, Cresu, Martinšćici, Malom Lošinju, Nerezinama i Opatiji. U Baški, Krku i Opatiji u ambulantama rade tri tima, u Malom Lošinju dva, dok u ostalim mjestima brigu o zdravlju turista vodi po jedan medicinski tim. Dva tima, jedan u Cresu, a drugi u Opatiji, rade tijekom cijele godine, dok ostali rade tijekom turističke sezone.


– S obzirom na to da turističke ambulante nemaju ugovor s HZZO-om, usluge se naplaćuju. Izdaju se računi koje inozemni pacijenti u svojoj matičnoj osiguravateljskoj kući naknadno mogu refundirati. Plaćaju se i lijekovi ako ih liječnici propišu, s obzirom da te ambulante ne mogu koristiti recepte Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Domaćim se turistima u turističkim ambulantama usluge ne naplaćuju. To je odluka Doma zdravlja i lokalnih samouprava koje sufinanciraju turističke ambulante – dodaje Malatestinić.


Ambulante uglavnom rade u posebnim, potpuno opremljenim prostorima unutar ispostava Doma zdravlja. Ordinacije su opremljene opremom za zbrinjavanje hitnih i akutnih stanja. Turisti uglavnom koriste usluge turističkih ambulanti zbog rješavanja problema zadobivenih na plaži ili u prometnim nezgodama. Najčešće se javljaju problemi s povišenom tjelesnom temperaturom, dizenterijom, upalom uha ili grla, respiratorni problemi, ubodi insekata, porezotine i slično.Tim radi u sastavu liječnik i medicinska sestra. Zdravstveni kadar često čine mlade liječnice i liječnici te medicinske sestre i tehničari iz kontinentalnog dijela Hrvatske kojima se osigurava smještaj u mjestu rada.

Hitni timovi


Već tijekom ožujka Dom zdravlja svake godine raspisuje natječaj za popunjavanje radnih mjesta u turističkoj sezoni kako bi bio spreman za početak rada.


– Ukoliko se ukaže potreba, ambulante započinju s radom i ranije, ali isto tako može se dogovoriti da ambulanta radi i duže. Cilj rada turističkih ambulanti Doma zdravlja PGŽ je da turisti dobiju pravovremenu i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu te da ugodno i sigurno provedu odmor na području PGŽ-a, smatra Maltestinić.


Pojačana hitna medicinska pomoć Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije u turističkoj sezoni organizirana je u ispostavi Krk, Rab, Cres, Crikvenica, Vrbovsko, Rijeka i Mali Lošinj. U ispostavi Krk zaposlena su tri nova liječnika koja su ušla u postojeće timove T2 (timovi bez liječnika) tako da će otok Krk imati tijekom turističke sezone, u razdoblju do 15. rujna po dva mobilna liječnička tima tijekom 24 sata.


– Na ovakav način već godinama rješavamo pojačanje HMS-a na otoku Krku, što se pokazalo optimalnim rješenjem. Ovaj kadrovski nadstandard financira se sredstvima svih jedinica lokalne samouprave na otoku Krku, uz sredstva PGŽ-a i Ministarstva turizma. U ispostavi Rab dodatno rade jedan liječnik i jedna medicinska sestra/med. tehničar. Oni obavljaju ambulantni posao u prostorijama za reanimaciju ispostave u Rabu, a radit će svaki dan po osam sati. Ovaj nadstandard financirat će se sredstvima Grada Raba. U ispostavi Cres dodatno su zaposleni jedna liječnica i jedna medicinska sestra u prostorijama za reanimaciju ispostave Cres. Pored toga, po jedan tjedan mjesečno obavljat će i pripravnost na terenu. Ovaj nadstandard financirat će se sredstvima PGŽ-a i Ministarstva turizma.



