Najveseliji mjesec

Novi Advent: Jedinstvena blagdanska čarolija strujat će Rijekom do početka siječnja 2020.

Sanja Gašpert

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Ove godine Riječane i sve posjetitelje očekuje program na više od deset lokacija, na pet pozornica. Bit će organizirano oko 200 raznovrsnih programa za sve interese, ali i generacije, najavljeno je



RIJEKA – Otvorenjem klizališta Morska pahuljica i paljenjem prve adventske svijeće na Koblerovom trgu te blagdanske rasvjete na Korzu i oko Korza, sljedeći vikend počinje novo izdanje Rijeka Adventa, jedinstvene blagdanske čarolije koja će strujati Rijekom sve do početka siječnja sljedeće godine.


Tijekom cijelog Rijeka Adventa posjetitelji će imati mnoštvo opcija kako provesti najveseliji mjesec u godini te brojne novitete u odnosu na prošlu godinu, najavili su organizatori manifestacije na konferenciji za novinare.


Voditeljica kabineta riječkog gradonačelnika Doris Šajn istaknula je kako je Grad Rijeka i ove godine uz Turističku zajednicu grada Rijeke suorganizator Rijeka Adventa te da su iznimno zadovoljni što ovaj projekt iz godine u godinu napreduje kako kvalitetom, tako i interesom različitih organizatora da u njemu sudjeluju.


Jedinstvena dekoracija




– Ove godine građane i sve posjetitelje očekuje program na više od deset lokacija i to na pet pozornica. Ukupno će biti organizirano oko 200 raznovrsnih programa za sve interese, ali i generacije. Blagdanska svjetlosna dekoracija broji oko deset tisuća metara i lani je obnovljena, ove je godine postavljena i nova svjetlosna dekoracija na krošnje stabala duž ulice Riva i ulice Ivana Zajca, a bit će postavljena i na Trgu Republike Hrvatske i Trgu 128. brigade HV.


Neizostavna manifestacija je Gastrofešta kojom na Badnjak darujemo građane grada Rijeke te doček Djeda Mraza. Grad Rijeka je i ove godine zakupio klizalište Morska pahuljica za organizaciju škole klizanja za škole grada Rijeke i tečaj klizanja putem Doma mladih tijekom zimskih praznika. Riječani i svi gosti Novu godinu će dočekati uz Ninu Badrić, Dubiozu Kolektiv i Nikolinu Tomljanović, kazala je Šajn.


Predstavnica Turističke zajednice grada Rijeke, Ines Boban-Štiglić posebno je istaknula blagdanski sajam na Trgu Ivana Koblera, Korzu, Bazarigovom prolazu, Jelačićevom trgu i na Trgu 128. brigade HV te programe koji će se održavati od 30. studenog ove do 7. siječnja sljedeće godine na Trgu Ivana Koblera, Korzu, Trgu 128. brigade HV, kao i Ri gastro Advent na Trgu Riječke rezolucije. Među njima, Boban-Štiglić istaknula je Dječji dan, 6. prosinca i doček Djeda Mraza, 23. prosinca.



– Vlakić Djeda Mraza i ove će godine biti dio božićno-novogodišnjih blagdana u Rijeci te će besplatno voziti užim centrom grada od 5. prosinca do 12. siječnja, u jutarnjem terminu od 10 do 13 sati za dječje vrtiće i osnovne škole te u poslijepodnevnom terminu od 16 do 19 sati za građanstvo.


Vlakić neće voziti jedino u danima 24., 25. i 31. prosinca te 1. siječnja. Ove godine jubilarni, 25. koncert »Božić je judi« bit će održan 26. prosinca u Katedrali sv. Vida, kazala je Boban-Štiglić.


Treću godinu za redom posebnom blagdanskom dekoracijom, uz brojna događanja zasjat će i Trsatska gradina. Organizator Adventa na Gradini Vedran Babić istaknuo je kako Advent na Gradini počinje 1. prosinca spektakularnim paljenjem više od sedamnaest kilometara dugih lampica na ambijentalnom prostoru Trsatskog kaštela i Nugentovog parka, uz prigodni program.


– Zašto je tu čaroliju u protekle dvije godine posjetilo više od 140 tisuća posjetitelja posjetitelji će se moći uvjeriti tijekom cijelog prosinca, odnosno u 37 dana i uz tridesetak programa.



