Humanitarna akcija

Novcem preostalim od akcije za pokojnog Kaurina kupljen E-glas za obitelj Šimić

Andrej Petrak

Snimio Roni BRMALJ

Snimio Roni BRMALJ

Za potrebe oca obitelji Šimić u Viškovu osiguran je elektronički sustav koji korisniku omogućava da bez pomoći ruku upravlja svime u svom domu



Obitelji Šimić iz Viškova osiguran je elektronički asistent i komunikator E-glas za potrebe oca obitelji Marka Šimića, hrvatskog branitelja i obrtnika, koji je prije tri godine ostao u komatoznom stanju. Potrebnih gotovo 37.000 kuna obitelji Šimić donirao je Franjo Kaurin iz Bakra, od sredstava preostalih nakon velike humanitarne akcije za liječenje njegovog pokojnog sina Zrinka.


 – Franjo Kaurin divan je i skroman čovjek koji je sav preostali iznos od humanitarne akcije odlučio donirati potrebitima. Šimićima je kupio komunikator, pomogao je maloj Lani, a pomaže i jednoj obitelji iz Slavonije i svima ostalima kojima je to potrebno – objasnio je Dalibor Horvat Hoky, koji se zajedno sa svojom »puknutom« ekipom, nakon pomoći Šimićima, uključio u akciju za Zrinka i u kratko vrijeme pomogao prikupiti velik iznos potreban za liječenje.


Spas u zadnji čas


– Pokazao je pozitivne reakcije, a riječki stručnjaci koji stoje iza E-glasa ističu da će mu sustav poslužiti kao dobra vježba za mozak i nadaju se da će sve bolje i bolje reagirati, kako sustav počne svakodnevno koristiti – objašnjava Horvat.




On i njegovi »puknuti« odradili su jedinstvenu veliku akciju pomoći Šimićima i u hvalevrijednom herojskom pothvatu digli su na noge čitavu Hrvatsku i dijasporu, u samo tri mjeseca uspjeli obitelj izvući iz teškog financijskog škripca u koji su upali ne svojom krivnjom, spasiti im jedini dom iz kojeg im je prijetila deložacija i novčano im osigurati priliku za novi početak. Ne pamti se da je netko u jednoj humanitarnoj akciji u tako kratko vrijeme, i to bez velike organizacije iza sebe i posebnih telefonskih linija za zvanje, uspio sakupiti toliki iznos, čak 331.000 kuna. Ne samo da je zatvoren kredit u banci od 320.000 kuna, već je preostali dio novca iskorišten za zatvaranje jednog manjeg kredita, minusa na tekućem računu, kao i računa koji su se nagomilali. Nedavno su s Erste bankom uspjeli konačno i službeno riješiti brisanje kredita, podignutog za pokretanje obiteljskog obrta.


 Akcija za Zrinka


Nakon pravog čuda postignutog sa Šimićima, Horvat i ekipa okrenuli su se pomoći mladom Zrinku Kaurinu iz Bakra, koji je bolovao od tumora moždane ovojnice i perifernih živaca. Zahvaljujući velikom odazivu niza dobrih ljudi u samo nekoliko dana bilo je prikupljeno 866.000 kuna. Akciju je prva pokrenula Gradska straža Bakar, uključili su se Horvat i prijatelji, braniteljske udruge iz Bakra, Čavala, Kastva i raznih dijelova Hrvatske, ruku pomoći pružili Grad Bakar s gradonačelnikom Tomislavom Klarićem i tamošnja Turistička zajednica, a velik obol dali su Goga Pay, Valter Štefan, Robert Barešić, Milan Kurilj i brojni drugi pojedinci.


     – Doslovno se cijeli Bakar priključio akciji i angažirao oko Zrinka. Bilo je to doista nešto nevjerojatno i svi koji su pomogli zaslužuju najveću zahvalnost od srca. Nažalost, naš Zrinko preminuo je nakon dugotrajne borbe s opakom bolešću, ali pamtit ćemo ga po velikoj hrabrosti i energiji. Akcija za Zrinka je službeno zatvorena, a novci koji su ostali bit će raspodijeljeni na nekoliko potrebitih obitelji – objašnjava Horvat.


Zajedno  sa svojom ekipom na proljeće namjerava pokrenuti novu humanitarnu akciju za Udrugu DIRA Rijeka, koja pomaže djeci s poteškoćama u razvoju.