Tek po završetku jutarnje smjene mogli smo doći do medicinskog tima Turističke ambulante Doma zdravlja Rab, kojeg čine dvije medicinske sestre i liječnik, kako bismo doznali u par riječi nešto o ovom specifičnom ljetnom poslu. Unatoč tome što su upravo završili naporan radni dan, naši sugovornici bili su dobro raspoloženi. Na upit kako je prošao dan, zagrebački liječnik dr. Mario Horvat kaže da je bilo nešto malo mirnije nego što je to uobičajeno.


– U principu tu je jako velika gužva, vrlo je frekventno i dinamično. Ne odlazim niti na pauzu kada ugledam toliko pacijenata u čekaonici, a posebice kada vidim uplakanu djecu. Naime, turistička ambulanta zaprima sve pacijente, od 0 do 100. Izdvojiti određene probleme nije moguće jer tu zaista dolaze ljudi sa svakakvim poteškoćama, od dehidrirane djece, udice u prstu, padova s broda, naprosto sve, od glave do pete – kaže dr. Horvat, dodajući da se kvalitetan pregled vrlo brzo obavi.


– U 90 posto slučajeva to se obavi za manje od minute, no slijedi papirologija za koju treba i do 15 minuta. Osim toga, papirologija oduzima koncentraciju – ističe doktor. Što se tiče sporazumijevanja, smiješi se liječnik, zna biti zanimljivo. Jako dobro i pažljivo sve objasnimo i tek kada se uvjerimo da je pacijent sve dobro shvatio, otpustimo ga. Napominje da ima svakakvih pacijenata koji čekaju svoj red za pregled te da oni koji nisu kritični, znaju biti nestrpljiviji.


Sestre pristigle iz Slavonije, Dora Strahonja i Tea Đurašević, kažu da su se već uhodale i da je sada sve OK. Pred odlazak na zasluženi odmor, dr. Mario Horvat ponovio je da je to zanimljiv i dinamičan posao s jedne strane, te naporan i stresan s druge, no prema reakcijama pacijenata, možemo zaključiti da ga vrlo dobroobavljaju.



Nedostaju sestre


U ispostavi Crikvenica zaposlena su četiri nova liječnika koji su ušli u postojeće timove T2, tako da će područje ispostave Crikvenica imati po dva mobilna liječnička tima tijekom 24 sata sve do kraja kolovoza, a u rujnu će se ta kadrovska pojačanja raditi samo vikendima. Ovaj nadstandard financirat će se sredstvima HZZO-a, ističe Malatestinić.


Na isti način kao i u Crikvenici, i u ispostavi Vrbovsko zaposlena su i radit će četiri nova liječnika. U Rijeci su formirana dva tima T2 koji rade samo dnevne smjene, a služe kao ispomoć ne samo timovima u Rijeci, nego i timovima u ispostavama Opatija i Crikvenica.


– Oni će raditi u razdoblju do polovice rujna. U nedostatku srednjeg medicinskog kadra na tržištu rada, u ove riječke timove T2 zaposlili smo dva vozača, tako da će ta dva tima T2 sačinjavati dva medicinska tehničara i dva vozača. Dakle, za potrebe pojačane hitne medicinske službe u turističkoj sezoni 2017. na području Primorsko-goranske županije ukupno je otvoreno 19 radnih mjesta, od čega 13 za liječnike, četiri za medicinske sestre i dva za vozače. Od toga, zaposleno je svih 13 liječnika i dva vozača, a od potrebne četiri nove medicinske sestre zaposlena je samo jedna medicinska sestra za ispostavu Cres.


Zbog nedostatka medicinskih sestara i medicinskih tehničara na tržištu rada ne samo u našoj županiji, nego uopće u Hrvatskoj, usprkos opetovanim natječajima, nisu se uspjela popuniti njihova mjesta za riječke timove T2, kao i za ispostavu Rab. Ta će se mjesta popunjavati postojećim stalnim kadrom iz Rijeke i Raba, i tako osigurati dostupnost hitne medicinske pomoći, zaključuje Malatestinić.