Na ulazu u Trsatski kaštel posjetitelji će, prolazeći kroz najveću božićnu kuglicu, ući u jedinstvenu božićnu bajku mnoštva svjetlucavih dekoracija, a ona najposebnija je najveća europska kruna – interpretacija Votivne krune iz 1813. godine, koja predstavlja simbol oslobođenja grada na Rječini.


U Nugentovom parku i ove je godine smješteno bajkovito klizalište s najljepšim pogledom te mnoštvo adventskih kućica sa sadržajnom ponudom, kazao je Babić.


Advent u Tunelu


Drugi Advent u Tunelu ove je godine prilagođen djeci i obiteljima, programima i dekoracijom.


– Prošlogodišnjim smo Adventom probili led te ga po prvi puta predstavili u riječkim tunelima ispod grada, što je i za nas same bilo jedno novo iskustvo. Ove godine idemo s idejom isključivo prema djeci i obitelji, jer što je Božić već obiteljski blagdan, veselje i druženje, a djeca su najveći dar.


U suradnji s Centrom za autizam, pustili smo djeci na maštu i njihovo viđenje Božića, jer su upravo djeca izradila svoje božićne lampione te će njihova djela krasiti dio tunela. Prostor je sam po sebi efektan, a nastojat će se dodatno istaknuti igrom svjetala i projekcijama.



U ponudi će biti zabavni park za djecu, foto kutak, druženje s Djeda Mrazom u njegovoj špilji, dječje predstave i još neka iznenađenja te ugostiteljska ponuda, istaknula je predstavnica Adventa u tunelima Brigita Perišić.


Program na Klizalištu Morsku pahuljicu, koje se na Gatu Karoline Riječke za vrijeme prosinca nalazi već sedamnaestu godinu zaredom, najavio je voditelj Klizališta Andrej Radalj te istaknuo kako je to najbolji uvod u brojna prosinačka događanja tijekom Rijeka Adventa.


– Nakon otvorenja 29. prosinca, u Klizalištu će djeca i odrasli moći uživati svakodnevno, sve do 12. siječnja sljedeće godine. Posebno bih istaknuo, već tradicionalan program klizališta, kojem se posebno raduju najmlađi posjetitelji, a to je doček Svetog Nikole, 6. prosinca u poslijepodnevnim satima. Imat ćemo i radionice s udrugama grada Rijeke i riječkim muzejima, ples i slično, kazao je Radalj, najavljujući za sljedeću, 2020. godinu, »punoljetnost« Klizališta.


Kuglice dobrih želja


Humanitarna akcija Kuglice dobrih želja, koju organiziraju studenti biotehnologije uz potporu Grada Rijeke, nastavlja se četvrtu godinu za redom, a ove godine pripremljeno je tisuću kuglica koje će građani moći preuzeti, napisati svoje želje te ih postaviti na bor uz simboličnu donaciju od 20 kuna, ove godine na dvije lokacije – na velikom boru na Korzu i manjem na Trgu Grivica.



– Građani će kuglice moći kupiti 27. i 28. studenog od 10 do 20 sati na Korzu i na Trgu Grivica te donacijom pomoći u kupnji specijalno prilagođenog kombi vozila za prijevoz osoba s invaliditetom te Azilu za pse Društva za zaštitu životinja Rijeka, istaknula je predstavnica akcije Renata Singolo.


Adventski autobus


KD Autotrolej i ove se godine uključio u bogat adventski program Rijeke i Opatije uključivanjem u promet posebnog autobusa koji će prometovati od centra Rijeke do centra Opatije te Trsatskog kaštela. Riječ je o Adventskom autobusu, inače katnom autobusu, koji će za ovu priliku odjenuti potpuno novo, prigodno adventsko ruho.


Naravno, tu je i prigodna glazba, a sve one koji se odluče za vožnju ovim autobusom očekuje i slatko iznenađenje. Adventski autobus u promet kreće 1. prosinca, a prometovat će sve dane u tjednu po posebnom voznom redu koji je prilagođen potrebama korisnika.


Cjeloviti vozni red bit će objavljen na web stranici KD Autotrolej. Putnici će se moći koristiti pokaznim kartama Autotroleja ili jednokratnim karticama, a prijevoz će biti besplatan za vrtićare i školarce, što je novost ovogodišnjeg Adventa.